Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена - анализи, коефициенти и очаквания

от в 13:04 на 24.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе този следобед на централния корт в Женева, за да открие участието си на ATP 250 надпреварата в швейцарския град. Българинът първоначално не беше планирал да играе в това състезание, само че имаше редица тежки жребии в хода на клей сезона, като на последните два турнира срещна Карлос Алкарас и Новак Джокович в изключително ранен етап, което явно го е накарало да потърси изиграването на още няколко официални срещи на червена настилка преди началото на Ролан Гарос.

Родният ни представител е с привилегията да е четвърти поставен в основната схема и затова днес директно ще спори за място в 1/4-финалите на надпреварата, а негов съперник ще е клей специалистът Роберто Карбайес Баена, на когото отпусна само четири гейма при единствената им досегашна среща, която датира отпреди три години на Ролан Гарос. Ние с вас пък по традиция ще се опитаме да анализираме по какъв начин нашият сънародник би могъл да преодолее съпротивата на испанеца.

Какво трябва да знаем за Роберто Карбайес Баена?

Ибериецът е висок 183 сантиметра, изпълнява бекхенд с две ръце и се намира под номер 58 в световната ранглиста. Карбайес Баена напълно очаквано определя клея за любимата си настилка, като е изиграл над 70 процента от професионалните си двубои на землени кортове. Непоставеният играч се намира във формата на живота си през тази година, което се потвърждава от наскоро спечелената му втора ATP титла. Въпросният триумф дойде в Маракеш, а спечелените точки позволиха за кратко на испанеца да дебютира в топ 50. Освен това световният номер 58 през миналата седмица достигна до третия кръг на Мастърса в Рим, постигайки свой личен рекорд на турнири от тази категория.

Истината е, че встрани от това, то кариерата на Роберто не е от най-бляскавите и той поддържа мястото си в топ 100 с изяви в Чаланджър Тура, където може да се похвали с 10 трофея, но никога не бива да го отписваме на червени кортове, а още повече при неговата моментна форма, тъй като в миналото е надигравал цели трима представители на тогавашния топ 20 - Матео Беретини, Денис Шаповалов и Давид Гофен.

Играта на Карбайес Баена е лишена от някакви сериозни оръжия и неговите основни силни черти са по-скоро постоянството и издръжливостта. Испанецът не е състезател, който би се победил сам и е готов да разиграва, колкото се изисква, за да спечели дадено разиграване. Именно търпението е друг от сериозните добродетели в тениса на 183-сантимеровия играч, чиито завършващи удари са по-скоро изключение от правилото и той се чувства далеч по-комфортно, когато е в контрираща позиция.

Шампионът от Маракеш е еднакво солиден и от двете страни, но определено предпочита своя форхенд, щом влезе в атакуващ режим и често обича да се наглася с бързите си крака, за да отиграва възможно повече топки с любимия си дланов удар.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Смятам, че трябва да вземем под внимание убедителната победа на Григор в предходния мач с този опонент, въпреки че е със сериозна давност, защото е постигната върху червена настилка и бих причислил испанецът към удобните стилово съперници за нашия сънародник. Това е така, защото темпото на игра ще бъде изцяло задавано от Димитров, който няма да бъде поставян под особено сериозен натиск и сам ще определя хода на почти всички разигравания.

Освен това Григор ще има лукса да посреща един от най-безобидните сервиси в ATP Тура и това ще му даде известно спокойствие на собствен начален удар, тъй като дори да инкасира пробив, то щетите няма да са чак толкова фатални и със сигурност шансовете за брейк няма да са рядкост пред най-добрия български тенисист.

От огромно значение за бившия номер три ще бъде да не прибързва, тъй като със сигурност Карбайес Баена ще връща множество наглед невъзможни топки в игра и това често може да подейства върху нервите на състезателя от другата страна на мрежата. Българинът трябва да запази агресивната си настройка, изграждайки постепенно своите атаки, защото защитата на ибериеца трудно ще бъде пробита с единични изпълнения, които по-скоро биха имали негативен ефект за първата ни ракета, ако той прибегне към тях.

Коефициенти и очаквания:

Моето мнение е, че вероятно Димитров ще има известни затруднения в началото на двубоя, имайки предвид как непоставеният тенисист вече е изиграл един мач, но постепенно вярвам, че ще намери оптималния си ритъм на игра, за да се поздрави с успеха, който вероятно няма да дойде съвсем лесно.

Букмейкърите също споделят тезата ми и фаворизират родния ни представител, като му дават изразено предимство, определяйки ставка от 1.40 за негов успех, докато шансовете за триумф на по-нискоранкирания играч се котират на 3.00. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с успешен старт в швейцарския град. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Роберто Карбайес Баена - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | женева | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | роберто карбайес баена

Коментари





Следвайте ни в Facebook