Григор Димитров срещу Райли Опелка - анализи, коефициенти и очаквания

от в 12:23 на 11.10.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри участието си на Мастърса в Индиън Уелс с безкомпромисна победа над Даниел Алтмайер и изглежда готов да направи нов силен рейд, след като през миналата седмица се класира за полуфиналите в Сан Диего. Пред нашето момче обаче тази вечер стои сериозно предизвикателство, защото ще се изправи срещу бомбардира от начален удар - Райли Опелка, който го победи в Торонто преди само два месеца и задачата няма да бъде никак лесна за нашия сънародник, но нека заедно да поразсъждаваме как той би могъл да вземе реванш:

Какво да очакваме от Райли Опелка?

Американецът е на 24 години, играе с дясната ръка и изпълнява бекхенд с две ръце. Опелка е двукратен шампион в ATP Тура, а неотдавна достигна до финала на Канадския Мастърс и заслужено осъществи дебют в топ 20 на ранглистата. Местният представител е висок внушителните 211 сантиметра и притежава забележителен обхват, което му дава възможност да покрива отлично мрежата и спомага сериозно за качеството на неговия начален удар.

Поставеният под номер 16 разполага с един от най-мощните сервиси в света и бележи асове с лекота, като рядко дава възможности за пробив на своите съперници и така ги поставя под огромно напрежение, защото пропуснатите шансове струват изключително скъпо в мачовете срещу гиганта. Световният номер 20 варира отлично с подаванията си, като можем да видим как отбелязва директни точки по правата с над 230 километра в час и същевременно отнема от скоростта на топката и разчита на пласирането.

Кик сервисът на Опелка отскача много високо от корта и съперниците му трябва да го посрещат далеч над нивото на раменете си, което дава време на Райли да излезе напред и да завърши с рутинно воле. Ударите на американеца пък са извънредно плоски и можем да го видим как генерира огромна мощ чрез тях, макар да бъде изтеглен далеч зад основата линия.

24-годишнит състезател не е сред най-постоянните в дългите размени, но същевременно не са му напълно чужди и можем да го видим как пласира впечатляващи уинъри от дъното на корта, а огромните му крайници са с главна заслуга да достига само с една крачка до наглед безнадеждни за него топки.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Добрата новина за Григор е, че опонентът му далеч не се слави с изкусните си ретури и българинът ще може да сервира с една идея по-освободено. Това е отлична вест, тъй като родният ни представител определено страда на този компонент, ала бързите му крака би трябвало да свършат работа и да контролира последвалите разигравания на собствено подаване.

Димитров не е длъжен да залага на прекомерен риск срещу подобен тип съперник, а по-скоро методично да изгражда атаките си и да завършва в напълно опразнения от недотам повратливия американец корт. Бекхенд слайсът е друг способ, от чиято помощ успешно би могъл да се облагодетелства хасковлията, защото ниско подсечените топки няма да бъдат никак приятни за отразяване от страна на по-високоранкирания играч.

Първата ни ракета задължително ще трябва да диктува инициативата чрез своя форхенд, щом получи подобен шанс и вероятно това ще му донесе сериозни дивиденти, което се дължи на почти отсъстващите дефанзивни способности на гиганта, който бързо омеква в подобни ситуации. Димитров просто не бива да предоставя инициативата и да не изисква твърде много от ситуацията, за да се поздрави с поредната си победа през последните дни.

Очаквания и коефициенти

Очаквам срещата да се реши от няколко тънки момента и е наистина трудно да прогнозираш срещи от подобен характер, но по-комплексните качества на нашето момче са в ролята на негов билет към следващия кръг.

Букмейкърите също очакват крайно равностойна битка, а те даже не се ангажират да посочат по-вероятен краен победител, предлагайки става от 1.90 за двамата тенисисти.

Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg, като сблъсъкът вероятно ще стартира около 23:00 часа българско време.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Райли Опелка - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | индиън уелс | превюта | райли оплека

Коментари





Следвайте ни в Facebook