Григор изигра страхотен мач, но отстъпи след тенис зрелище във Виена на сензацията на Махач

от в 17:24 на 24.10.2024
Елеонора Александрова

Томаш Махач елиминира Григор Димитров във втория кръг на турнира във Виена. Двамата тенисисти ни предложиха същинска тенис епика, но в крайна сметка световният номер 27 показа здрави нерви срещу сънародника ни и се наложи с крайното 6:7(5) 6:4 6:3 за 2 часа и 32 минути игрово време.

По този начин шансовете за класиране за ATP Финалите в Торино за Димитров стават все по-малки, като от следващата седмица той ще е с общ актив от 3150 точки и ще заеме 10-тата позиция в годишната ранглиста. Пред него е Алекс Де Минор с 3405 пункта. Тенисистът, който затваря финалната осмица е Андрей Рубльов, който е с 3720 точки, а това означава, че българинът ще трябва да разчита на титла от Мастърса в Париж, за да успее да намери място в най-елитната надпревара за годината.

Мачът започна с маратонски сервис гейм на Григор, а чехът побърза да покаже защо е един от най-прогресиралите играчи от началото на сезона. Непоставеният играч вземаше топката изключително рано от ретур и поставяше Григор под постоянен натиск, но българинът не се огъна и поведе в резултата, след като отрази брейкбол.

1/2-финалистът в Шанхай продължи да бъде максимално агресивен и атакуваше всеки малко по-къс удар на първата ни ракета. Махач използваше слайса на Григор, за да се промъква към мрежата, където беше безпогрешен и заслужено проби за аванс от 3:2. Отговорът на Григор беше подобаващ, като третият поставен на свой ред демонстрира мощта на своя форхенд и остави на няколко пъти безпомощен своя съперник, осъществявайки светкавичен рибрейк.

Оттам насетне двамата тенисисти печелеха своите подавания с огромна лекота, а асовете на нашия сънародник достигнаха до 10 до началото на тайбрека.

Там всеки печелеше точките на собствен сервис, докато не се стигна до 4:3 в полза на Махач, когато той осъществи мини пробив по изумителен начин, достигайки до минаващия удар на Григор след плонж и в крайна сметка завърши с перфектно стоп воле. Шоуто тепърва започваше, защото българинът устоя в последвалото най-дълго разиграване в мача, за да изравни за 5:5, а очевидно чехът не се беше възстановил и направи двойна грешка, която даде сетбол на световния номер 9, чийто форхенд сложи точка на този епичен едночасов сет.

Непоставеният тенисист продължаваше да бъде конкурентен на представителя на топ 10. Двамата осминафиналисти радваха зрителите с висококачествен и агресивен тенис и печелеха своите сервис геймове безпроблемно. 

Развитието на сета се промени в десетия гейм. В този момент българинът взимаше прекалено прибързани решения и допусна 3 поредни непредизвикани грешки и по този начин Махач разполагаше с три сетбола. Точно тогава Димитров вкара мощния си форхенд в употреба и спечели следващите две точки, ала двойна грешка от ракетата на сънародника ни помогна на по-нискоранкирания тенисист да реализира единствения пробив в сета, за да го спечели с 6:4 в своя полза.

Финалната част започна с оспорван първи гейм. Бившият номер 3 съумя да спечели първите две точки от ретур, ала чехът за пореден път показа защо е един от най-трудно преодолимите тенисисти и удържа на атаката на съперника си. Подемът на Махач продължи и във втория гейм. Неточностите от ракетата на Димитров се увеличаваха, а това позволи на солидно играещия му опонент да поведе с 2:0.

Въпреки трудната ситуация, в която се намираше третият поставен за пореден път показа изключителна воля. Младият тенисист започваше да губи контрол в разиграванията. От своя страна, българинът разчиташе на игра, в близост до мрежата, както и на прецизни удари от дъното на корта, за да отвърне с рибрейк след оспорван трети гейм.

След това двамата тенисисти се бореха със сетни сили. Осмият гейм обаче се оказа ключов за развитието на мача, тъй като именно тогава чехът реализира късен пробив, за да поведе с 5:3 и да има възможността да сервира за мача. 24-годишният тенисист удържа на напрежението и по този начин той записа трета победа над топ 10 тенисист, отдалечавайки Григор Димитров от ATP Финалите в Торино!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор изигра страхотен мач, но отстъпи след тенис зрелище във Виена на сензацията на Махач Елеонора Александрова
Теми:  
atp | григор димитров | Обзори | тенисбг | томаш махач

Коментари





Следвайте ни в Facebook