Григор Димитров срещу Маркос Гирон - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:08 на 22.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие тазгодишната си кампания на Ролан Гарос през днешния ден, като ще се изправи на старта срещу световния №49 Маркос Гирон. До момента двамата имат само един изигран двубой помежду си, който датира от миналата година на същия турнир.

Тогава жребият отново ги противопоставя още на старта, а краят на срещата идва след отказване на българина в четвъртия сет. Първата ни ракета бе спечелил откриващите два сета и имаше предимство от 5:2 в третия, както и три последователни мачбола, но точно тогава започнаха проблемите за него в областта на гърба, които впоследствие го принудиха да се оттегли от срещата. Всичко това обаче вече е в миналото и нека сега да насочим вниманието си към днешния сблъсък помежду им и да поразсъждаваме как хасковлията би могъл да вземе реванш.

Какво да очакваме от Маркос Гирон?

Гирон е на 28 години, играе с дясната ръка и в момента се намира под номер 49 в световната ранглиста, което е и неговото рекордно класиране. Играчът никога досега не е достигал финал в АТП Тура, но е завоювал два трофея на ниво Чаланджър и още шест такива от сериите "Фючърс". Всеки един от тези успехи е постигнат на любимия му хард, като червените кортове далеч не са предпочитаната настилка за него.

Непоставеният състезател е типичен представител на американската школа, тъй като разполага с отличен форхенд, който създава сериозни проблеми на неговите съперници. Американецът не прави особено висок брой уинъри, тъй като е висок скромните 180 сантиметра, но пък се придвижва изключително умело по корта, което му дава дава възможност да отиграва почти постоянно от любимия си дланов удар.

Бекхендът на световния номер 49 не е толкова опасен, само че бива пласиран с отлична дълбочина и бива изпълняван почти безпогрешно. Сервисът на Гирон не е някакво сериозно оръжие, макар че е разнообразно насочен и не е лесен за разчитане. Американецът също така умее да променя добре темпото, служейки си чудесно с къси топки, чрез които привиква противника си на мрежата и оттам може да прибегне до любимия си лоб.

Аутсайдерът разполага с много плоски удари, а това поначало е сериозен дефицит в играта на червени кортове и думите ми се потвърждават от обстоятелството, че той е преодолял само веднъж първи кръг на турнирите, в които е взел участие досега през сезона на землена настилка.

Какви са предимствата на Григор Димитров?

Опитът е нещото, открояващо се пред всичко останало. Опонентът на Григор има само десет победи в Големия шлем и е изиграл значително по-малък брой мачове в АТР Тура, което недвусмислено показва, че далеч не е привикнал към голямата сцена и може би няма нужните качества за нея, съдейки по това, че не стартира тепърва професионалния си път.

Настилката е друг бонус за Гришо, тъй като американците по традиция не харесват клея и Гирон не прави изключение. Движението по корта на американеца далеч няма да бъде уверено и нашият сънародник може да се възползва от това, ако движи по игрището по-нискоранкирания тенисист, който категорично не е еталон в приплъзването по корта.

Българинът трябва да се стреми да натиска противниковия обратен удар при всяка възможност, защото оттам американецът не може да създаде особени проблеми на Димитров и главно изпраща топката в центъра на корта, като това ще възможност на хасковлията да навлиза в пределите на корта и да диктува темпото в двубоя.

Очаквания и коефициенти

 Днешният опонент на 18-тия поставен не е за подценяване, но просто класата и моментната форма са изцяло на страна на нашия сънародник, така че очаквам мачът да протече изцяло под диктовката на родния ни представител, чиито качества би трябвало да са достатъчни, за да постигне чиста победа.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.16 за негов краен успех, а шансовете на американеца се котират на 5.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надяваме този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Маркос Гирон - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | маркос гирон | превюта | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook