Григор Димитров срещу Жереми Шарди - анализи, коефициенти и очаквания

от в 07:30 на 14.04.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров откри кампанията си на клей с безкомпромисна победа над Ян-Ленард Щруф и се класира за втория кръг на Мастърса в Монте Карло, където го очаква двубой с Жереми Шарди. Двамата имат дълга история помежду си, която има 10-годишна давност, а българинът има предимство от 3:2 победи в преките сблъсъци. Последната им среща обаче завърши с успех на Шарди, така че Григор го очаква трудно изпитание, но нека заедно да се опитаме да поразсъждаваме как би могъл да го предолее.

Какво да очакваме от Жереми Шарди?

Французинът е на 34-годишна възраст и в момента заема 53-та позиция в ранглистата, ала е бил част от световния топ 25. В кариерата си има само една спечелена титла, като тя идва на червените кортове в Щутгарт през 2009-а година. Интересна подробност е, че Шарди е побеждавал неколкократно играчи, намиращи се на четвърто място в света, тъй като едното от имената, влизащо в този списък, е именно това на Григор Димитров, който бе надигран от ветерана в Маями преди три сезона.

Жереми прави отличен старт на 2021-а и може да се похвали с достигането на два полуфинала и също толкова четвъртфинали. Френският тенисист разполага с отлични физически данни и обича да диктува темпото на игра, служейки си най-вече чрез своя форхенд. Точно този удар се явява за главното му оръжие и той обича да го играе по целия корт, измествайки се при всяка една удобна възможност, за да го натисне.

Шарди също така е един от тенисистите с най-добро първо воле, което се дължи на отличните му и постоянни изяви в карето, където е финалист от Големия шлем. Ветеранът изгражда постепенно акциите си и винаги излиза в точния момент напред, а покритието му на мрежата е почти съвършено.

Световният номер 53 обаче има наистина силно уязвим бекхенд, от който винаги гледа да избяга или често просто подсича в центъра на корта. Състезателят рядко играе темпово от тази си страна, тъй като има много ниска успеваемост при опитите си да завърши топката от обратния си удар и почти никога не можем да го видим да сменя посоката при подобен тип изпълнения.

Друга огромна пробойна у французина е неговата липса на постоянство, която е довела до множество странни наглед поражения. Няма да бъде несправедливо, ако определим ветерана за играч на сериите, като винаги може да изненада с представянето си и в двете посоки. Шарди е склонен да влиза в самоубийствен режим, когато няма ден, и грешките валят една след друга, но става много опасен, щом започне да чувства топката добре, и може да нанесе множество щети на своите опоненти.

Началният удар на Шарди е отличен пример за споменатите по-горе негови лакатушения, защото може да бъде сериозно оръжие, но и огромна пречка за него. 34-годишният тенисист е способен да сервира с над 220 километра в час и да реализира сериозно количество асове, само че често първото му подаване влиза с много нисък процент, което води и до солиден брой двойни грешки. Няма как и да не споменем всеизвестните психологически проблеми на французина, които са му коствали загубата на редица важни мачове.

Как може да противодейства Григор Димитров?

Най-важната и проста съставка за успех ще бъде непрекъснат натиск към бекхенда на опонента. Шарди постоянно се измества, за да не му се налага да използва този удар, а това сериозно може да оголи неговото поле и да даде шанс на първата ни ракета с лекота да завърши даденото разиграване. Слйасовете на Шарди далеч не са образец за следване и отскачат доста високо, което е пагубно на клея и Григор ще има отлична възможност да диктува размените от дъното на корта.

Гришо спокойно може да влиза в бекхенд дуели по диагонала, които ще накарат французина да омекне в хода на точката и нашето момче ще дочака по-плитка топка, от която да се възползва и да нанесе уинър, а излизанията на мрежата към обратния удар на съперника също може да се окажат един печеливш прийом в тактическата постройка на бившия номер 3.

Родният ни представител освен това може да използва кик сервиси към слабата страна на ветерана и чрез тях да си отваря корта за лесно продължение, използвайки класическата комбинация от начален удар, който веднага бива последван от мощен форхенд в освобеденото за целта пространство.

Друго предимство на Димитров е по-голямата му стабилност в продължителните размени, тъй като Шарди обича да решава нещата с 2-3 последолвателни мощни изпълнения и често навлиза навътре в пределите на своята половина. Нашият сънародник трябва да се опита да накара противника си да отстъпи назад, приковавайки го плътно за основната линия, откъдето той далеч не притежава такава огнева мощ и става много по-лесен за надиграване.

Навлизането при вторите сервиси навътре може пък да се окаже силен коз в ръкава на хасковлията, защото французинът е много колеблив в подобни моменти и това ще го постави под допълнително напрежение. Ако първата ни ракета е непрекъснато в периферното зрение на ветерана при подобни случаи, то неминуемо двойните грешки от негова страна няма да закъснеят.

Очаквания и коефициенти

В моите очи Григор Димитров е сериозен фаворит за спечелването на срещата, имайки предвид вчерашното му представянето и добрите традиции, които има срещу този съперник, както и на самия турнир в Монте Карло. Вероятно Шарди ще предостави малко по-сериозно съпротива от Щруф, само че не вярвам поставеният под номер 15 да срещне особени затруднения.

Букмейкърите също определят Димитров за фаворит, предлагайки ставка от 1.45 за негова крайна победа, а шансовете на германеца се котират на 2.70, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Жереми Шарди - анализи, коефициенти и очаквания Калоян Соколов
Теми:  
atp | Анализи | бгтенис | григор димитров | жереми шарди | монте карло | превюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook