Григор изигра нервен мач и не успя да спре Джокович по пътя към седма титла в Париж

от в 17:39 на 05.11.2023
Мартин Петков

Григор Димитров предостави здрава битка на Новак Джокович във финала на Мастърс 1000 турнира в Париж, но нервността в него надделя, като мечтата на всички ни за български триумф остана блян и световният номер едно завоюва рекордна седма титла в зала "Берси". Балканският сблъсък до голяма степен не оправда огромните очаквания за поредния тенис спектакъл с участието на най-добрия ни тенисист, след като грешките от страна на двамата състезатели преобладаваха в хода на срещата и в крайна сметка Ноле показа по-здрави нерви във важните моменти, за да се поздрави с победата, дошла за час и 37 минути игра - 6:4 6:3.

По този начин "приказката" за първата ни ракета във френската столица нямаше бленувания от всички ни завършек и той остана на крачка от това да вдигне втора "Мастърс 1000" титла в кариерата си, но пък си осигури завръщане в топ 15 на света, където завършва и тазгодишната си тенис кампания. 24-кратният "мейджър" шампион пък не спира да трупа нови и нови рекорди на сметката си, като записа 18-а поредна победа, която му носи юбилейна 40-а титла в турнирите от този ранг, явяваща се 97-ият трофей в колекцията на топ поставения.

В началото на двубоя ясно се забелязваха предпазливите действия от страна на родния ни представител, който предпочиташе да влиза в продължителни размени от основната линия със сърбина, вместо да търси бърза развръзка чрез нанасянето на печеливш удар. Подобен стил на игра на Григор пък се оказа добре дошъл за 6-кратния шампион в турнира, предвид факта че грешките в повечето случаи идваха от ракетата на бившия номер три, но пък за сметка на това сервисът функционираше на оптималното си равнище за най-добрия ни тенисист, който последователно на три пъти се измъкна "сух" от ситуация 30:30 и продължаваше да има известен превес в резултата - 3:2.

Същевременно обаче подобен тип лековати неточности в дълъг период от сблъсъка започнаха да дават все по-голямо предимство на Джокера от психологическа гледна точка и във фундаменталния седми гейм станахме свидетели на поредица от сбъркани форхенди на българина, които предоставиха на топ поставения дебютния за срещата брейкбол. Изостанал с 30:40, най-добрият ни тенисист получи удобна топка в близост до мрежата, ала заби обратния си удар в мрежата, с което предаде сервиса си в актива на рекордьора по титли от Шлема. Оттам насетне пък световният номер едно зададе твърде високо летвата в миговете си на начален удар, като спечели 88 процента от разиграните точки на първото си подаване в хода на сета и подпомогнат от множеството непредизвикани грешки на хасковлията, наброяващи 19 до момента в двубоя, направи първата крачка към спечелването на трофея.

С настъпването на втората част Григор видимо се опита да се абстрахира от случилото се досега в мача, като стана по-агресивен в нагласата си за размените от основната линия и все по-често оставяше съперника без възможност за реакция, нанасяйки печеливши отигравания. За съжаление обаче, за разлика от предишните мачове на сънародника ни във френската столица, неточностите продължиха да преобладават в неговото представяне и той сбърка серия от удари, които пресили и изпрати далеч в аут, с което на практика доброволно предаде подаването си в актива на Джокович и инкасира пробив в петия гейм - 2:3.

Впоследствие обръчът около врата на родния ни представител своеобразно се затегна още повече, след като той посрещна брейкбол и при идното си заставане на начален удар, но стигнал до извода, че няма какво повече да губи в сблъсъка, най-после отпусна ръката си във фаза атака и загатна на какво е способен при реализирането на уинъри. Въпреки това, то световният номер едно нито за секунда не допусна спад в равнището си и след като видимо духът на Димитров бе сломен, то 24-кратният шампион от Шлема се възползва, за да сложи точка на спора още при сервис на сънародника ни и триумфира за рекорден седми път с трофея на Мастърса в Париж.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор изигра нервен мач и не успя да спре Джокович по пътя към седма титла в Париж Мартин Петков
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | мастърс 1000 | новак джокович | париж

Коментари





Следвайте ни в Facebook