Григор се бори, но Зверев отново се оказа непреодолимо препятствие за него и го спря в Чънгду

от в 15:28 на 25.09.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров за четвърти път през сезона не можа да преодолее съпротивата на Александър Зверев и беше елиминиран на 1/2-финалите в Чънгду. Родният ни представител за пореден път смая публиката с някои гениални изпълнения от своята ракета, но германецът демонстрира по-голямо постоянство спрямо Димитров и това му позволи да се наложи с финалното 6:3 7:6(2)

По този начин някогашният номер две записа седми пореден успех над топ състезателя ни и си осигури възможност да прибави 21-ва ATP титла към своята богата колекция, а за да го стори, то ще трябва да надиграе Роман Сафиулин, който по-рано днес не остави никакви шансове на Лоренцо Музети.

Началото беше много колебливо за Димитров, който бързо допусна дебютната си двойна грешка в мача и не съумяваше изобщо да се задържи в по-продължителна размяна от дъното на корта, тъй като не спираше да пресилва ударите си, а Зверев се възползва от колебанията на съперника си, за да реализира пробив още на старта.

Позитивното беше, че Григор се справяше с мощния начален удар на топ поставения и правеше отлични блок ретури, които се приземяваха дълбоко в съперниковото поле, но българинът продължаваше да е изключително непостоянен в изявите си от основната линия и германецът поддържаше аванса си до 3:2 в своя полза.

Тогава първата ни ракета най-после сведе неточностите си до минимум и това го изведе до два брейкбола, като изглеждаше, че родният ни представител е свършил достатъчно за направата на рибрейк, само че световният номер 10 достигна до една наглед почти невъзможна къса топка и пласира страхотен минаващ удар, който даде началото на обрата в гейма.

Пропуснатите шансове определено се отразиха негативно на бившия номер три, чийто форхенд определено разочароваше и виждахме един куп грешки от центъра на корта, когато третият поставен се опитваше да ускори темпото от тази си страна. Всичко това позволи на фаворита отново да отмъкне подаването на своя опонент и така откриващата част безпроблемно отиде в неговия актив.

Вторият сет също стартира много негативно за Григор, тъй като грешките от неговата ракета не спираха да се увеличават и се наблюдаваше сериозна несигурност в отиграванията му. Тези обстоятелства дадоха ранна възможност на олимпийския шампион да се откъсне напред с пробив, но сервисът на хасковлията заработи навреме и той се измъкна от сложната ситуация.

Последва маратонски гейм, в който Димитров отпусна ръката и категорично диктуваше събитията на корта, ала Зверев не даде на нашия сънародник да влезе в разиграване при нито една от общо трите му възможности за брейк и поведе с 2:1. Оттам насетне двамата състезатели намериха оптимален ритъм от линията за начален удар, като категорично българинът търсеше по-често инициативата и започна да трупа сериозен брой уинъри на сметката си.

Никой от двамата тенисисти не можа да се откъсне в резултата до 5:5, когато Гришо дръпна с 15:30 в точките и имаше златна възможност да реализира бекхенд пасингшот по диагонала, ала заби топката в мрежата и скоро му се наложи да сервира за оставане в двубоя.

Тази задача по никакъв начин не притесни третия поставен и закономерно се стигна до тайбрек, където топ поставеният влезе в серия от шест последователни спечелени разигравания и сложи точка на спора в срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор се бори, но Зверев отново се оказа непреодолимо препятствие за него и го спря в Чънгду Калоян Соколов
Теми:  
atp | александър зверев | григор димитров | Обзори | чънгду

Коментари





Следвайте ни в Facebook