Григор Димитров срещу Ришар Гаске - анализи, очаквания и коефициенти

от в 14:20 на 02.11.2021
Калоян Соколов

Вече се намираме на финалната права на сезон 2021 и през днешния ден предстои Григор Димитров да открие кампанията си на последния за годината турнир от сериите "Мастърс 1000" в Париж. Нашето момче е достигало до полуфиналната фаза на надпреварата през 2019-а, когато силният му рейд в зала "Берси" бива спрян от световния №1 Новак Джокович. С оглед на последните изяви на най-добрия ни тенисист и отличната игра, която той демонстрира в Индиън Уелс и във Виена, можем да очакваме и ново силно представяне във френската столица, като първото препятствие по пътя е представителят на домакините Ришар Гаске.

До този момент двамата състезатели имат дълга история на своето съперничество, тъй като са изиграли общо 8 срещи помежду си. Балансът е в полза на французина, който води с 5:3 в преките им двубои, но тук е важно да отбележим, че родният ни представител е излизал като победител от последните им 3 мача, а сега нека да поразсъждаваме как победната му серия би могла да бъде удължена.

Какво да очакваме от Ришар Гаске?

Ветеранът е добре познат на всеки любител на тениса и може да се похвали с някои впечатляващи постижения. Талантът на Гаске е виден още от неговите юношески години, когато печели 2 титли от Шлема при подрастващите. Пробивът му при мъжете също не закъснява, тъй като французинът влиза в световната десетка на 20-годишна възраст, побеждавайки световния номер едно Роджър Федерер на четвъртфиналите в Монте Карло. 35-годишният състезател е 15-кратен шампион в ATP Тура, достигал е три пъти до полуфиналната фаза в Големия шлем и на два пъти е намирал място в сблъсъкa за титлата на Мастърс турнири.

В момента обаче Гаске е бледа сянка на себе си е на път да изгуби мястото си сред първите 100. Местният представител страда от хронична травма в гърба, която му пречи да сервира нормално и често го принуждава да отсъства за дълго от кортовете. Пораженията в ранните фази на надпреварите са се превърнали в константа за Ришар, който все по-често вече се изявява на Чаланджър ниво.

Все пак не бива да подценяваме французина, защото той е сред състезателите с най-богат технически репертоар и притежава изключително високо тенис IQ. Световният номер 74 разполага с първокачествен бекхенд с една ръка, като самият удар е истинска наслада за окото и намира линиите с безпощадна ефективност. Няма да е пресилено, ако обявим местния любимец за един напълно завършен играч, чиито слабости почти отсъстват и преминаването от защита в атака въобще не представлява проблем за него.

Как може да се противопостави Григор Димитров?

Вече споменахме за проблемите на Гаске от сервис линията, които ще позволят на Димитров да влезе агресивно в разиграванията и спокойно да ги диктува. Неговият опонент често подхожда твърде пасивно в размените от дъното на корта, отстъпвайки твърде далеч зад основната линия и така българинът може да експлоатира тази позиция чрез атаки към мрежата и използване на къси топки.

Трябва да обърнем внимание и на форхенда на ветерана. Това определено е неговата по-слаба страна и липсата на постоянство е очевидна. Длановият удар на Гаске често бива бъркан при наглед елементарни ретури и рядко можем да видим добра симбиоза между сила и точност, когато бившият номер седем е принуден да изиграе поредица от форхенди.

Трудностите се дължат и на странната постановка при удара, защото французинът използва огромно количество топспин и се стреми да вземе топката високо над главата си, което създава сериозни проблеми в търсенето на идеалния контакт. Този навик е придобит от детските му години, тъй като е играел с много по-големи от него момчета и по този начин е компенсирал липсата си на физически данни, но навикът му става втора природа и връщане назад няма.

Длъжни сме да споменем и все по-лошото физическо състояния на Гаске, който често се отказва по време на дадено състезание и определено изпитва дискомфорт с удължаването на времетраенето на мача. Така предимството със сигурност би било на страната на Григор, ако станем свидетели на продължителна битка, в която издръжливостта се яви решителен фактор.

Гришо е длъжен да избягва размените по бекхенд диагонала и да използва преимуществено плоския си обратен удар, за да покачи недостижимо темпото на съперника. Слайсовете са любим прийом на нашето момче, ала няма да свършат работа срещу толкова компетентен и стабилен тенисист, така че хасковлията ще бъде настроен да наложи мощта си над Гаске и да не му дава да се надхитря с него.

Очаквания и коефициенти

Определено смятам, че жребият беше благосклонен към нашия сънародник и кариерата на Гаске върви към своя залез. В последните двубои между тях се видя ясно как ветеранът вече далеч не е същото предизвикателство за поставения под номер 16 и очаквам Григор Димитров да запише с лекота четвъртата си поредна победа над този противник.

Букмейкърите също нямат съмнение в превъзходството на родния ни представител, предлагайки ставка от 1,30 за неговия успех, докато шансовете на французина се равняват на 3,40. Все пак тези предварително очаквания невинаги са гарант за крайния изход на срещата, макар че в случая се надяваме да не се стигне до изненада и българинът да оправдае статута си на фаворит. Вие пък по традиция ще може да наблюдавате мача на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Ришар Гаске - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | париж мастърс | превюта | ришар гаске

Коментари





Следвайте ни в Facebook