Григор Димитров срещу Роберто Баутиста Агут - анализи, очаквания и коефициенти

от в 16:42 на 17.08.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров се намира в серия от три поредни загуби, но тази вечер ще се опита да я прекъсне, а предпоставките за това определено са налице. Първата ни ракета излиза срещу Роберто Баутиста Агут на старта на Мастърса в Синсинати, като американският град винаги е бил сред любимите на нашето момче в Тура, за което недвусмислено говори спечелената титла от българина през 2017-а година. Освен това Димитров е с отлични показатели в преките сблъсъци с днешния си опонент, водейки с 3:1 успеха в досегашното съперничество, но нека да поразсъждаваме как Гришо би могъл да достигне до нова победа.

Какво да очакваме от Роберто Баутиста Агут?

Испанецът е на 33-годишна възраст, изпълнява бекхенд с две ръце и е деветкратен шампион от надпреварите на ATP. Агут не е типичният представител на иберийската школа и определено предпочита да играе на по-бързи настилки, където плоските му удари биват далеч по-ефективни. Върховото постижение на Роберто е достигането до деветата позиция в световната ранглиста, докато в момента заема 16-то място в подреждането.

Баутиста Агут е един от състезателите с най-добро покритие на корта и е способен да надделее във физически изтощаваща битка дори срещу световния номер едно Новак Джокович, което се случи на два пъти през миналия сезон. Търпението на ветерана е абсолютно безгранично и точките от основната линия срещу него трябва да бъдат извоювани чрез солидна доза търпение или вихрени атаки, защото непредизвиканите грешки са непозната зона за испанеца.

Световният номер 16 има способността да натиска топката с форхенда, водейки размените от основната линия, ала обикновено предпочита да контраатакува и да използва силата на съперника си срещу него. Агут няма никакви видими слабости в арсенала си, който е много богат технически и единствената му лека пробойна се явява обратният удар.

Бекхендът на ибериеца е стабилен и насочен с отлична дълбочина, само че главно му сложи за средство да вкара топката в корта и няма нужната острота, която да му печели директни точки. Същата закономерност се наблюдава и при ретурите на тенисиста, при които той остава доста пасивен от обратната си страна и дава възможност да бъде веднага притиснат.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Бързите условия определено ще бъдат в услуга за Григор, тъй като той ще има възможност да съкращава точките и да разчита повече от обикновено на своя начален удар. Родният ни представител трябва да упражнява постоянен натиск към противниковия бекхенд, защото неминуемо ще дочака неговото омекване и полето в един момент ще бъде напълно опразнено за направата на уинър.

Монотонните размени също трябва да бъдат избягвани всячески от нашия сънародник, а бекхенд слайсовете биха били отличен метод за разнообразяване на играта. Димитров е длъжен да предприеме значително по-агресивен подход от скорошните си срещи, ако иска да бъде конкурентен и ще бъде наложително да извади Баутиста Агут от любимото му русло, като го накара да поема непресметнати рискове, чиято възвращаемост да бъде единствено в сметката на българина.

Вторият сервис на испанеца е друг ключов елемент за изхода на сблъсъка, защото в него липсват всякаква насоченост и скорост, което ще даде изцяло инициативата в ръцете на нашето момче, а от него се изисква да се възползва от въпросните моменти и веднага да постави противника си в догонваща роля.

Очаквания и коефициенти

Моментната форма е далеч от бляскава и за двамата играчи, но тенденциите и настилката накланят изцяло везните в полза на Григор, така че аз оставам оптимист за изхода на мача. Букмейкърите обаче са на противоположното мнение, предлагайки ставка от 1.50 за краен успех на Баутиста Агут, а шансовете на Димитров се котират на 2.62, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, като за нас остава да се надяваме този път случаят да е точно такъв и първата ни ракета да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Роберто Баутиста Агут - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | превюта | роберто баутисъа агут | синсинати

Коментари





Следвайте ни в Facebook