Григор Димитров срещу Николоз Басилашвили - анализи, коефициенти и очаквания

от в 08:40 на 10.04.2022
Калоян Соколов

През днешния ден Григор Димитров ще открие участието си на Мастърса в Монте Карло, изправяйки се срещу грузинеца Николоз Басилашвили. Това ще бъде дебютен мач за българина на клей през сезона, като тепърва предстои да разберем до каква степен родният ни представител се е адаптирал към настилката. Червените кортове определено не са най-любимото покритие на Григор, който спечели само три мача върху тях през 2021-ва, но единствените му поредни победи дойдоха именно в Княжеството, така че поводите за оптимизъм не липсват. Българинът по традиция се представя силно в Монако, където живее и тренира през по-голямата част от времето си, само че Басилашвили е типичен клейкортър и задачата пред нашето момче няма да е никак лесна. Нека сега с вас пък поразсъждаваме по какъв начин хасковлията би могъл да надиграе днешния си съперник.

Какво да очакваме от Николоз Басилашвили?

Басилашвили се намира под номер 20 в световната ранглиста, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Досега грузинецът може да се похвали с цели пет титли в своята кариера, а цели три от тях са от категорията ATP "500". 30-годишният състезател обаче винаги е имал сериозни проблеми със своето постоянство и през настоящия сезон е постигнал едва 3 победи в общо 13 мача. Тази тенденция обаче винаги може да бъде обърната в негова полза, защото той е от играчите, които са изключително зависими от своя ритъм и се превръща в много труден за побеждаване, когато чувства топката добре.

Бившият номер 16 е завоювал три от трофеите си на землена настилка и категорично тя пасва най-добре на неговите качества, тъй като му дава достатъчно време да разгърне широкия си замах и наистина да покаже какво умее от дъното на корта. Басилашвили е един от състезателите, които удрят топката най-добре и го прави еднакво чисто от двете страни, което му позволява да постига висок брой завършващи удари. Грузинецът разполага с впечатляващо ускорение на своята ракетата и може да пласира уинъри, намирайки се далеч зад основната линия.

Поставеният под номер 15 никога не е преминавал откриващия кръг в Монте Карло, като освен това е спечелил едва 4 гейма в единствения си двубой срещу Димитров. Басилашвили е много зависим от моментното си състояние, което е голямата му слабост и до голяма степен е едноизмерен състезател, чийто резервен план просто липсва от голямата картина.

Какво трябва да направи Григор Димитров, за да се противопостави успешно?

Вече споменах, че грузинецът харесва размени на високо темпо, в които има възможност да доминира с мощните си удари. Григор не бива да допуска грешката си от мача с Рубльов, когато се подведе от съперника си и влезе в ненужно агресивен режим. Категорично 20-ият в света разполага с далеч по-голяма линейна скорост при изпълненията си, така че нашият сънародник трябва да разчита на своята вариативност, с която да постави съперника си в неудобни позиции.

Басилашвили харесва да застане точно върху основната линия, откъдето да да поема контрол над събитията, но се чувства изключително несигурен, когато трябва да отиграва по-навътре в корта или получава топки с различна характеристика. Хасковлията е длъжен да използва своя слайс, който може да създаде сериозни проблеми на опонента. По-високоранкираният играч далеч не е от най-търпеливите и си позволява да поема прекалени рискове, макар че често няма нужната позиция да го стори и подсечените бекхенди могат да провокират висок брой неточности от ракетата му.

Късите топки пък винаги са ефективно оръжие на клей и Григор трябва да ги вкара задължително обратно в арсенала си, защото грузинецът не се движи никак добре по корта и също така разполага с едни от най-слабите волета в ATP Тура, което го прави лесна плячка на мрежата. Родният ни представител не бива да се колебае и да атакува при всеки удобен шанс, имайки предвид много ограничените качества на Николоз в защита. Самият Басилашвили ще има много по-трудно задача, ако иска да преодолее устойчивата отбрана на първата ни ракета и Григор определено може да поизнерви 15-тия поставен, принуждавайки го да прави множество допълнителни усилия за спечелването на всяка една точка.

Накрая бих отбелязал сериозните проблеми на сервис от страна на двукратния шампион в Хамбург. Грузинецът е известен с много колебливото си подаване, което е сравнително лесно за пробиване. Басилашвили допуска висок брой двойни грешки и често ползва началният си удар единствено с цел да влезе в разиграването, като така се отваря възможност пред Димитров да поема инициативата още от ретура.

Очаквания и коефициенти:

Предстои ни да наблюдаваме двубой между двама от най-непредсказуемите тенисисти, но все пак българинът притежава много по-завършена игра и би трябвало да експлоатира максимално слабостите в тениса на съперника си, чиято увереност в момента е под нулата, докато Григор наскоро достигна до четвъртфинал в сериите "Мастърс" и не би трябвало да срещне трудности в откриващия си мач на една от своите любими надпревари изобщо.

Букмейкърите подкрепят моята теза, предлагайки ставка от 1.43 за сънародника ни, докато шансовете за успех на Басилашвили се котират на 2.80. Всички знаем, че тези предварителни прогнози не могат да бъдат гаранция за подобен развой на събитията, но на нас не ни остава нищо друго, освен да стискаме палци този път очакванията да се сбъднат и Димитров да си осигури място в следващия кръг на турнира в Монте Карло. Вие пък отново ще можете да наблюдавате двубоя на обичайните линкове в нашия сайт - Tennis.bg.

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Николоз Басилашвили - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | монте карло | николоз басилашвили | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook