Григор навакса сет пасив, но се пропука в края срещу вдъхновения Корда и отпадна в Куинс

от в 18:05 на 19.06.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров не можа да се поздрави със своето пето класиране в кариерата на 1/4-финалите на ATP 500 надпреварата в Куинс. Българинът изоставаше със сет, както и с пробив в решителния сет срещу много вдъхновения Себастиан Корда. Американецът показа нагледно защо е считан за един от най-големите млади таланти в световния тенис и истината, е че доминираше през по-голямата част от мача, но опитът на Григор му позволи да се задържи в двубоя и в крайна сметка имаше всички шансове да се бори за крайния успех, само че се пропука, сервирайки за вкарването на сблъсъка в решителен тайбрек и напусна надпреварата - 6:4 3:6 7:5 в полза на Корда за 2 часа и 1 минута игрово време.

Първият сет започна напълно равностойно, като всеки от двамата вземаше с лекота сервисите си до 3:2 в полза на Григор. Тогава Корда се подхлъзна и наглед получи някакъв дискомфорт в областта на слабините, но американецът бързо разбра, че се притеснява напразно и заигра най-добрия си тенис от началото на мача. Младокът стана изключително агресивен от ретур и заслужено поведе с 0:40 в седмия гейм. Първата ни ракета отрази общо 4 брейкбола, но непоставеният играч продължи да настоява и проби след страхотен бекхенд по правата.

Корда не спря дотук и можеше да затвори сета още в следващото подаване на хасковлията, но този път световният номер 10 се измъкна от 0:40 и си даде шанс да сътвори обрат. Неговият съперник обаче беше безкомпромисен от линията за начален удар, губейки едва една точка на първо подаване в хода на частта и скоро американецът поведе в отделните сетове, а статистиката показваше, че към този момент е направил 9 уинъра срещу едва една непредизвикана грешка.

Третият поставен продължи да страда на сервис, правейки чести двойни грешки, които даваха шанс след шанс пред 23-годишния тенисист, който откровено надиграваше нашия сънародник и използваше всяка една възможност да атакува колебливия в днешния ден обратен удар на българина. Григор все пак поддържаше интригата в мача и спаси общо 3 брейкбола, за да поведе с 2:1, а тогава дойде първото пропукване на световния номер 23, което беше оползотворено от бившия шампион и той нямаше проблеми да доведе срещата до решителен трети сет.

Там нещата не започнаха никак положително за българина, който отново беше изправен до стената в откриващия си сервис гейм, но спаси точката за пробив пред своя съперник с ас. За съжаление, последва петата двойна грешка на бившия номер 3 и този път ретурът на Корда се оказа твърде добър и го изведе до направата на брейк. Отговорът на Димитров беше незабвен, като той веднага постави под напрежение миналогодишния 1/2-финалист и паритетът беше възстановен при 2:2.

Оттам насетне двамата изцяло доминираха на собствен сервис, докато не се стигна до 6:5 в полза на по-нискоранкирания играч. Тогава първата ни ракета направи слаб ъпроуч към мрежата и беше разминат, а впоследствие сдаде мача със своята 17-та непредизвикана грешка и ще има точно 11 дни да се подготви за Уимбълдън, където ще пристигне със само 2 изиграни мача на тревни кортове.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор навакса сет пасив, но се пропука в края срещу вдъхновения Корда и отпадна в Куинс Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | куинс | Обзори | себастиан корда

Коментари





Следвайте ни в Facebook