Григор преди US Open: Научен съм никога да не се оплаквам; далеч не съм свършил с тениса

от в 13:39 на 24.08.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров за пръв път се включи в традицията на US Open да провежда открит медиен ден. Известната журналистка Блеър Хенли и първата ни ракета проведоха 15-минутен разоговор на почти пълния "Артър Аш Стейдиъм", а феновете също имаха възможността да зададат своите въпроси. Българинът разкри интересни подробности около прогреса си през последните 12 месеца, промените в менталната настройка и процеса си на работа, както и това защо е бил напът "да изгони" Роджър Федерер от съблекалнята на Уимбълдън.

За това какво е променил през последната година, за да играе толкова добре:

- Мисля, че твърде много неща се насочиха в правилната посока за този период от време. Никога не съм спирал да работя здраво и да вярвам в успеха си, но има редица други други детайли, които трябва да изчистиш извън корта, за да се състезаваш на най-високо ниво. Промених най-вече своя начин на подготовка и менталния си подход към мачовете. Това са луди времена и далеч не съм приключил.

За участието му в квалификациите през 2009-та година:

- Спомням си, че играх на външните кортове. Беше наистина сериозно усилие, но за щастие съм играл само веднъж в квалификациите на US Оупън. Спечелих титлата тук при юношите, така че имам хубави спомени от Ню Йорк. Опитвам се винаги да идвам на това място с нова енергия и да се чувствам все едно идвам за първи път.

За добавянето на диетолог към екипа му:

- Започнахме работа преди около 4 години. Обичам храната, но винаги внимавам какво ям. Също толкова стриктен съм и със съня си, защото искам да си дам възможно най-добрия шанс, когато излизам на корта и е нужно да правя всичко останало по правилния начин. Просто направихме някои тестове, за да видим коя храна преработвам правилно и ми помага да спя по-добре. Старая се да живея здравословно и смятам, че това ми помага. Тенисът е индивидуален спорт, но няма как да постигнеш, каквото и да било, ако нямаш правилните хора зад себе си.

За факта, че никога не се оплаква:

- Вероятно това е така заради баща ми. Възпитан съм по този начин. Той е някъде тук, така че дано чуе това. Нещата никога не са толкова лоши, колкото изглеждат и трябва да се научиш да живееш с този начин на мислене. Понякога майка ми ме е окуражавала да споделя нещата, които ми тежат, за да ми олекне, но това не съм аз и винаги се опитвам да гледам от положителната страна на нещата. Оплакването не е за мен.

На корта нещата са по-различни, защото напрежението е голямо, имайки предвид колко много хора искат да се справиш добре. Аз съм своя собствен най-голям критик, а ми се иска да не бъда чак толкова суров със себе си, защото това понякога ми пречи. Това е един процес и се старая да бъда своята възможно най-добра версия.

За това как успява да се справи с всички свои задължения извън корта:

- Всеки трябва да се справя със задълженията си. Така работят нещата. Ти си част от този спорт, което идва с много привилегии, но не можеш просто да стоиш със скръстени ръце и да не правиш нищо. Феновете също са една много важна част от всичко това, защото ние не можем да съществуваме без тях. 

 За това какво е любимото му нещо на US Open: (въпрос от фен)

- Мисля, че това сте вие, хора! Играл съм на много кортове по целия свят, но атмосферата в Ню Йорк е абсолютно неповторима, особено когато говорим за вечерните сесии.

За това как е започнал да носи диоптрични очила:

- Не е лесно да гледаш тази топка толкова много години. Използвам ги, за да дам почивка на очите си и най-вече, когато съм пред екрана на някое електронно устройство. Започвам да свиквам с тях и трябва по някакъв начин да се опитвам да не изостана от всички тези младоци.

За това дали харесва фотосесиите:

- Понякога е забавно, особено когато можеш да изразиш себе си по някакъв начин в процеса. Вече съм много по-зрял и знам какво наистина харесвам. Хубавото е, че имам възможност да избирам в кои проекти да участвам и в кои не.

За това дали е добър шофьор:

- Да, така си мисля. Имам книжка от много отдавна и обичам да карам. Не мисля, че съм агресивен шофьор, но обичам високите скорости и харесвам да бъда на пистата. Във Франция има много такива места и често ги посещавам. Всъщност веднъж Серина ме изкопира и си взе същата кола като мен. Щеше да е хубаво, ако аз бях взел повече от нея на корта. Винаги ми е казвала как съм добър играч и мога да взема някои неща от играта ѝ. Оценявам нейната подкрепа. Серина и Винъс са страхотни и се надявам да се видим тези дни в Ню Йорк.

За това с кой друг си общува с бившите играчи:

- С Роджър се видяхме на Уимбълдън и го попитах как са го пуснали в съблекалнята, след като няма бадж на тенисист. Не ми се стори правилно. Беше много забавно. След третия кръг, валеше много силно и влязох в съблекалнята, за да се изкъпя, а той беше там, за да ме попита дали се нуждая от кърпа. Прекрасно е да видя всички тези бивши играчи. Вчера се засякох с Дел Потро и е чудесно отново да бъдем отново заедно, особено след като вече не се състезаваме помежду си. Наслаждавам се и оценявам тези моменти.

За това какво е чувството да бъдеш прегърнат от Дел Потро:

- Като нежен гигант е. Чувстваш се малък в ръцете му.

За това с кой си общува от настоящите играчи:

- Всички са много дружелюбни. Хуби е един от големите ми любимци. Разбира се, моето момче Рубльов също е в този списък. Всички са наистина много приятелски настроени. Често се смеем и се шегуваме заедно. Средата е наистина много здравословна.

За това как се справя с обстоятелството, че непрекъснато трябва да отговаря на едни и същи въпроси:

- Това е инстинкт. Как например вие измисляте всички тези въпроси? Понякога се изчерпвам откъм отговори, но в крайна сметка трябва да си свърша работата.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор преди US Open: Научен съм никога да не се оплаквам; далеч не съм свършил с тениса Калоян Соколов
Теми:  
atp | us open 2024 | бгтенис | григор димитров | интервюта

Коментари





Следвайте ни в Facebook