Григор се сражава като равен със световния номер едно, но Джокович не допусна изненада в Рим

от в 18:14 на 14.05.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров може да бъде горд от представянето си през днешния ден, тъй като беше в голяма степен равностоен на Новак Джокович, но малко не му достигна да сътвори сензацията и напусна Мастърс надпреварата в Рим с високо вдигната глава. Първата ни ракета имаше множество проблясъци в двубоя, само че не беше достатъчно постоянен в играта си и водачът в схемата закономерно продължи към осминафиналите в италианската столица - 6:3 4:6 6:1. Там Ноле ще премери сили с един измежду Камерън Нори и Мартон Фучович, а Димитров го очаква двуседмична пауза от турнирите в ATP Тура, през която ще се готви за участието си на Ролан Гарос, където все още не е ясно дали ще попадне сред поставените състезатели.

Началото беше блестящо за българина, който достигна до три поредни точки за пробив, след като пласира мълниеносен бекхенд уинър по правата и се възползва още от първата си възможност, за да открие резултата в своя полза. За съжаление, то преднината на Григор не просъществува никак дълго, тъй като световният номер едно стабилизира изявите си от дъното на корта и веднага осъществи рибрейк.

Впоследствие Димитров веднага можеше да възстанови преднината си, защото отново поведе с 0:40 в съперниковия сервис гейм, постигайки уинър от своя бекхенд слайс, който до голяма степен беше пласиран заради намесата на лентата на мрежата в полза на по-нискоранкирания тенисист. Този път обаче Джокович отреагира по шампионски, като първоначално реализира форхенд уинър, а оттам насетне влезе в серия от безупречно изпълнени начални удари и топ поставеният съумя да поведе за пръв път от началото на срещата.

Нашият сънародник пък продължи да бъде крайно неубедителен на собствено подаване, което позволи на 22-кратния шампион от Шлема да диктува изцяло темпото на мача и спечели 8 от следващите 10 разигравания, увеличавайки преднината си до 4:1 гейма. Гришо най-после намери сили да вкара няколко страхотни сервиса, които комбинира с отлични изяви в близост до мрежата и напълно закономерно за пръв път в сблъсъка задържа началния си удар.

Фаворитът по никакъв начин не изглеждаше притеснен от известния възход в действията на своя опонент и можеше да затвори сета с нов пробив, но Григор показа характер и намали пасива си до 3:5. Това обаче по никакъв начин не му помогна за направата на някакъв по-сериозен обрат, тъй като Джокера изглеждаше максимално концентриран и затвори частта с пласирането на четвъртия си ас.

Непоставеният играч изглеждаше преобразен за началото на втория сет и безпроблемно премина през откриващото си подаване, а веднага след това можеше да реализира брейк, ала изобщо не влезе в разиграване и Джокович се измъкна от трудната ситуация. Впоследствие българинът на няколко пъти прибърза в опитите си за нанасяне на уинър и в крайна сметка инкасира пореден пробив, забивайки бекхенда си в центъра на мрежата.

Наглед изглеждаше, че родният ни представител е тотално сломен и 6-кратният носител на трофея като по чудо не намери начин да удвои преднината си. Изведнъж хасковлията премина на една невиждана досега в мача за него предавка и можехме да се насладим на завършващи удари от всяка една точка на корта. Димитров нижеше точка след точка в актива си, като стигна до заслужен рибрейк, който дойде след изпълнение на безупречен бекхенд смач. Серията на Григор се увеличи до 12 поредни взети разигравания и изведнъж световният номер едно трябваше да сервира за оставане в света. 

Блестящите изяви на Гришо продължиха с пълна сила в десетия гейм, в който видяхме един фамозен минаващ бекхенд удар по правата от негова страна и точно това отиграване доведе до наличието на сетбол в полза на бившия номер три, а възможността веднага беше оползотворена и имахме пълен паритет в резултата.

Началото на решителния сет беше позитивно за нашия сънародник и той бързо дръпна с 30:0 на собствено подаване, но последва сериозен спад в концентрацията му и следващите три разигравания отидоха в актива на топ поставения. Българинът пък не издържа на напрежението и допусна двойна грешка, а това до голяма степен беше началото на края за него в срещата, защото тенисът му се влоши рязко от този момент насетне и Ноле отпусна само един един гейм на родния ни представител до приключването на срещата.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор се сражава като равен със световния номер едно, но Джокович не допусна изненада в Рим Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | новак джокович | Обзори | рим

Коментари





Следвайте ни в Facebook