Григор Димитров срещу Рафаел Надал - анализи, коефициенти и очаквания

от в 11:15 на 15.04.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров стартира сезона си на клей с последователни двусетови успехи в Монте Карло и изглежда в отлична кондиция, но сега му предстои най-голямото възможно предизвикателство на червени кортове, а именно мач с Рафаел Надал. 11-кратният шампион също показа, че е в отлична форма за любимата си част от сезона и определено влиза в ролята на тежък фаворит срещу нашето момче, но дори и Рафа има своите слаби места, така че нека заедно да поразсъждаваме как би могъл Григор да се противопостави на Матадора.

Съперничество

Българинът и Надал са се срещали цели 14 пъти помежду си, като родният ни представител е записал едва един успех в тези мачове, който идва на турнира в Пекин през 2016-а година. На клей пък доминацията е изцяло на страната на испанеца, който е надиграл Димитров 5 пъти от също толкова сблъсъци на сгурията, докато нашият сънародник е спечелил едва един сет при тези двубои. 

Интересна подробност е, че три от тези мачове са се провели в Монте Карло и първата ни ракета оказва сериозна съпротива в дебютния от тях, където остава много близо до крайната победа, само че манакорецът печели с 2:1 части.

Кое прави Надал толкова труден за побеждаване на клей и какво да очакваме от него?

Червените кортове категорично са най-изискващата към физиката настилка, а Ролан Гарос може да бъде определен за най-трудния турнир от Шлема за спечелване. За Рафа Надал обаче това изглежда детска игра и 13-те му трофея от надпреварата го доказват. Световният номер три осъществява невиждана в историята доминация върху съответна настилка и заслужено бива наричан "Краля на клея", а владенията му остават невъзможни за плячкосване от другите топ състезатели вече години наред.

20-кратният шампион от Големия шлем притежава изключителна физическа издръжливост, психическа устойчивост, търпение и стабилна игра от основната линия, което е перфектната комбинация при играта на шамот. На тези кортове не е достатъчно да вкараш добър сервис или да нанесеш един мощен единичен удар, защото топката се връща много по-често в полето ти и трябва да си готов да направиш поредица от подобни изпълнения, за да извоюваш точката.

Клеят предразполага към борба за всеки сантиметър, като точно тук се проявява силната воля на Надал, която напълно отговаря на тези характеристики. Той е способен да се нагажда към различните условия, неравностите по корта и да се хвърля за всяка една точка, сякаш е мачбол, което го прави почти напълно непобедим.

Самият Доминик Тийм заявява следното по повод на сблъсъците си с испанеца на червени кортове: "Рафа просто не те оставя да си поемеш въздух и за миг, поставяйки те под постоянен натиск. Единственият начин е да му отговориш със същото и да играеш на абсолютния си максимум, защото в противен случай ще бъдеш разгромен" - признава австриецът.

Григор Димитров също се е изказвал по темата, а ето и неговите думи: "Няма значение колко си силен физически, колко си подготвен психически и тактически, защото във всеки случай ще страдаш срещу Надал и рамото ти много ще те боли" - заключва Гришо.

До голяма степен тези думи на Димитров са продиктувани от личния му опит, при който той често е бил на ръба на силите си в битките си срещу Матадора. Григор редовно започва силно срещу Надал и нещата изглеждат много равностойни, но за първата ни ракета е прекалено изстискващо да се надиграва с манакореца върху това покритие и не може да запази подобен интензитет за повече от един сет време.

Испанецът със сигурност отново ще играе преимуществено на бекхенда на българина, вдигайки топката високо над нивото на раменете му, откъдето ще дойдат и споменатите по-рано болки. Бившият номер едно винаги е упражнявал този систематичен тормоз срещу опонентите си, които играят обратния си удар с една ръка и през годините това му е носело сериозно дивиденти, така че надали ще изневери на себе си.

Как може Григор Димитров да бъде конкурентноспособен?

Това е въпрос, за който редица елитни играчи все още не са намерили отговора, но какво направиха тези от тях, които действително са печелили срещу испанеца на червено. Последният такъв беше Диего Шварцман, а Фабио Фонини буквално обезиличи Надал на същия турнир преди два сезона.

Може да прозвучи банално, ала отговорът сякаш се крие в атаки към форхенд страната на Рафа. И тук не става въпрос да се опитваш да търсиш постоянни уинъри, защото това би било самоубийство. Просто трябва да играеш темпово и с нужната дълбочина. 

Негативното е, че няма как да очакваме бекхендът на Григор да издържи през цялото време и да успее да неутрализира едно от главните оръжия на испанеца, така че нашето момче трябва да се наглася за форхенд при първа възможност и да не оставя инициативата на съперника си, което би довело до огромни щети за хасковлията.

Димитров трябва да е готов да поема повече рискове от обикновеното и да кара Надал да познава къде ще насочи ударите си. Матадора притежава отлично движение по игрището и не се колебае да тръгва предварително при покриването на половината си, защото вярва, че ще бъде способен да смени посоката достатъчно бързо, ако бъде хванат в крачка.

Това може да бъде избегнато, при положение че ударът на Димитров е достатъчно силен и точно насочен, за да може топката да отиде зад гърба на Надал и така да го остави без шансове. Гришо е длъжен да бъде непредвидим в действията си, пласирайки своите изпълнения по правата, когато логичното нещо е да се подсигури с продължение по диагонала и обратното.

Най-добрата премерена игра на нашия сънародник по никакъв начин не би била достатъча за победа, така че той трябва да поеме пътя на атаката, макар че това може да има и саморазрушителен ефект, само че няма друг по-правилен подход в днешния ден и за Григор няма място за отстъпление.

Очаквания и коефициенти

Очаквам Григор Димитров да бъде пределно мотивиран и да изиграе най-силната си среща досега в турнира. Ще бъде ли това обаче достатъчно за постигането на подвиг с чутовни размери? По всяка вероятност надали, ала сме виждали далеч по-големи изненади в историята на спорта и качествата на Григор безспорно са достъчно добри, за да окаже съпротива на именития си противник.

Букмейкърите също определят Надал за сериозен фаворит, предлагайки ставка от 1.05 за негова крайна победа, а шансовете на нашето момче се котират на 11.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, така че се надяваме Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Рафаел Надал - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | монте карло | превюта | рафаел надал

Коментари





Следвайте ни в Facebook