Григор Димитров срещу Николас Джари - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:25 на 13.10.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе на централния корт в Шанхай тази сутрин в 11:30 часа, за да се опита да се класира за първия си Мастърс 1/2-финал от две години насам. Негов съперник ще бъде Николас Джари, който през настоящия сезон играе най-добрия тенис през своята кариера и има забележителни резултати. Чилиецът е шести по процент спечелени мачове от началото на сезона и вече завоюва две ATP титли през 2023-та, като надви именно Григор на финала в Женева.

Досега Димитров и Джари са се срещали общо два пъти и най-добрият български тенисист никога не е надигравал южноамериканеца, но сблъсъците им са били неизменно на червена настилка, която е любимата за Джари, докато сега предстои да премерят сили на твърд кортове. За нас пък отново остава задачата се опитаме да анализираме по какъв начин би могъл нашият сънародник да надделее над своя съперник, така че хайде да започваме.

Какво трябва да знаем за Николас Джари?

Джари е висок 198-сантиметра, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. Към момента се намира под номер 22 в класацията на ATP,  което се явява и неговата рекордна към момента позиция в световната ранглиста. Чилиецът произхожда от спортно семейство, като родителите му са бивши волейболисти, а освен това може да се похвали с цели трима роднини, които са играли професионален тенис. Безспорно звездата във фамилията е неговият дядо Хайме Фийол, който е 9-кратен шампион в ATP Тура и бивш номер 14 в света.

Най-тежкото изпитание досега в кариерата на световния номер 22 е допинг наказанието, което му беше наложено в края на 2019-та година, когато в кръвта му бяха открити забранените вещества лигандрол и станозолол. Първоначално играчът трябва да отсъства за две години от кортовете, но той доказва, че нарушението му не е било умишлено и въпросните съставки са се съдържали в бразилски витамини за възстановяване, които е приел само веднъж по време на двубой от Купа "Дейвис".

 Така той се завръща на корта 11 месеца по-късно и веднага започва да трупа трофеи на ниво Чаланджър, а само преди няколко месеца спечели ATP турнира в родния си град Сантяго. Двуметровият състезател е изявен клей специалист и всички негови ATP финали са изиграни на червени кортове - 3 спечелени и 2 загубени.

Южноамериканецът разполага с изключително мощен сервис, който му носи множество лесни точки, а освен това има изключително мощен форхенд, с чиято помощ може много бързо да приключи дадено разиграване. Гигантът обаче не разчита само на грубата сила и най-редовно използва прийома сервис-воле, а неговия огромен обхват го прави много труден за преодоляване и самият Карлос Алкарас беше напът да си изпати от тази тактика на чилиеца, който остана на косъм от това да го спре в Рио де Жанейро. Играта на 22-ия поставен е много рискова и неговите плоски удари са почти винаги изпълнени с максимална сила, тъй като неизменно търси пласиране максимално близо до линните.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Самият чилиец призна, че се притеснява от разнообразието в действията на родния ни представител, а Димитров трябва да използва всеки един удар от своя арсенал, за да разбалансира опонента си.

Световният номер 22 определено не е известен със своята гъвкавост и има проблеми, когато топката се намира ниско в краката му, което прави използването на слайс задължително в тактиката на нашия сънародник. Гришо трябва да движи съперника си непрестанно по дължината на корта и да удължава точките при всяка една възможност, докато омаломощи 198-сантиметровия играч, който обикновено търси бърза развръзка в точките и не е сред най-подвижните тенисисти в Тура.

Дори да прави повече грешки, то хасковлията е длъжен да търси дълбочина с ретурите си, а това няма да е никак лесна задача при сервиса на южноамериканеца. Блок-ретурите просто няма да свършат никаква работа на бившия номер три, защото шампионът от Сантяго веднага ще се понесе в атака от форхенд и ще може много скоростно да трупи геймове на своята сметка, ако Григор просто вкарва топката в корта.

Категорично по-слабата страна на гиганта е неговият бекхенд, който често е уязвим по време на дългите разигравания и далеч не е толкова константен, когато чилиецът потърси завършващия удар с него. Всичко това ни показва, че нашият сънародник би могъл да упражни натиск към тази ахилесова пета в тениса на опонента и определено ще извлече известни дивиденти при подобен подход.

Очаквания и коефициенти:

Очаквам Григор да влезе в мача със завишено самочувствие, имайки предвид победата му над топ поставения Алкарас, а мометната форма определено е не страната ни първата ни ракета. Българинът вероятно е тенисистът, който досега показва най-впечатляващ тенис в Шанхай и категорично се чувства по-комфортно на бързите настилки спрямо своя опонент, който макар да има нужните игрови характеристики за целта, то няма никакви значими успехи извън клея и дори не му се наложи да срещн състезател от топ 50, за да достигне до тази фаза на състезанието, което ме кара да очаквам победа на нашия сънародник.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Димитров, като му отдават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.44 за негов успех, докато шансовете за триумф на чилиеца се котират на 2.75. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с нова престижна победа в китайския мегаполис, а срещата отново ще бъде достъпна за наблюдаване в реално време чрез традиционните линкове в Tennis.bg.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Николас Джари - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | женева | истории и анализи | Николас Джари | превюта | превюта и анализи

Коментари





Следвайте ни в Facebook