Григор изигра пореден силен двубой и сломи шампиона в Синсинати на Kooyong Classic

от в 05:37 на 10.01.2023
Мартин Петков

Григор Димитров вече откри тазгодишната си тенис кампания, след като в ролята на капитан предвождаше тима на България на новосъздадената отборна надпревара - United Cup, където в позицията на първа ракета при мъжете за родината ни допусна поражение от Стефанос Циципас в крайно ожесточен двубой, завършил с тайбрек в решителния сет, преди впоследствие да задържи високото равнище в представянето си, налагайки се над своя добър приятел Давид Гофен в поредни сетове. В момента, по-малко от седмица преди да бъде дадено началото на Аустрелиън Оупън, което ще се случи идния понеделник - 16 януари, то сериозна част от най-добрите тенисисти в света, сред които и бившият шампион от Финалите на АТР, избраха да се включат в турнира с демонстративен характер Koyoong Classic, който се провежда в периода между 10 и 12 януари, като по традиция винаги се състои в дните преди първата надпревара от Големия шлем за годината, давайки възможност на състезателите да навлязат в оптимален игрови ритъм.

Българинът в миналото на два пъти вече е взимал участие в събитието, което през годините е печелено от легенди на играта като Томас Мустер, Пат Кеш, Андре Агаси, Пийт Сампрас и Роджър Федерер, като българинът в общо четирите си срещи в предградието на Мелбърн - Куйонг, е допуснал три загуби, придружени от успех над Борна Чорич през 2020-а. Именно хърватинът, в чието съперничество с нашето момче откриваме едва един официален сблъсък, датиращ от миналогодишния Ролан Гарос и завършил с победа на Гришо, беше изтеглен като противник на световния номер 29 в откриващия му мач на турнира.

Нивото в хода на срещата, което ни предложиха двамата шампиони от Мастърс 1000 надпреварата в Синсинати, далеч не беше присъщо за състезание от подобен характер, като всеки от тях разчиташе на най-силните оръжия в арсенала си и това допълнително покачи качеството на двубоя. В крайна сметка след час и 45 минути на корта Димитров се оказа по-стабилен в ключовите ситуации, за да надигра 23-ият в класацията на АТР в два сета - 7:6(5) 7:6(3), с което затвърди отличните впечатления, оставени по време на United Cup, и ни вдъхва сериозна доза оптимизъм относно това какво можем да очакваме от него на Аустрелиън Оупън.

Още от дебютните за сблъсъка минути можехме лесно да забележим желанието и от двете страни на мрежата за агресивен подход при играта на ретур, което пък на свой ред покачи значително риска от неточности, каквито не липсваха, и сервиращите контролираха случващото се. Българинът, който в откриващото си подаване посредством ас отрази единствената за сета възможност за пробив, отлично се възползваше от обстоятелството, че сблъсъкът е от демонстративно естество, като често се наемаше с това да търси печелившо отиграване от обратния си удар, което пък се оказа една добра стратегия и уинърите от тази му страна се увеличаваха неспирно, докато Чорич стоеше все така непоколебим в разиграванията от основната линия и закономерно, на база видяното, на нас ни предстоеше да наблюдаваме тайбрек.

В дългия гейм хасковлията се разграничи от показаното ни до момента, като опитваше да се надиграва с актуалния шампион от Синсинати при размените от дъното на корта и умението му със сечени удари да сваля топката в краката на противника, му донесе нужните дивиденти, извеждайки го напред с 4:2 точки при първата смяна на полетата. Впоследствие моментен спад беляза представянето на Димитров, който направи двойна грешка и допусна заличаване на аванса му, но скоропостижно си върна лидерската позиция на корта и след късен минипробив, последван от безупречен втори сервис, записа откриващия сет на сметката си.

Във втората част превъзходството на подаващите беше още по-ясно изразено, като интригуващите ситуации отсъстваха, но пък за сметка на това зрителите по трибуните в Куйонг имаха възможността да се насладят на изящни изпълнения, които в повечето случаи биваха продуцирани от ракетата на бившия номер три. До достигането на заключителната фаза на сета темпото в двубоя остана все така контролирано от сервиращите, което продиктува изиграването на нов тайбрек. В него проследихме аналогичен развой на събитията от по-рано в срещата, като на старта двамата си размениха по един минибрейк, преди Гришо да изпълни прекрасно многоходова акция към мрежата, която завърши с уинър от длановия му удар и той поведе с 4:2 точки. В последвалите минути до края на сблъсъка Чорич направи двойна грешка, която предостави три мачбола на първата ни ракета, пред чието оползотворяване Димитров беше безкомпромисен и още с първия сложи точка на спора.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор изигра пореден силен двубой и сломи шампиона в Синсинати на Kooyong Classic Мартин Петков
Теми:  
kooyong classic | бг тенис | борна чорич | григор | григор димитров | Демонстративен турнир | димитров | куйонг

Коментари





Следвайте ни в Facebook