Григор Димитров срещу Лоренцо Музети - анализи, очаквания и коефициенти

от в 22:18 на 18.03.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров се класира за четвъртфиналната фаза на надпреварата в Акапулко без загубен сет и изглежда в добра спортна форма, а традициите му в мексиканския град ни карат да мечтаем за нов трофей във витрината на Гришо. На пътя на първата ни ракета обаче стои талантливия Лоренцо Музети, който прави най-силната седмица през кариерата си и несъмнено е един много опасен противник, но това далеч не го прави непреодолимо препятствие и сега заедно с вас ще се опитаме да анализираме по какъв начин родният ни представител би могъл да пречупи опонента си.

Какво можем да очакваме от Лоренцо Музети?

Италианецът е на 19-годишна възраст, като практикува бекхенд с една ръка и в момента заема 120-тата позиция в световната ранглиста. Музети също така е бил водач в световната класация при юношите, а нашият сънародник вече победи играч с подобно постижение в миналия си мач.

Тийнейджърът привлече вниманието на тенис общността към себе си през миналия сезон, когато надигра последователно Стан Вавринка и Кей Нишикори на Мастърса в Рим. Именно клеят е любимата настилка на състезателя, което далеч не е учудващо, защото той е израснал върху нея и притежава удари със сериозно количество топспин.

Младежът обаче може да се справя отлично и върху по-бързи покрития, тъй като разполага с агресивен стил на игра и не дава много време на съперниците си за реакция. Музети освен това има способността да променя темпото на игра, като понякога редува високо повдигнати топки с внезапно ускорени удари, които често могат да сварят другия тенисист напълно неподготвен.

Лоренцо харесва импровизациите и често изведнъж променя хвата си при форхенд, за да изпълни къса топки, а качеството на волетата му е повече от добро. Той също така разполага с отлични дефанзивни качества и контраизпълненията му често имат страхотна успеваемост, което се дължи на неговата способност да удря топката с такава сила, че да се измъква от трудно положение, щом е изваден далеч от пределите на корта.

19-годишният играч показа през седмицата страхотна издръжливост, печелейки два тричасови маратона, но надали вече са му останали толкова сили, като самият той призна за емоционалното си изтощение. Друг проблем за тийнейджъра пък се явява затварянето на сблъсъците, който се прояви в пълна степен в предишните му появи на корта в Акапулко, а началният му удар е доста непостоянен и шансовете пред Григор ще изобилстват.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Световният номер 16 трябва да се опита да стартира силно, показвайки на Музети, че този път той няма да може да поднесе нова сензация. Играта на Григор е много по-неудобна за италианеца спрямо тази на победените вече от него играчи, защото той можеше да доминира в точките срещу Шварцман, докато Тиафо страда от сериозна липса на постоянство.

Димитров има много по-завършен и балансиран стил, а в негов плюс ще бъде да удължава точките и да движи съперника си, който още вчера показа известни признаци на умора. Българинът не бива да прибързва в действията си и просто да играе с добра дълбочина на топката, защото Музети често има навика да прибързва ненужно и понякога влиза в сериозна серия от грешки.

Важен коз за хасковлията ще бъдат неговите блок ретури, тъй като тийнейджърът обича да използва скоростта в удара на другия състезател и има проблеми в случаите, когато той сам трябва да генерира нужната мощ. Към надмощието на българина бих добавил и далеч по-ефективния форхенд, който при Музети бива добре подсигурен, но младокът се притеснява да пусне ръката в наглед печеливши за него позиции и родният ни представител може да се възползва от въпросната несигурност.

Очаквания и коефицинети

Ясно се видя през седмицата, че едно голо име не е достатъчно, за да бъде спрян Лоренцо Музети, само че в същото време е много трудно да направиш серия от победи срещу такива играчи и именно тази способност отличава най-добрите атлети от останалите. В Рим поредицата на Музети бе прекъсната именно в третата му среща и сега очаквам сценарият да се повтори.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.36 за негов краен успех, а шансовете на италианеца се котират на 3.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Лоренцо Музети - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | григор димитров | лоренцо музети | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook