Григор Димитров срещу Тимофей Скатов - анализи, коефициенти и очаквания

от в 16:49 на 30.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров ще излезе тази вечер някъде след 18:00 часа българско време в опит да открие победоносно участието си на Ролан Гарос. Родният ни представител на старта ще премери сили с квалификанта Тимофей Скатов, който прави своя дебют в основната схема на надпреварата в Париж.

Съвсем естествено, то българинът никога досега не се е изправял срещу този съперник, като категорично можем да кажем, че Скатов притежава сериозни тенис достойнства и не трябва да бъде подценяван, така че е време да направим нашия традиционен анализ, с който да се опитаме да разберем по какъв начин би могъл нашият сънародник да постигне успех в предстоящата среща.

Какво трябва да знаем за Тимофей Скатов?

Казахстанецът се намира под номер 147 в световната ранглиста, десничар е и изпълнява бекхенд с две ръце. 22-годишният тенисист е считан за един от големите таланти в спорта и затова категорично има сериозни основания, тъй като той е бивш номер едно при юношите и в този период побеждава редовно имена от ранга на Джак Дрейпър, Брендън Накашима и Лоренцо Музети.

Младокът е изявен специалист на червени кортове, завоювайки всеки един от своите трофеи на тази настилка - 4 титли на ниво Фючърс и 1 на ниво Чаладжър. Засега опитът на Тимофей в ATP Тура е изключително малък и той може да се похвали с едва три спечелени мача на най-голямата сцена, но вече е демонстрирал, че умее да играе на надпреварите от Шлема, имайки предвид успешното му преминаване на квалификациите на Аустрелиън Оупън през миналия сезон.

Квалификантът използва много тежък топспин при изпълнение на форхенд и обича да доминира от тази си страна, макар че не притежава някаква взривна мощ в удара си и се нуждае от няколко поредни добри отигравания, за да приключи разиграването. Бекхендът на световния номер 147 служи единствено за задържане в точката и почти винаги бива изпълнен по диагонала, като много рядко можем да очакваме смяна на посоката, когато казахстанецът е принуден да играе с обратния си удар.

По-нискоранкираният играч е израснал на землена настилка и се придвижва много натурално върху нея, а неговата скорост е вероятно най-силната му страна. Определено пък ахилесовата пета на Скатов е сервисът му, който рядко преминава скоростта от 190 километра в час и често води до множество двойни грешки, поради което пробивите са често срещана картина в мачовете на казахстанеца.

Как би могъл да противодейства Григор Димитров?

Бившият номер три превъзхожда опонента си в почти всяко едно тенис отношение, като най-вече бих отличил значително по-голямата мощ в ударите на хасковлията. Квалификантът няма да има достатъчно аргументи, за да държи често инициативата в разиграванията и очаквам Гришо да задава темпото на игра почти през цялото време.

Както вече споменахме, то за родния ни представител ще е добра идея да упражнява натиск към безкрайно предвидимия бекхенд на казахстанеца, защото това би му дало отличен шанс постепенно да изтласка съперника си от пределите на корта и да нанесе завършващ удар.

Безспорно българинът има огромно предимство и по отношение на началния удар, с чиято помощ би могъл да печели далеч повече лесни точки спрямо съперника си и 28-ият поставен би трябвало далеч по-лесно през подаванията си, докато Скатов навярно ще даде множество шансове на Григор при посрещане, от които вярвам, че фаворитът често ще съумява да се възползва.

Очаквания и коефициенти:

Смятам, че разликата в класите между двамата тенисисти е много сериозна и това ясно ще си проличи тази вечер на корта. Истината, е че не мога да видя с какво Скатов ще може да изненада първата ни ракета и бих бил много учуден, ако Григор загуби дори сет на старта.

Букмейкърите също определят Димитров за огромен фаворит, предлагайки ставка от 1.07 за негов краен успех, докато шансовете на американеца се котират на 9.00. Ние пък можем само да се надяваме, че тези предварителни очаквания действително ще се сбъднат, за да се насладим на успешен тазгодишен дебют за нашия сънародник в Париж, а срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Тимофей Скатов - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализ | анализи и истории | анализи и превюта | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | превюта | превюта и анализи | ролан гарос | тимофей скатов

Коментари





Следвайте ни в Facebook