Григор: Никога не съм обръщал толкова бързо нещата в своя полза и не искам да излизам от зоната

от в 09:48 на 08.04.2024
Калоян Соколов

Светът на тениса отново не спира да говори за Григор Димитров, както беше в най-силните му години на корта, а изглежда, че те тепърва предстоят, имайки предвид същинския спортен ренесанс на първата ни ракета. В момента световният номер 9 е в Монте Карло и след броени часове ще излезе на корта за откриващия си двубой в турнира срещу местния представител Валентин Вешеро, а ето какво сподели нашият сънародник преди началото на турнира в интервю за Tennis TV:

Григор, ренесансът е истински! Мисля, че можем да изпозлваме тази дума във френскоговоряща страна. Имал ли си време да осъзнаеш какво се случва - завръщането в топ 10 и достигането до финала в Маями?

- Честно казано не съм мислли много по въпроса. Всичко, което знам е, че имах някои чудесни седмици в последно време. Никога не е лесно, когато сменяш настилки. Мисля, че от много време не съм обръщал нещата толкова бързо в своя полза. Не искам да си позволявам отпускане, защото е добре да остана "в зоната", докато мога и просто се опитвам да се концентрирам върху предстоящото. Опитвам се да се приспособя максимално бързо към настилката, но това никога не е лесна задача. Приемам много положително този скоростен обрат на събитията в моя полза, защото вече не съм на 20, но пък съм много опитен и зрял, което ми помагаше много през изминалите дни.

Ранкинът е единият начин да измерваш успеха, но друг такъв са победите над топ играчите, които ти напоследък често постигаш. Колко важно за теб е това?

- Вече казах, че постоянството да побеждаваш най-добрите всяка седмица е нещото, с което съм най-горд в момента. Разбира се, конкуренцията е много голяма и няма как да го правиш през цялото време, но нещата са такива и понякога загубите могат да са също толкова полезни, колкото победите, защото можеш да извлечеш нужните поуки и така да запазиш нормалния ход на работния процес, а не да се самозалъгваш. Сезонът е дълъг, така че трябва да остана здраво стъпил на земята.

Дани Валверду каза, че си в най-добрата си физическа форма някога. Съгласен ли си с твоя треньор?

- Бих казал, че да. Чувствам се по-силен от всякога. Винаги съм мислел, че имаш само един физически пик в кариерата си. Първият път се случи малко по-късно от обичайното, а да не говорим за случващото се в момента. Опитвам се да не мисля твърде много по тази тема, защото няма нужда. Знам, че ако правя правилните неща, то бих се поставял в отлични позиции да постигам успехи.

Алкарас сподели, че си го накарал да се чувства като 13-годишен, когато го победи в Маями. Колко се наслаждаваш да предизвикваш тези млади момчета?

- Това е най-голямото предизвикателство. Има някои млади момчета, които играят много добър тенис, както и такива, които играят направо брилянтно. Можеш да се учиш и от двете групи. Мачът с Карлос е от тези, които винаги искам да играя. Срещу него най-добре би могъл да провериш на какво физическо и ментално ниво си в момента. Същото важи и за Яник. Невероятно е да ги гледаш какво правят седмица след седмица и искаш да се състезаваш точно срещу такива хора.

Каква е сегашната ти връзка с клея?

- Харесвам тази настилка. Все пак съм израснал на нея. Истината е, че не съм бил особено постоянен в резултатите си на червени кортове. Поянкога съм чувствал, че съм отлично подготвен, само че не съм се справял толкова добре. Имал съм и силни изяви на червено, но ми се е искало да постигна малко повече и това ще се опитам да направя тази година. Сега Мастърсите са в по-дълъг формат, което ще ми даде време да се приспособя по-добре към настилката. Искам да се справя добре, а не да мисля къде се намирам в ранглистата. Вълнувам се от възможността да затвърдя силните си резултати и сега се фокусирам точно върху това.

Как се справяш с часовата разлика, имайки предвид, че дойде от Маями?

- Трудно ми беше през последните дни, но обикновено въобще не спя в деня на полета, когато имам такова дълго пътуване. Правя го още от дете, защото много се вълнувах да пътувам.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор: Никога не съм обръщал толкова бързо нещата в своя полза и не искам да излизам от зоната Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | монте карло

Коментари





Следвайте ни в Facebook