Григор от Шанхай: Тук съм, защото ми се играе толкова много, но няма да ми бъде лесно

от в 08:54 на 02.10.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров продължава да изпитва физически проблеми от US Open насам, когато беше принуден да се откаже в 4-тия сет на 1/4-финалния си двубой срещу Франсис Тиафо. Оттогава българинът е изиграл само един мач, в който постигна победа над Аелхандро Табийо на Laver Cup, но и тогава видимото тялото на нашия топ тенисист не беше наред и той трябваше да пропусне турнира в Пекин.

Все пак Григор продължава да се бори със себе си и в момента е в Шанхай, където през миналия сезон достигна до полуфиналите и сега също ще се нуждае от много силен резултат, за да запази шансове да изпълни голямата си цел за сезона, която класиране за ATP финалите в Торино. Положителното е, че световният номер 10 споделя пред камерите на Tennis TV, че вече се чувства по-добре и се надява да може да завърши годината по най-добрия възможен начин.

Кажи ни как се чувстваш в момента?

- Човече, искам да играя толкова много в Китай. Затова съм тук. Общо взето не съм зле. Малко съм изморен, защото се случиха много неща през последните седмици. Пътувах, играх, демонстративни мачове и така нaтатък. Аз обачe съм много благодарен за всичко това. В момента тялото се държи добре. Опитвам да имам малко повече постоянни дни, но не е толкова лесно да се състезаваш, когато нещо неприятно се е задържало около теб за продължителен период от време.

В момента се опитвам да избутам това настрани, за да мога да се състезавам. Тук съм и всъщност пристигнах по-рано в Шанхай. Подготовката върви добре. Има много позитиви за извличане, като се опитвам да остана с положителна настройка и се надявам да мога да играя на максимум.

Каза, че искаш да се завърнеш тук толкова много, но защо това е така?

- Обичам моите китайски фенове, както и самата страна. Винаги съм се забавлявал много, когато се опитам да опозная китайската култура малко повече и порез последните дни излиза всяка вечер в Шанхай, за да се опитам да разбера малко по-добре града. Имам много добър приятел тук, който ни разведе и ни показа някои от най-хубавите места. Шанхай е специален през нощта. Отидохме също така в някои ресторанти с чудесна гледка отвисоко и опитахме множество различни храни, което беше готино. Опитвам се да грабя с пълни шепи по отношения на подобни изживявания.

Феновете също са страхотни, нали така?

- Наистина са невероятни. Винаги напускам Китай с пълна чанта плюшени животни и малки подаръци. Оценявам много тези неща и пазя почти всичко у дома. Чета тези писма, като някои просто ти пожелават успех, докато други са по-дълбоки и разбираш какво вдъхновение може да бъдеш в очите на някои от тях. Мисля, че също така лоялността в Китай е на друго ниво и веднъж спечелил си фен, то той ще те подкрепя, каквито и резултати да имаш за в бъдеше.

Какъв е най-необичайният подарък, който си получавал тук?

- Едни фенове бяха направили нещо като моя министатуя, която държи трофея от ATP финалите в Лондон. Детайлите са наистина страхотни. Държа я у нас в момента.

Миналата година направи страхотен турнир тук, нали така?

- Като цяло точно тук нещата потръгнаха отново на добре за мен и направих много силно азиатско турне. Разбира се, че силните резултати от миналата година играят голяма роля. но също така в момента се намирам на съвсем различно място в играта и в живота си. Затова винаги се опитвам да направя една преоценка на случилото се в този период от време.

Истината е, че наистина обичам да играя тук. Винаги съм вярвал, че краят на сезона е отлично време да играеш тенис. Обикновено средата на сезона взема огромна част от енергията ти и някои не искат в края на годината да рискуват контузии и не се раздават на максимум, но самият аз много обичам да играя в тази част от сезона. Развълнувам съм отново да изляза на корта и се надявам тялото ми да е достатъчно добре, за да завърша годината силно.

Харесваш края на сезона, а какво мислиш за ATP финалите?

- Би било фантастично да се класирам. Честно казано поставях твърде много напрежение върху себе си заради тази цел, но преосмислих нещата. Ако се случи, прекрасно, но всичко ще бъде наред и в случай, че не се класирам. Не искам едно евентуално некласиране да ме накара да зачеркна това как съм играл и съм се подобрил в хода на сезона. Често поставяме огромно напрежение върху себе си и в момента не искам да мисля по този начин. Трябва да оценя направеното от себе си, независимо дали играя в Торино или не.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор от Шанхай: Тук съм, защото ми се играе толкова много, но няма да ми бъде лесно Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | шанхай

Коментари





Следвайте ни в Facebook