Григор пред NOVA за критиките в България, раздялата с Ботини и физическото си състояние

от в 11:06 на 16.09.2022
Калоян Соколов

Първата ни ракета Григор Димитров предстои да се завърне в България през следващата седмица, за да се включи в тазгодишното издание на Sofia Open, което ще се проведе между 26 септември и 2 октомври в Арена "Армеец". През днешния ден пък той даде любопитно интервю пред NOVA, в което разказа за това как приема критиките от българските фенове, за скорошната си раздяла с Данте Ботини, като също така увери, че е напълно здрав физически и отказването му от надпреварата в Мец не е било заради контузия.

"Не всичко е тенис накрая на деня. Тенисът е съвсем малка част от живота. Има и прозорец. Аз винаги го сравнявам с един прозорец. Непрекъснато съм се стремял да бъда по-добър в дадена сфера, абстрахирайки се от това дали става въпрос за тенис, или нещо друго. Това ме кара да изисквам повече от самия себе си и хората около мен. За да продължаваш напред, то ти трябва да направиш допълнителните крачки, които да те докарат до следващата стъпка.

Преди 10 дни обядвах с Рафа в Ню Йорк и го попитах кое е това нещо, което винаги го кара да продължава напред. Той ми отвърна, че просто иска да подобри себе си и играта си. Разказа ми как на един Уимбълдън е имал проблеми с началния си удар и е променил хвата на сервиса си, а впоследствие е започнал да излиза повече и на мрежата. Това важи и извън корта. Ако даден елемент или фитнес програма ти е влияела добре в някакъв момент, то сега няма да е така, защото не си същият човек. Едно от най-важните неща е да опитваш да запазиш детето в себе си.

Ако вземаме прекалено насериозно живота, загубите и победите, то не бихме могли да намерим правилна посока за каквото и да било. Когато правиш всичко с любов и детско мислене, то вдъхновението за следващата крачка идва от само себе си. Ти трябва сам да осъзнаеш нещата и да стигнеш до изхода. Баща ми винаги е изисквал това от мен и ми е давал нужната свобода да го направя. Той никога не казва нещата по най-категоричния възможен начин, но ми дава възможност да се замисля над думите му и да взема своето собствено решение", каза най-добрият ни тенисист.

Ти не си длъжен да даваш данък обществено мнение, но ни се струва, че в България си малко неразбран. Понякога някои неща се случват и хората се чудят защо, имайки предвид възможностите ти. Ти запази ли детето в себе си, за което говориш?

- Не е лесно. Със сигурност имаше моменти, в които беше трудно. Винаги ще има две страни на нещата. Дали ще бъдеш разбран, дали няма да бъдеш. Много пъти не съм споделял неща, през които минавам. Разбирам, че всеки вижда само как ще излезеш на корта, само че никой не знае какво ти се случва отвъд корта. Странно ми е как съдиш даден човек, имайки предвид как не знаеш през какво минава. Някой път наистина усещах, че не мога да бъда разбран по най-правилния начин. Същевременно аз не давам информацията, за да бъда разбран. Не искам да се боря срещу това нещо, тъй като някога имам намерение да направя филм или да издам книга. Имам намерение за неща в бъдеще, когато ще бъда по-отворен към всички тях.

Колкото повече време прекараш като играч, толкова повече ще бъдеш съден. Може да имаш много добри победи над топ състезатели, но след това губиш от състезател извън топ 300 и светът се срутва. Не, защо? Това е просто мач и трябва да можеш да приемаш победите и загубите по един и същи начин. Всичко върви ръка за ръка. Най-правилното нещо е балансът. Ако някой знае тайната за баланса, то е индивидуално за всеки един от нас. Може би заради това аз започнах да усещам тези неща за себе си и в миналото не съм искал да вляза в подобни разговори, защото дори да изкажа дадените неща, то никой освен близките ми не би могъл да ме разбере.

Здрав ли си, защото наскоро отказа участие в Мец?

- Да, здрав съм. Просто ми трябваше малко повече време. Последните няколко седмици в САЩ не бяха успешни за мен. Имах известни здравословни проблеми и исках да си дам малко по-голяма почивка и да се подготвя по най-добрия възможен начин, за да се представя силно на следващите турнири.

Едно от нещата, за които си оставал неразбран, е смяната на треньорите. Какво се случи с Ботини?

- За мен също не е лесно. Работил съм с много треньори от най-различно ниво. Винаги голям проблем е било намирането на постоянство. Научил съм много неща от всеки един от тях. С Данте бяхме заедно две години, имахме добри резултати, ала впоследствие не можахме да намерим правилната подготовка и настройка, така че не искам да си губя времето с неща, които знам, че няма да ми допринесат с нищо.

За съжаление, то нещата се случват по такъв начин през кариерата ми и това не се харесва на мен самия. Знам, че отвън това би било разгледано по много различен начин, което го разбирам. Същевременно бях без треньор година и половина, а имах добри резултати и достигнах полуфинал на US Open. В днешно време един треньор няма как да те научи да играеш по-добре тенис. Всеки един от нас може да играе добре. Важното е как ще направиш подготовката и как тренираш по време на турнира. Трябва да има голяма сплотеност, което ни беше отнето с Данте от дистанцията, и беше време да продължим напред.

Време ли е за наемането на "супер треньор"? Човек, чиято роля няма да бъде да те научи да направиш по-добре някой удар, а да добави дадени специфики?

- Аз съм отворен за много различни неща по отношение на тениса. Често говоря с други играчи и опитвам дадени варианти по време на тренировка. Имам доста опит зад себе си и играх в една от най-силните ери в историята на тениса, което също е сериозен признак. Преди беше сериозен успех да достигнеш до четвъртфинал от Големия шлем. В момента ситуацията е различна. Всеки е по-бърз, по-добър и удря топката по-силно. Не знам до каква степен един "супер треньор" би могъл да помогне в конкретната ситуация. Искам първо да си дам малко време и да разбера каква искам да е следващата ми стъпка, след което да преценя кой ще може ми помогне да се развия в тази посока. Човек, който би могъл да прибави последните липсващи проценти, които са в мен, но не успявам да дам всеки път. Аз усещам, че имам много вътре в себе си, само че ми трябва правилната насока в тънките моменти, които понякога ми убягват по време на мач. Искам да го оставя да дойде при мен, а не да взема прибързано решение, за което може би после ще съжалявам.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор пред NOVA за критиките в България, раздялата с Ботини и физическото си състояние Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно

Коментари





Следвайте ни в Facebook