Григор Димитров срещу Сам Рифис - анализи, очаквания и коефициенти

от в 08:35 на 30.08.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие кампанията си на тазгодишния US Open през днешния ден, а наглед жребият беше повече от благосклонен към хасковлията, защото го противопостави на световния номер 539 Сам Рифис, но американецът неслучайно е получил "уайлдкард" за основната схема от организаторите и притежава тенис достойнствата, които да го направят повече от просто спаринг партньор. Нека обаче заедно с вас да поразсъждаваме как първата ни ракета би могъл да избегне неочаквано усложнение на събитията в двубоя си срещу местния представител.

Какво да очакваме от Сам Рифис?

Американецът заема втората позиция в колежанската ранглиста, но доскоро беше на върха в подреждането. Рифис е побеждавал всички топ състезатели във въпросната лига и печели най-ценното отличие за своя университет през този сезон. Младокът е възпитаник на University of Florida и бързо го превръща в една от основните сила в спорта.

Сам е на 22 години, като практикува бекхенд с две ръце и е десничар. В професионалния тенис може да се похвали със спечелването на две надпревари от категория ITF M 25 и също така има едно достигане до полуфиналите на Чаланджъра в Орландо. Колежанинът пък никога не се е намирал по-високо в класацията на ATP от 496-тото място и за пръв път ще се състезава в основна схема на турнир от толкова високо ниво.

Най-голямата победа на Рифис до момента идва срещу Паоло Лоренци, който по това време се намира на 187-ма позиция в ранглистата, а американецът ще дебютира в мач срещу представител на топ 100. 188-сантиметровият състезател е типичен представител на американската школа, разчитайки на солиден сервис и мощен форхенд. Местният тенисист вероятно ще разчита на бързите комбинации и ще рискува в повече, тъй като няма какво да губи, което определено ще го превърне в опасен опонент.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Този път нещата не опират чак толкова до тактиката на бившия номер 3, защото той превъзхода съперника си във всички елементи и може да си позволи да играе по своите собствени правила и дори да предприеме известни експериментални ходове, чрез които да се настрои за предстоящите сериозни битки. Това обаче в никакъв случай не трябва да води до подценяване от страна на нашия сънародник.

Димитров по никакъв начин не трябва да прибързва, а по-скоро да насочва топката дълбоко в центъра на корта, очаквайки неточностите от ракетата на колежанина, чиято нагласа ще бъде да се опитва да атакува веднага след началния удар и определено го очаква ден на корта изпълнен с множество неточности от основната линия, имайки предвид невероятните качества в дефанизвен план на Гришо.

Опитът е друго от обстоятелствата, които са трайно на страната на поставения под номер 15 и той ще влезе в срещата с огромна доза самочувствие. Смятам, че Григор Димитров не трябва до голяма степен да се съобразява с игровите характеристики на съперника си и просто е нужно да покаже едно сравнително солидно лице, докато Рифис е длъжен да играе далеч над възможностите си, ако таи някакви надежди за изненада.

Очаквания и коефициенти

Наглед тази битка ще бъде една свеобразна възстановка на сблъсъка между Давид и Голиат, ала този път не виждам възможност за чудеса и би трябвало наложеното темпо от нашето момче да бъде изцяло непосилно за американеца, на който ще му се наложи да почака още малко преди да пробие на най-високото равнище в професионалния тенис.

Букмейкърите също подкрепят моята теза, предлагайки коефициент от 1,07 за българина, докато ставката за колежанина се оценява на 9,00. Всички ние пък се надяваме тези предварителни очаквания действително да се сбъднат и Гришо да се поздрави с успех, а срещата ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Сам Рифис - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open | Анализ | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | сам рифис

Коментари





Следвайте ни в Facebook