Григор Димитров срещу Макензи Макдоналд - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:01 на 01.08.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров се отдаде на заслужена почивка след отличните си изяви през сезона на трева и днес предстои да изиграе своя първи двубой на сингъл от три седмици насам. Българинът ще открие сезона си на хард в САЩ с участие на АТР 500 турнира във Вашингтон, където първото препятствие пред него ще бъде световният №60 Макензи Макдоналд.

До този момент двамата са се изправяли един срещу друг на корта два пъти, като са си разменили по една победа. Победата за българина идва през 2018 година на Аустрелиън Оупън, когато той успя да надделее в петсетов трилър, но американецът съумя да вземе реванш на Мастърса в Маями през миналия сезон. 

Предстоящият сблъсък между Димитров и Макдоналд се очаква да стартира не преди 20:30 часа българско време тази вечер, а дотогава нека да поразсъждаваме как родният ни представител би могъл да надиграе коравия си съперник.

Какво да очакваме Макензи Макдоналд?

Макдоналд е десничар, изпълнява бекхенд с две ръце и е висок скромните 178 сантиметра. Макензи трябваше да премине през много тежък период в края на 2019-а, защото получи сериозна травма на сухожилието и се върна на пълни обороти повече от година по-късно. Тогава започна тенис ренесансът на 28-годишния играч, който през миналия сезон достигна до върховата си 48-а позиция в световната ранглиста.

Местният представител има само един финал на най-високото ниво, ала е постигнат именно на силния турнир във Вашингтон. Тогава американският тенисист остава изключително близо до трофея, само че бива надигран в трисетова битка от Яник Синер.

 

Непоставеният играч обича да взема рано топката след отскока и точно това обяснява предпочитанието му към бързите настилки. Американецът харесва високотемповите размени, макар че не е сред най-силовите състезатели. Най-силната страна на Макдоналд е неговата невероятна бързина в краката и способността му да върне почти всяка една топка в корта, така че определено можем да очакваме Димитров да полага допълнителни усилия за спечелването на всяко едно разиграване.

Как би могъл да се противопостави Григор Димитров?

Нашият сънародник има съществено физическо предимство и трябва да се възползва от него, налагайки агресивен стил на игра от самото начало. Кортът във Вашингтон е сравнително бърз, което ще позволи на Григор да осъществи подобен игрови план и да се възползва от далеч по-голямата линейна скорост на своите удари от основната линия.

Наглед световният №60 се чувства еднакво добре от двете страни и безспорно разполага с отлична техника, която може да се види нагледно при съприкосновението на ракетата с топката. Макдоналд има много чисти удари и е склонен да атакува всеки един по-къс сервис, но ниският му ръст носи своите дефицити. Визирам възможността Гришо да вкара в употреба кик сервиси, при които да последва много висок отскок на топката и така американецът ще има сериозни проблеми на ретур.

Категорична ще бъде нуждата от изпълнение на далеч по-голям процент топспин бекхенди, защото слайсовете на българина не биха създали никакви трудности на неговия съперник и дори могат да се обърнат срещу него, ако се окажат прекалено плитки, имайки предвид честите излизания на Макензи към мрежата.

Накрая бих препоръчал на хасковлията да действа с по-малък процент на импровизация и да заложи на по-силова от обичайната игра, защото притежава нужните качества да притисне сериозно местния представител и да го кара да се чувства максимално неудобно. Макдоналд е достатъчно компетентен тенисист да реагира на всяка една рязка смяна на темпото и да обърне това срещу Григор, който просто трябва да държи нещата прости и ефикасни.

Очаквания и коефициенти

Очаквам нелека откриваща среща за първата ни ракета във Вашингтон, но въпреки това вярвам, че по-опитният играч ще покаже класата си в решителните мигове, за да постигне нова победа над американеца. Букмейкърите също защитaват моята теза, предлагайки коефициент от 1.50 за Димитров, докато шансовете на аутсайдера са оценени на 2.62. Вие пък отново ще може да проследите двубоя на традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Макензи Макдоналд - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и превюта | бгтенис | вашингтон | григор димитров | макензи макдоналд | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook