Григор се бори до последно, но този път нямаше сили за обрат и отстъпи в Мелбърн

от в 08:22 на 08.01.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров за пореден път през тази седмица имаше възможност да осъществи невероятен обрат, но допусна да пропилее аванс от 6:3 точки в тайбрека на втория сет и в крайна сметка отстъпи пред Максим Креси - 5:7 6:7(9). Така българинът напуска ATP 250 турнира в Мелбърн на полуфиналната фаза и му предстои да се подготви за предстоящия Аустрелиън Оупън, който стартира на 17 януари. Креси пък ще си оспорва трофея с един измежду Рафаел Надал и Емил Руусувуори, които тепърва ще излязат на корта.

Срещата не предлагаше особено интересна игра, тъй като Креси излизаше постоянно на мрежата и разиграванията на практика липсваха. Мощните сервиси на американеца оставяха първата ни ракета без възможност за ответен отговор. Григор също нямаше никакви проблеми на собствено подаване, защото квалификантът рискуваше прекалено много на ретур и обикновено не съумяваше да намери очертанията на корта. В рамките на целия първи сет така и не видяхме нито едно равенство до единадесетия гейм, когато пред световния номер 112 се откриха две точки за пробив, които имаха цената на сетболи и той реализира още първата чрез уинър от бекхенд по диагонала.

Асовете в актива на 198 сантиметровия състезател продължаваха да се увеличават с плашещи темпове по време на втория сет, което лишаваше действията на българина от всякакъв ритъм. Димитров често нямаше никакво време за реакция при изпълнение на ударите си и определено биваше надихтрен до момента в мача, след като непоставеният тенисист вкара двубоя в ритъма на любимите си къси размени.

Всичко това помогна на Креси да си осигури нови брейкболи на съперниковия сервис, само че този път родният ни представител се измъкна със солиден начален удар и вдъхновяващ форхенд уинър в движение. Тези събития вляха нужната доза увереност у нашия сънародник, чийто подем му позволи за пръв път да достигне до равенство при посрещане. Последва прекрасен минаващ удар от ракетата на Гришо, с който той си осигури дебютна точка за пробив в сблъсъка, но най-силното оръжие на аутсайдера за пореден път не го предаде и хасковлията беше принуден да сервира за оставане в мача.

Изведнъж третият поставен заигра далеч по-свободно и тотално изостави блок ретурите. Димитров влизаше с далеч по-голяма острота в точките, а опонентът му изглеждаше разклатен и допусна няколко двойни грешки. Първата ни ракета неколкократно получи шанс най-после да осъществи така желания брейк, ала гигантът се пребори за подаването си и скоро дойде ред на сякаш неизбежния тайбрек. 

В него българинът показа отличен тенис и заслужено се откъсна напред с 6:3 точки, като имаше два начални удара, за да изравни отделните сетове. В този момент ръката на Гришо трепна и наред бяха два рутинни негови сбъркани форхенда, след които американецът отново застана на сервис линията и не след дълго разполагаше с първия си мачбол. Нашето момче обаче продължи да се бори всячески, измъквайки се от наглед безнадеждни ситуации и точките станаха 9:9. В този момент Креси изстреля най-мощния си ретур досега в срещата, достигайки до нова възможност за спечелването на сблъсъка и този път сложи точка на спора в двубоя


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор се бори до последно, но този път нямаше сили за обрат и отстъпи в Мелбърн Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | максим креси | мелбърн | Обзори

Коментари





Следвайте ни в Facebook