Григор: Мислех си как миналия път се чувствах зле и почти победих, а какво остава за днес

от в 13:41 на 08.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров взе сладък реван от Алексей Попирин за загубата, която австралиецът му нанесе в Монреал. Онзи мач завинаги ще остане в спомените на Попирин, защото беше начлото на похода му към неговата първа Мастърс титла, но очевидно нашият топ тенисист далеч не е отдавал толкова голямо значение на въпросната загуба и призна как я е използвал като трамплин, за да видим днешното му безупречно представяне в Шанхай срещу световния номер 24.

Григор, мачът беше толкова оспорван в първия сет, където ви раздели само една точка и изведнъж всичко се промени. Как обаче се промени по този начин?

- Точно с тази една точка. Не съм играл срещу тенисист, който може да сервира по този начин в хода на цял сет. Беше наистина впечтляващо и в един момент си мислих дали той изобщо някога ще пропусне първи сервис. Все пак съумях да разчета няколко негови начални удара във важен момент и това имаше ключова роля, за да премине моментът изцяло на моя страна.

Просто трябваше да се задържа в мача. Винаги е много трудно срещу Попирин, който има страхотни удари, сервира мощно и те наказва всеки един път, когато му позволиш да отиграе висока топка от центъра на корта.

Трябваше да остана спокоен и да следвам плана си за игра. Смятам, че удрях топката много добре и съм щастлив с победата, защото условията бяха наистина доста неприятни с този силен вятър. Много неща са различни спрямо вчерашния ден, но съм наистина доволен, че преминах по толкова убедителен начин през мача.

Чудя се до каква степен мислеше за онзи мач, когато имаше 3 мачбола срещу него в Монреал и накрая той те победи, след което спечели титлата?

- Не мислех чак толкова за онзи двубой. Разбира се, тогава бях само на една точка от това да спечеля и затова предпочетох да не мисля как съм загубил, а да мисля затова как съм бил толкова близо до победата и очевидно мога отново да се поставя в същата позиция и да имам нови мачболи.

Гледам на онзи мач като един от многото и всъщност той ми даваше увереност, защото изобщо не се чувствах добре тогава и въпреки това го затрудних толкова много, а какво остава за мач, в който се чувствам напълно здрав. Просто използвах малко обратна психология, чувствах се много добре на корта и знаех, че ситуацията в двубоя ще се промени, което и се случи след първия сет.

Може ли да кажем, че в момента си на много по-добре място, отколкото преди 2 седмици?

- Да, бихме могли да го кажем, но в момента гледам на нещата ден за ден. Толкова много неща ми се случиха напоследък, така че съм благодарен да бъда отново на корта и да изиграя тези поредни мачове. Това е важно за мен и е наистина забавно, когато отново започна да изпитвам наслада от играта, след като тези страхотни фенове са тук и тялото ми вече се чувства по-добре.

Всичко това ми дава нужната енергия и се опитвам да се възползвам от момента. Същевременно се опитвам да премодулирам играта си, защоото вече не мога да използвам тялото си, както ми се иска и в определени моменти трябва да бъда по-пасивен, което не е моята същност на корта, но се справям добре през тези дни.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор: Мислех си как миналия път се чувствах зле и почти победих, а какво остава за днес Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook