Григор Димитров срещу Тейлър Фриц - анализи, коефициенти и очаквания

от в 10:19 на 26.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе днес след 15:00 часa българско време на централния корт в Женева, опитвайки се да се класира за своя дебютен финал от 5 години насам. Българинът ще има трудната задача да премери сили със световния номер девет Тейлър Фриц, който прави много силен сезон и впечатлява със сериозното си подобрение при играта на червени кортове, но не бива да забрвяме, че нашият сънародник не е пропускал да победи поне един представител на топ 10 в календарна година от 2012-та насам и само преди няколко месеца надигра Хуберт Хуркач, когато полякът беше част от тази най-елитна група тенисисти.

Досега Димитров и Фриц са се срещали само веднъж, а въпросният мач е с давност от четири години. Тогава американецът надделява след два тайбрека на Мастърса в Мадрид, след което родният ни представител решава да прекрати първия си период на сътрудничество с Дани Валверду, който към момента е отново негов главен треньор. Оттогава обаче обстоятелствата са много различни и е време да се "гмурнем" в анализите, за да изградим възможно най-добрия тактически план за противодействие от страна на първата ни ракета.

Какво трябва да знаем за Тейлър Фриц:

Вторият поставен играе с дясната ръка, висок е 196 сантиметра, изпълнява бекхенд с две ръце и този февруари достигна до рекордното си пето място в световната ранглиста. Фриц определено има предпочитание към по-бързите настилки, като нито една от петте му титли не е на клей - три на хард и две на трева. Въпреки това, то бившият шампион в Индиън Уелс демонстрира изключително подобрение в движението си върху землените кортове и добрите резултати изобщо не закъсняха. Американецът детронира защитаващия шампион Стефанос Циципас в Монте Карло и беше на само един сет от втория си "Мастърс" финал в кариерата, но отстъпи пред бъдещия шампион Андрей Рубльов.

Както и Григор каза във вчерашното си интервю, то 25-годишният състезател разполага с много сериозни оръжия и на практика няма ясно изразени слабости в тениса си. Световният номер девет притежава един от най-мощните сервиси в Тура, с чиято помощ може понякога да минава за под минута през собствените си подавания. Фриц удря топката много плоско и мощно, като предпочита да води играта със своя бомбастичен форхенд, но бекхенд уинърите изобщо не са чужди за арсенала на американеца.

По-високопоставеният тенисист разчита изключително много на острите диагонали, които е способен да създаде почти от всяка една точка на корта и също така през последните месеци вече е далеч по-уверен, когато се защитава и често го виждаме да показва нужната доза търпение в дългите разигравания, което преди не беше точно така.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Първата ни ракета трябва на всяка цена да търси непрекъсната смяна на темпото в разиграванията, защото неговият съперник е праволинеен играч и не обича да се намира в нестандартни ситуации на корта. Фриц се чувства комфортно, доминирайки от основната линия и трябва максимално често да бъде отместван от комфортната му зона, за да влезем в една друга динамина на срещата, при която шансовете на българина неимоверно биха се покачили.

Григор по никакъв начин не бива да се надиграва от дъното на корта, защото американецът разполага с далеч по-сериозна огнева мощ и няма как да бъде победен по този начин. Димитров трябва да се възползва от праволинейността на опонента си и всячески да търси елемента на изненадата, тъй като вторият поставен далеч не от най-креативните играчи на корта и трудно би реагирал при една нова за него ситуация.

Слайсът винаги също е добра идея, когато играеш срещу толкова ръстов тенисист, а сеченият бекхенд на нашия сънародник е безспорно сред най-добрите в света и мисля, че би бил по-добра опция спрямо топспин бекхенда, тъй като Фриц обича да играе на високо темпо и ще е само в негов плюс, ако Гришо реши да влезе в неговата стилистика на игра.

Накрая бих отчел възможността за изпълнение на повече къси топки от страна на бившия номер три, защото американецът има сравнително бавен старт, а дори да стигне навреме до топката, то волетата му не никак убедителни и родният ни представител вероятно би получи шанс да пласира минаващ удар.

Очаквания и коефициенти:

Моментната форма определено е на страната на полуфиналиста от Монте Карло, но смятам, че Григор има нужните оръжия да вкара Фриц в сериозни проблеми и очаквам да спечели поне сет. Не бива да забравяме и изключително дългото време, което е минало от последния изигран финал на хасковлията, който ще е пределно мотивиран да прекъсне тази своя "суша", докато световният номер девет може и да мисли повече за предстоящия Ролан Гарос, отколкото за днешния мач, макар това да е крайно спекулативно твърдение. 

Букмейкърите фаворизират американеца, като му дават известно предимство, определяйки ставка от 1.50 за негов успех, докато шансовете за триумф на Гришо се котират на 2.50. Ние пък ще стискаме палци предварителните очаквания да не се сбъднат и Григор Димитров да се поздрави с първо достигане до финал от 2018-та година насам. Вие пък отново ще можете да наблюдавате мача на традиционните линкове в Tennis.bg!

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Тейлър Фриц - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | женева | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | тейлър фриц

Коментари





Следвайте ни в Facebook