Григор Димитров срещу Новак Джокович - анализи, очаквания и коефициенти

от в 11:47 на 14.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров откри с убедителна победа кампанията си на Мастърс надпреварата в Рим, надделявайки в последователни сетове над Стан Вавринка, но в третия етап за българина предстои едно от най-трудните предизвикателства, тъй като ще се изправи срещу водача в схемата Новак Джокович. Световният номер едно е състазател без привидно слаби страни и е почти невъзможно да се изготви тактика за мач срещу него, ала все пак той също е човек и бихме могли да поразсъждваме над това, което ни очаква след броени часове на централния корт в Мелбърн.

Съперничество

В съперничеството между най-добрия ни тенисист и 22-кратния шампион от Шлема откриваме цели 11 срещи до този момент, първата от които датира още от далечната вече 2012-а година, когато Ноле преодолява с лекота хасковлията на Мастърса в Шанхай и впоследствие се поздравява с титлата.

Само 7 месеца по-късно обаче идва време за реванш по време на Мастърса в Мадрид през следващата година, когато Димитров предоставя една от най-добрите продукции на корта в кариерата си, за да може от позицията си на абсолютен аутсайдер в испанската столица да се поздрави с първата си и към момента единствена победа над световен номер едно.

В Големия шлем пък Ноле вече е надделявал над хасковлията на Уимбълдън и Ролан Гарос, а двата мача са коренно различни един от друг, тъй като Григор има всички шансове да се поздрави с успеха на "свещената трева", докато в Париж регистрира най-тежкото си поражение изобщо от този съперник.

Самата ни първа ракета споделя, че повечето двубои между него и Джокович са равностойни, само че сърбинът се справя по-добре с психологическото напрежение и последната им среща е явен пример затова, защото българинът имаше купища шансове да спечели откриващия сет от въпросния полуфинал на Мастърса в зала "Берси", но не се възползва от тях и напусна корта в ролята на губещ.

Последната среща между двамата балканци датира от януари тази година, когато те се срещнаха в третия кръг на Аустрелиън Оупън. Тогава сънародникът ни се представи достойно и успя да създаде затруднения на именития си опонент, който обаче не допусна изненада и надделя в два сета, след което спечели и трофея. След края на надпреварата пък самият Ноле сподели как именно двубоят срещу хасковлията е бил най-трудният за него в хода на турнира.

Къде се крият шансовете на Григор Димитров?

За ще бъде от огромно значение Григор да вкарва висок процент на първо подаване и впоследствие веднага да поставя под натиск своя съперник, защото родният ни представител не би имал никакъв шанс в дългите разигравания с почти безпогрешния сърбин.

Димитров трябва да избяга от всякакви общоприети рамки, бивайки максимално вариативен и непредвидим, а поемането на сериозни рискове е повече от наложително, ако хасковлията иска да пречупи своеобразната жива тенис стена, която ще бъде от другата страна на мрежата. Същевременно крайностите никога не са добър съветник и прекомерната атака може да бъде с деструктивен ефект върху шансовете на нашия сънародник, който има достатъчно голям опит, за да изгражда правилно разиграванията и да постигне желаната контролирана агресия.

Сърбинът има склонността да пласира множество уинъри срещу по-нискоранкирани съперници, но този път нещата ще са различни и бавните топки могат да бъдат от полза за Гришо, като 27-ият поставен притежава нужното търпение да се задържа максимално дълго в точката, експлоатирайки евентуално физическо затруднение от другата страна на мрежата. Григор покрива корта по-добре от почти всеки друг играч в Тура, като същевременно има способността да накара противника си да страда на корта, принуждавайки го да работи сериозно за спечелването на всяка една точка.

 

Какви са големите предимства на Новак Джокович?

Психологическото предимство ще бъде изцяло на страната на световния номер 1, който в миналото неведнъж е пречупвал решително съпротивата на българина и би трябвало да прелива от самочувствие на корта. 

Противпоставянето, което най-много ме притеснява, е това между второто подаване на хасковлията и ретурите на Джокович. Обикновено Григор е много еднообразен при изпълнението си на втори начален удар и не вкарва никаква сила, а това е гаранция за проблеми в сблъсък с най-добрия играч на ретур в света и очаквам сърбинът да е стъпил много навътре в корта и да атакува при всеки един по-плитък сервис на опонента си.

Длъжни сме да отчетем далеч по-голямата лекота, с която световният номер едно е способен да сменя посоката на ударите си и често бекхендът на родния ни представител може да се окаже атакуван от най-невъзможни наглед позиции. Защитата на шесткратния шампион е в състояние да влуди всеки и определено Гришо би могъл да бъде разклатен, ако непрекъснато бива принуден да прави допълнителни удари и това несъмнено ще доведе до твърде много мисли в неговата главата, което никога не е добър атестат, когато се намираш на корта.

Очаквания и коефициенти

Очаквам Джокович да се изправи пред най-сериозния си тест в турнира и вярвам, че Димитров за пореден път ще ни покаже как принадлежи към голямата тенис сцена, превръщайки мача в един същински тенис спектакъл. Все пак смятам, че първият поставен е устремен към това да достигне възможно най-напред на турнира в навечерието на Ролан Гарос и не вярвам, че лесно ще бъде спрян.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират Джокера, като му дават сериозно предимство, определяйки ставка от 1.14 за негов успех, докато шансовете за победа на родния ни представител се котират на 5.50. Трябва обаче да ни е ясно как тези предвиждания далеч невинаги се оказват верни, като за нас остава надеждата този път да е именно такъв и Григор Димитров да поднесе една от най-големите сензации на мъжката тенис сцена в последните години! Вие също така пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в !

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Новак Джокович - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | новак джокович | Превютa | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook