Григор хвърли всичко срещу Синер, но напусна Ролан Гарос с високо вдигната глава

от в 18:21 на 04.06.2024
Мартин Петков

Григор Димитров предостави сериозна битка на Янис Синер, но силите му се оказаха недостатъчни, за да сломи втория поставен в турнира и се сбогува с мечтата си да дебютира в полуфиналната фаза на Ролан Гарос. Най-добрият български тенисист не съумя в хода на сблъсъка да придобие необходимия ритъм на начален удар, който до известна степен да улесни задачата му към сътворяването на пореден подвиг във френската столица през последните дни, което позволи на италианеца да осъществи пълен контрол върху събитията на централния корт “Филип Шатрие”, извел го до крайния успех с  6:2 6:4 7:6(3) над първата ни ракета, след 2 часа и 26 минути игра.
По този начин Гришо приключва участието си на тазгодишното Открито първенство на Франция, където достигна нов връх в кариерата си, класирайки се за дебютен път сред най-добрите 8 в Париж, докато за  световния номер 2, който от понеделник ще оглави класацията на АТР след отказването от надпреварата на Новак Джокович, станало факт преди броени минути,  предстои битка, тип “финал преди финала”, срещу един измежду Стефанос Циципас и Карлос Алкарас, именно от които двама състезатели инкасира единствените си две загуби в рамките на настоящия сезон.
Димитров даде оптимистично начало на двубоя със собствен сервис, като спечели подаването си на нула, ала оттам насетне станахме свидетели на отличен прочит на Синер спрямо действията на нашето момче, което караше на моменти десетият в света да е по-прям в подбора си на удари и това доведе до неточности от ракетата на хасковлията. Същевременно шампионът от Аустрелиън Оупън дирижираше близо до съвършено по-продължителните разигравания и това му позволи да поеме инициативата на корта, извела го осъществяването на двоен пробив, благодарение на който южнотиролецът не срещна колебания да запише откриващия сет на сметката си.
Стартът на втората част пък се оказа далеч от позитивен за Григор, чиито грешки от основната линия продължаваха да го преследват и той без време предаде сервиса си в актива на считания за фаворит в срещата Синер. Впоследствие родният ни представител до голяма степен съумя да се отърси от случващото се и стабилизира подаването си, като сведе близо до минимум възможностите за брейк пред втория поставен, ала за сметка на това не постигна значими успехи в миговете си на ретур и трябваше да преглътне горичивината от това, че остана с двусетов пасив в четвъртфиналния дуел.

,

С настъпването на третата част проблемите за решаване пред Димитров останаха на дневен ред и той бе заплашен от това да инкасира ранен пробив, но под напрежение намери правилните удари в репертоара си и оцеля. Воден от придобития импулс след това си действие, българинът мигновено опита да обърне силите в своя полза и загатна за способността си да изгражда умело атаките си, като достигна до дебютния си брейкбол в сблъсъка, ала Синер остана все така непоколебим във важните моменти и отстоя своето.

Оттам насетне станахме свидетели на завиден контрол от сервиращите, които със завидно самочувствие провеждаха подаванията си на начален само за да бъдем отведени до деветия гейм, когато ръката на Гришо трепна и той допусна да влезе в поредица от грешки, донесли наглед решителен пробив на сметката на Синер. Изправен до стената да се бори на посрещане за оставането си в турнира, световният номер 10 заигра без всякакъв вид резерви в представянето си и неколкократно матира южнотиролеца с комбинациите, успявайки да реализира рибрейк с поредния си топовен форхенд уинър - 5:5.

Последваха все така тежки минути за подаващите, които трябваше да преминат през дюсове за отстояването на своето, което в крайна сметка все пак се случи и ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек. В него двамата членове на световния топ 10 стартираха без особени затруднения, преди Синер да засвидетелства гениалността, разминавайки най-добрия ни тенисист в близост до мрежата с фамозен бекхенд, донесъл му преднина от минипробив аванс, който вторият поставен не допусна да загуби и подпечата триумфа си.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор хвърли всичко срещу Синер, но напусна Ролан Гарос с високо вдигната глава Мартин Петков
Теми:  
atp | бг тенис | григор | григор димитров | димитров | ролан гарос | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook