Преди 4 години на US Open: Когато Григор подчини легендарния Федерер за най-голямата си победа

от в 08:08 на 05.09.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров вероятно се намираше в най-лошата форма от началото на своята кариера през лятото на 2019-та година, когато беше отстъпил в 6 от последните си 7 мача и загуби своето място в топ 70 за пръв път от 2012-та година насам. Това определено не ни даваше много сериозни надежди за силно представяне от страна на Гришо на US Open, имайки предвид, че това категорично тогава се явяваше най-неудобната надпревара от Шлема на българина, като той можеше да се похвали само с достигане до осминафиналите и общ баланс от 8 победи срещу 8 загуби.

Димитров наскоро беше допуснал поражение от световния номер 405 Кевин Кинг и сякаш реалистичната цел в Ню Йорк беше просто да бъде сложен край на негативната серия, а за целта Гришо трябваше да преодолее съпротивата на ветерана Андреас Сепи (световен номер 77), който се намираше с една позиция зад него в класацията. Българинът спечели с лекота откриващия сет, но италианецът изравни общия резултат и дори не беше далеч от това да поведе с пробив в третата част, само че бившият номер три показа характер и затвори мача в своя полза.

Тогава късметът се усмихна на родния ни представител, защото 12-ият поставен Борна Чорич се отказа от по-нататъшно участие в турнира и Григор продължи без игра към третия кръг, където го очакваше двубой със "щастливия губещ" Камил Майхржак.

Нашият сънародник пък се възползва от отличния жребий и не загуби нито сет по пътя си към осминафиналите, но там чакаше мач с Алекс Де Минор, в който определено Димитров влизаше в ролята на аутсайдер. Българинът обаче вече беше натрупал нужното самочувствие и демонстрира , че неговото най-добро равнище е абсолютно непосилно за младия австралиец, като първата ни ракета не допусна нито един брейк и затвори мача в последователни сетове, за да оформи 1/4-финално шоу с 5-кратния шампион Роджър Федерер, което щеше да се проведе във вечерната сесия на централния корт "Артър Аш".

Всичко преди срещата сочеше, че 20-кратният "мейджър" шампион няма да има проблеми да се справи със съпротивата на непоставения си съперник, от когото никога не беше губил през цялата си кариера и освен това се намираше в далеч по-добра форма спрямо него.

Самото начало също не предвещаваше нищо добро за Григор, който изглеждаше крайно скован и предаде подаването си с двойна грешка. Федерере се нуждаеше от едва 6 минути, за да поведе с 3:0 гейма и нямаше никакви проблеми да задържи преднината си до края на откриващия сет.

Въпреки лошото начало, то родният ни представител беше напълно прероден тенисист в Ню Йорк и бързо показа на всички зрители на най-голямата тенис сцена, че няма да слезе от нея без битка. Гришо заигра с огромно ниво на агресия и изцяло отне инициативата от ръцете на Маестрото. Федерер се опитваше да контрира с удари от много трудни позиции, което логично доведе до пробив в полза на хасковлията. Тогава Димитров отново трепна и допусна моментален рибрейк, допускайки отново двойна грешка в най-неподходящия момент, но той вече вярваше в победата и веднага отново отмъкна сервиса на именития си съперник, за да изравни сетовете.

Третата част се превърна до голяма степен в кошмар за нашия сънародник, тъй като той реализира едва два уинъра, а същевременно допусна 9 непредизвикани грешки. Григор за трети път сдаде подаването си след двойна грешка, като макар да блесна с някои фантастично насочени минаващи удари от бекхенд, то фаворитът не даваше на топката да премине покрай него на мрежата и си върна аванса в отделните части, осъществявайки още един брейк в края на сета.

Димитров нямаше никакво намерение да се предава и заигра най-добрия си тенис от началото на срещата, докато дългогодишният номер едно допускаше сериозен брой неточности и неколкократно трябваше да види как топката профучава покрай него, след като е атакувал мрежата. Всичко това доведе до пробив аванс в полза на българина, който спокойно можеше и да удвои преднината си, но пропусна цели шест брейкбола в седмия гейм. Логичното се случи и напрежението се прехвърли в половината на бившия номер три, когато той трябваше да сервира за вкарването на сблъсъка в пета решителна част, само че той не трепна и отрази цели четири точки за пробив.

Последва медицински таймаут от страна на Федерер, чийто сервис изглеждаше като бледа своя сянка и се оказа, че това се дължи на контузия в областта на гърба. Самата пауза не помогна с нищо на легендарния швейцарец, защото Григор усещаше, че моментът е изцяло на негова страна и засипа опонента си с канонада от уинъри, които му позволиха да дръпне с 4:0 гейма, а "Артър Аш" беше напълно смълчан и съвсем скоро 23-те хиляди зрители се изправиха на крака, аплодирайки голямата ни спортна гордост.

В този ден Григор Димитров окончателно доказа,че отдавна е излязъл от сянката на Роджър Федерер и до днес продължава да гради свое собствено име в тениса, така че някога да сравняват млади таланти със самия него, а Маестрото можеше единствено да отдаде дължимото на Григор и да признае неговото превъзходство в сблъсъка.

 

 

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Преди 4 години на US Open: Когато Григор подчини легендарния Федерер за най-голямата си победа Калоян Соколов
Теми:  
us open | анализи и истории | бгтенис | григор димитров | роджър федерер

Коментари





Следвайте ни в Facebook