Григор Димитров срещу Маркос Гирон - анализи, очаквания и коефициенти

от в 10:12 на 30.05.2021
Калоян Соколов

Григор Димитров ще открие тазгодишната си кампания на Ролан Гарос през днешния ден, като ще се изправи на старта срещу американеца Маркос Гирон. До момента родният ни представител никога не е срещал този опонент през своята кариера, което винаги предвещава известни трудности, но нека заедно да поразсъждаваме как първата ни ракета би могъл да избегне затрудненията в днешния си двубой.

Какво да очакваме от Маркос Гирон?

Гирон е на 27 години и в момента се намира под номер 82 в световната ранглиста, което е с 12 позиции по-ниско от рекордното му класиране. Играчът никога досега не е достигал финал в АТП Тура, но е завоювал два трофея на ниво Чаланджър и още шест такива от сериите "Фючърс", а всеки един от тези успехи е постигнат на любимата му твърда настилка. На клей обаче Маркос далеч не се чувства в свои води, имайки само една победа в основната схема на турнир през новия сезон.

Непоставеният състезател е типичен представител на американската школа, тъй като разполага с много силен форхенд, който създава сериозни проблеми на неговите съперници. Гирон удря топката с голяма мощ и отличен пример за това е двубоят му с Андрей Рубльов в Ротердам малко по-рано през годината, когато световният номер 8 често трябваше да изпада в отбранителна позиция.

Обратният удар на световния номер 82 не е толкова опасен, само че бива пласиран с отлична дълбочина и бива изпълняван почти безпогрешно. Сервисът на Гирон не е някакво оръжие, макар че е разнообразно насочен и не е лесен за разчитане. Американецът също така умее да променя добре темпото, служейки си чудесно с къси топки, чрез които привиква противника си на мрежата и оттам може да прибегне до любимия си лоб.

Какви са предимствата на Григор Димитров?

Опитът е нещото, открояващо се пред всичко останало. Опонентът на Григор има само една победа в Големия шлем и общо около 40 мача в ATP Тура, което недвусмислено показва, че далеч не е привикнал към голямата сцена и може би няма нужните качества за нея, съдейки по това, че не стартира тепърва професионалния си път.

Настилката е друг бонус за Гришо, тъй като американците по традиция не харесват клея и Гирон не прави изключение. Движението по корта на Маркос далеч няма да бъде уверено и нашият сънародник може да се възползва от това, ако движи по игрището по-нискоранкирания тенисист, който категорично не е запознат с тънкостите на приплъзването.

Българинът трябва да се стреми да натиска противниковия обратен удар при всяка възможност, защото оттам американецът не може да създаде особени проблеми на Димитров и главно изпраща топката в центъра на корта, като това дори дава възможност на хасковлията да навлиза в пределите на корта и да излезе към мрежата с ъпроуч към слабата страна на Гирон.

Няма как да не отбележим и по-голямата стабилност от дъното на корта на Григор, за когото продължителните размени биха били от полза, докато аутсайдерът в срещата гледа да приключва разиграванията с бързи комбинации и едва ли ще съумее да прояви достатъчно търпение, изправяйки се пред атлет от ранга на нашето момче.

Очаквания и коефициенти

Макар безспорните проблеми в тениса на първата ни ракета, то днешният му опонент е отлична първа тренировка в намирането на оптималния ритъм на родния ни представител. Убеден съм, че това няма да се окаже и неговата последна тренировка, а една убедителна победа би му дала нужната доза самочувствие, за да влезе уверен в сериозните битки в следващите кръгове, защото качествата на Григор Димитров никой не може да постави под съмнение.

Букмейкърите също определят хасковлията за фаворит, предлагайки ставка от 1.25 за негов краен успех, а шансовете на американеца се котират на 4.00, макар че тези предварителни прогнози често биват опровергавани в професионалния тенис, но се надявам този път случаят да не е такъв и Григор да ни зарадва с победа, като срещата отново ще може да наблюдавате на обичайните линкове в Tennis.bg!

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор Димитров срещу Маркос Гирон - анализи, очаквания и коефициенти Калоян Соколов
Теми:  
Анализи | бгтенис | григор димитров | маркос гирон | превюта | ролан гарос

Коментари





Следвайте ни в Facebook