Григор не успя да обърне от 0:2 уморения Тиафо и е аут от "Australian Open"

от в 08:00 на 20.01.2019
В


Григор Димитров загуби от младия американец Франсес Тиафона осминафиналите на Аустрелиън Оупън 2019. Тиафо надигра българина след 7:5 7:6(6) 6:7(1) 7:5. Направиха впечатление многото възможности, които Григор пропиля в курса на мача, а младият му опонент не показа неопитност или несигурност и в крайна сметка агресивната му игра му донесе огромни дивиденти. На четвъртфинал Тиафо ще срещне Надал или Бердих, които играят в момента.

Григор започна срещата с уверен сервис гейм на нула, а след серия от уинъри американецът изравни резултата. Нов експресен гейм за Гришо обаче отново му даде аванс, макар и крехък, в първата част. Впечатление правеше агресивната настройка на българина, който гледаше да взима инициативата по време на разиграванията.

Тиафо започна втория си сервис гейм с три предизвикани грешки, давайки три поредни брейкбола за нашето момче. Първият бе отразен след удар на българина, закачил мрежата и излязъл в аут, а вторият след ас. При третата възможност Димитров имаше инициативата и бе изградил точката по превъзходен начин, но с малко пропусна завършващия форхенд по обратната права. Последваха няколко феноменални точки, в които младокът показа таланта си на мрежата, а след още 5 минути и общо четири спасени брейкбола най-накрая той успя да завърши обрата в сервис гейма си. Това не притесни Гришо обаче, който след лесен гейм на 15 поведе с 3:2.

Подаването на Франсес отново започна трудно, а при 0:15 Григор върна няколко феноменални топки от защита, като накрая реализира бляскав минаващ удар от бекхенд по правата. Американецът обаче пласира серия от силни първи сервиси, комбинирани с ефективни излизания на мрежата, с което отново изравни геймовете. В следващия гейм американецът направи ретур уинър от бекхенд по правата з 30:30, а след непредизвикана грешка от форхенд на Григор от рутинно положение Тиафо достигна до първата си възможност за пробив в мача. Последва разиграване, в което Франсес дръпна спусъка от форхенд и след мощен уинър реализира брейк.

Геймът за затвърждаване на пробива започна позитивно за българина, който след агресивен ретур предизвика грешка на съперника си. Скоро Димитров оцеля в продължително разиграване, което накрая завърши с форхенд воле, като си гарантира две точки за рибрейк. Отново нашият обаче не се възползва от възможностите си след две грешки, като последва и трети брейкшанс, който пак бе заличен, този път след форхенд уинър на младока. Нови две точки в негова полза означаваха 5:3 и сервис за оставане в сета за българина, който се закрепи в сета след позитивен гейм с няколко завършващи удара.

Както всеки свой сервис гейм досега в мача, така и в този Тиафо започна с изоставане от 0:15. Скоро резултатът стана 30:30, а тогава българинът сюрпризира съперника си със стархотен слайс бекхенд по правата, който се оказа и печеливш. От осмия си опит в мача обаче най-накрая Григор съумя да пробие съперника си, след като американецът игра сервис-воле, но ретурът се оказа прекалено нисък за него.

11-тият гейм в мача започна с хубава изява на мрежата на Тиафо, а след удивителен ъгъл от форхенд по обратния диагонал, комбиниран с такъв по обратната права, американецът достигна до 0:30. Скоро се стигна до 15:40, когато Димитров отрази пърия брейкбол сле форхенд уинър, но при втория 39-тият в света изигра разиграването по брилянтен начин, нанасяйки серия от изключително агресивни удари. Григор се защитаваше по най-добрия начин, но в крайна сметка Тиафо закова форхенд уинър и за втори път трябваше да сервира за спечелване на сета.

За пръв път в срещата Франсес спечели първата точка в сервис гейма си, след като почти ,,застреля" връхлетялия на мрежата българин, а след къса топка поведе и с 30:0. Скоро младокът достигна до три поредни сетбола, първият от които бе заличен след ретур уинър от бекхенд по правата, но при втория нова грешка от бекхенда на българина означаваше сет за Тиафо - сет, продължил 52 минути.

Втората част започна позитивно за Григор, който след ас по правата при 40:15 поведе с 1:0. В следващия гейм американецът потегли с два бомбени сервиса, когато Гришо изигра феноменален форхенд по правата в максимално разтегнато положение, който бе и завършващ. Тиафо обаче отговори подобаващо след плашещ печеливш бекхенд по правата, като на геймбола след уникална размяна на удари отново американецът излезе победител след зашеметяващ форхенд уинър по правата.

Димитров не позволи впечатляващите изпълнения на опонента му да му повлияят и набързо поведе с 40:0. Първите два геймбола бяха отразени, но при третия комбинация от силен първи сервис и форхенд означаваха 2:1 за българина. Тогава Григор поведе с 15:30 в гейма на Тиафо, но тогава младият американец отново накъса темпото след печеливша къса от форхенд. Подаването малко се проточи, но след нови умели излизания на мрежата и силни сервиси геймовете бяха изравнени.

Гришо стартира гейма с предизвикана грешка, но набързо предотврати опоасността след серия от форхенд уинъри и един ас българинът отново поведе в резултата. В следващия гейм нашият тенисист отново спечели уникална точка след завършващ слайс от бекхенд по правата, а след опит за уинър от обратен удар на американеца, резултатът стана 15:40. Българинът тогава изигра нисък ретур, с който Франсес не се справи, което означаваше, че Григор пробива съперника си за втори път в мача.

Геймът за затвърждаване на пробива започна негативно за нашия тенисист, който набързо изостана с 15:40 след агресивна игра на съперника. Първият брейкбол бе отразен след грешка от ретур на американеца, но при втората последва двойна грешка от ракетата на Димитров, като резултатът стана 4:3. В последвалия гейм българинът отново имаше шанс за пробив, като след минаващ удар той предизвика грешка от бекхенд воле на съперника. При 30:40 обаче Тиафо изчака грешка на Григор, а след уинър и печеливш сервис геймовете бяха изравнени.

Американецът продължи с агресивната игра, а Григор заигра колебливо, изоставайки с 15:40. Първата възможност за пробив бе заличена след ас по правата с 219 км/ч, а при втората последва нов бомбастичен начален удар, който Франсес не върна в полето. Трети пореден светкавичен първи сервис, последван от печеливш смач, означаваше топка за спечелване на гейма, която бе реализирана след непредизвикана грешка от бекхенд на младока.

Сервис геймът за оставане във втория сет започна добре за нашия тенисист, който след късметлийска намеса на мрежата поведе с 0:15. Тиафо обаче вкара изненадващо бърз втори сервис за 15:15 преди Григор да притисне съперника и да предизвика грешката му за 15:30. Последва дълга размяна, в която Гришо показа впечатляваща защита от дъното на корта, но накрая сбърка форхенд в мрежата за 30:30. След страховито воле, показващо огромно спокойствие, американецът си издейства геймбол, а след сгрешен ретур геймовете станаха 5:5.

Българинът обаче продължи с впечатляващите изяви от начален удар, повеждайки набързо с 40:0. Последва грешка от форхенд и ретур уинър на Тиафо, но след сервис уинър по правата Гришо поведе с 6:5. В следващия гейм Франсес релизира няколко впечатляващи печеливши удара, повеждайки с 40:15. Тогава Григор направи хубав ретур, предизвикал грешка на съперника, но при 40:30 не успя да пласира ретура в корта, като по този начин се стигна до тайбрек.

Дългият гейм започна с две непредизвикани грешки на младия американец, но скоро българинът му върна жеста след грешка от форхенд в печеливша позиция. Комбинация от сервис по диагонала и форхенд по обратната права предизвика грешката на Тиафо, но в последвалата грешка Григор бе в завършваща позиция, а даде топката точно на ракетата на опонента си. Все пак българинът реализира нов минибрейк, след като в същата ситуация този път осъществи уинър, а двамата смениха полетата при 4:2 в полза на Гришо. Тиафо съумя да вкара първи сервис след това, но нашият тенисист умело свлече топката ниско, предизвиквайки грешка на американеца. Непредизвикана грешка на българина обаче означаваше 5:3 преди Димитров най-накрая да изстиска предизвикана грешка от ракетата на Тиафо, осигурявайки си три възможности за спечелване на втория сет. Първата възможност бе спасена след форхенд уинър, а втората - след магическо деми-воле, до което нашият тенисист не успя да достигне. Григор не се възползва и от третия сетбол, след като удар с рамката излезе с малко от полето. Кошмарна двойна грешка даде първи сетбол за американеца, при това на собствен сервис, а Тиафо умело се възползва от ситуацията и след поразяващ форхенд поведе с два сета в мача.

Младокът започна третия сет със стабилен сервис гейм, а Григор трябваше да спасява мача потенциално още в първия си такъв за частта, след като изостана с 15:40. Серия от хубави сервиси обаче измъкнаха българина от опасността, а при 1:1 младокът отново взе подаването си лесно, реализирайки ас при 40:15.

Григор осъществи същото, правейки два аса по правата в гейма за 2:2, а скоро последва и нов скоростен гейм за американеца. Тогава Димитров направи серия от грешки, като в крайна сметка Тиафо поведе с 4:2. Все пак българинът не загуби вяра и след няколко чудесни отигравания достигна до 15:40. Първият брейкбол бе отразен след сервис уинър, но при втория Григор пусна ръката и реализира бекхенд уинър по правата - нещо, което правеше изключително рядко в курса на мача до момента.

При 4:3 Гришо диктуваше точките с форхенда си и за минута и малко изравни геймовете в третия сет. Тогава Тиафо започна подаването си с фрапантна грешка от форхенд, а скоро Григор реализира минаващ удар от бекхенд, закачил линията с броени милиметри. Стигна се до скрит сетбол за българина, но той не успя да върне сервиса в корта. В крайна сметка Тиафо спечели подаването си след впечатляващо воле.

Последва доста опасен гейм за българина, преминал през 30:30 и 40:40, но в крайна сметка след красиво бекхенд стоп воле изравни резултата в третия сет. При 5:5 Франсес изигра нов слаб сервис гейм, в който американецът направи множество грешки, излизайки на мрежата. Така Григор достигна до брейкбол, който бе отразен с ас по правата. Последва обаче и втори шанс за пробив след впечатляващ форхенд уинър, но нова комбинация от силен сервис и мощен дланен удар означаваше ново изравняване. Поредната грешка от ретур даде нов геймбол на Тиафо, който бе реализиран след сигурен смач. Все пак българинът достигна до втори тайбрек след серия от асове и сервиси, на които Франсес не намери отговор.

Вторият дълъг гейм в мача започна с минипробив за първата ни ракета. След грешка на американеца  резултатът стана 2:0, а след това последва прекрасно разиграване, в което Григор накрая матира съперника с къса топка. След два прецизни ретура българинът увеличи аванса си до 5:0 преди Тиафо най-накрая да се разпише в тайбрека след свой добър ретур. Все пак Гришо достигна до пет поредни сетбола след сервис уинър, като последва нов чудесен ретур на нашия тенисист, който записа първия сет от мача в сметката си. На почивката между сетовете пък Тиафо извика физиотерапевт заради проблеми с рамото.

Григор започна четвъртата част с категоричен сервис гейм на нула благодарение на силни сервиси. В следващия гейм при 15:0 за американеца Гришо спечели точката по феноменален начин, като след като бе разкарван по целия корт, реализира спиращ дъха минаващ удар от форхенд. Все пак американецът оцеля и изравни геймовете.

Последва изключително сложен сервис гейм за българина, който направи две двойни грешки подред и бе изправен пред точка за пробив. Тиафо обаче на успя да върне сервиса, но имаше втора възможност. Тя бе отразена отново след агресивна игра на Гришо, който скоро спечели подаването си най-накрая и отново излезе с гейм напред. Младокът не се повлия от изпуснатите възможности обаче и взе подаването си на 15.

Скоро Григор спечели подаването си на нула и поведе с 3:2. Тогава нашият тенисист поведе с 0:30 в гейма на Франсес, който обаче реализира форхенд уинър по обратния диагонал, а след това имаше късметлийска намеса на мрежата за 30:30. След два сервис уинъра резултатът стана 3:3. Последвалият гейм бе интересен, като Тиафо не игра нито ведъж с топката, защото Григор реализира една двойна грешка и четири аса за 4:3.

Американецът направи брилянтно стоп воле, за да поведе с 30:0 в гейма си, но след бекхенд уинър и грешка от форхенд на Франсес резултатът в гейма бе изравнен. При 30:30 Тиафо рискува много с втория си сервис и допусна двойна, но спаси брейкбола след дълго разиграване, завършило с форхенд уинър на 39-тия в света. Последва удар с намесата на мрежата на американеца, който кацна и на основната линия, а Григор не съумя да върне. Все пак впоследствие Гришо осъществи чудесен минаващ удар от форхенд, за да си издейства ново равенство. След още един дюс Франсес направи нова двойна, но на брейкбола отново американецът пое инициативата с форхенда си и предизвика грешката на опонента си. Трети брейкбол също имаше, но той бе отразен след ас, а в крайна сметка след феноменално изпълнение от форхенд американецът най-накрая измъкна гейма.

Макар и Григор да загуби първото разиграване в последвалия гейм, нашият тенисист се справи безпроблемно по-нататък в гейма, принуждавайки Тиафо да сервира за оставане в сета. Младият американец пък започна гейма си с ас, а след ефектна къса от бекхенд задържа подавването си на нула.

Последва катастрофален гейм за Димитров, който допусна двойна грешка, докато американецът заигра отново на ниво. След ретур уинър той си осигури два брейкбола, като още първият бе реализиран за 6:5. Американецът не срещна затруднения, сервирайки за мача, като спечели гейма си на 15.

Ето как да гледате на живо тенис БЕЗПЛАТНО

Оцени тази статия:
Григор не успя да обърне от 0:2 уморения Тиафо и е аут от "Australian Open" В

Коментари

Следвайте ни в Facebook