Григор Димитров срещу Миомир Кецманович - анализи, очаквания и коефициенти

от в 18:28 на 17.03.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри участието си на надпреварата в Акапулко с комфортна победа над французина Адриан Манарино, като не показа най-добрата си игра, но това бе съвсем нормално с оглед на дългата пауза без официални турнири и българинът със сигурност ще подобрява формата си в хода на турнира.

Следващото препятствие пред българина обаче далеч няма да е леко, защото става дума за Миомир Кецманович, който е един от най-ярките млади таланти и определено знае как да създаде проблеми на първата ни ракета, а нека с вас да се опитаме да поразсъждаваме по какъв начин би могъл Гришо да преодолее съпротивата на опонента си.

Какво можем да очакваме от Миомир Кецманович?

Сърбинът е на 21-годишна възраст и към момента заема 46-та позиция в световната ранглиста, но е бивш номер едно при юношите, което несъмнено показва огромния му потенциал. Кецманович е сред най-младите състезатели в световния топ 100 и самият Новак Джокович го е спрягал за свой евентуален заместник в близко бъдеще.

Балканецът отскоро пък работи с бившия номер три Давид Налбандиян, който до този момент не е бил в ролята на наставник, но сподели колко развълнуван е да тренира точно този играч, защото вижда в него качествата за спечелване на титла от Големия шлем.

Кецманович притежава модерен стил на игра, играейки в близост до основната линия, като се стреми да взема топката максимално рано и да бъде постоянно в атакуваща позиция. Световният номер 46 удря много чисто и от двете страни, а ускорението при ударите му е повече от внушително. Миомир също така залага сериозно на физическата подготовка, която го е превърнала в безкрайно издръжлив при натоварвания, и скоростта на неговите изпълнения надали ще спадне с напредването на двубоя.

Разбира се, сърбинът е много далеч от своето тенис съзряване и все още има сериозни пробойни в играта си. Една от тях несъмнено е играта на мрежата, където можем да го съзрем само в краен случай и веднага можем да разберем причината това да бъде така, виждайки неговите крайно неубедителни волета.

Друг сериозен проблем при Кецманович е липсата на вариация и категорично можем да го определим за доста праволинеен състезател. В отиграванията на младока липсва елементът на изненада, като всеки интелигентен тенисист може бързо да привикне към стила му, а за Миомир резервните варианти са силно ограничени.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Най-важното за Димитров ще бъде да не се подвежда по високото темпо на игра, което ще наложи сърбинът, и непременно ще трябва да се опитва да удължава точките при всяка възможност, тъй като Кецманович далеч не е сред най-търпеливите в Тура. Първата ни ракета трябва да избяга от еднообразното игрово русло, изваждайки световния номер 46 от неговата зона на комфорт.

Младокът далеч не е сред играчите, които имат афинитет към по-нестандартните изпълнения, и Гришо трябва постоянно да го държи нащрек, давайки му топки с различна характеристика и дълбочина. Българинът освен това може да използва скъсените си бекхенди, за да привиква напред опонента си, където той ще бъде лесна плячка за нашия сънародник.

Друг коз за Григор може да се окажат размените по форхенд диагонала, защото това е по-нестабилният от двата удара на сърбина и определено предимството в подобен тип точки би трябвало да бъде на страната на бившия шампион в Акапулко.

Накрая категорично мога да заявя, че Гришо притежава много по-ефективен начален удар, на който може да се опира в напрегнатите моменти, докато Кецманович далеч не е сред образците в този компонент и вероятно Димитров ще получава доволно количество възможности от ретур.

Очаквания и коефициенти

Аз лично очаквам открита среща на високо темпо, в която нещата ще се решат от няколко тънки момента, в които Григор трябва да използва по-богатия си опит и арсенал, за да се поздрави с нов успех.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.50 за негов краен успех, а шансовете на сърбина се котират на 2.75, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Миомир Кецманович - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | акапулко | Анализи | григор димитров | миомир кецманович | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook