Григор спечели феноменалното 5-сетово шоу срещу Чилич и си осигури сблъсък с Вавринка!

от в 20:50 на 29.05.2019
В
Григор Димитров напомни за най-добрите си времена и отстрани 11-тия поставен в Париж - Марин Чилич, в петсетово шоу, в което двамата разгърнаха цялата красота на този спорт, като сблъсъкът им съвсем спокойно може да бъде окачествен и за един от мачовете на турнира. Българинът изоставаше с 1:2 сета, но не наведе глава, продължи да се бори, като в крайна сметка се поздрави с крайния успех в този качествен двубой след 6:7(3) 6:4 4:6 7:6(2) 6:3 за четири часа и 23 минути игра. В третия кръг Григор ще се изправи срещу добрия си приятел и шампион от изданието през 2015-та година - Стан Вавринка.

Мачът започна с няколко безпроблемни подавания и на двамата, като при 3:3 Григор поведе с 0:40 от ретур, а при втория му брейкбол мрежата заложи топката изключително удобно за уинър и евентуален пробив. Българинът обаче взе грешното решение и насочи топката право в Чилич, който реагира добре и в крайна сметка спечели точката, а впоследствие и изцяло обърна развитието на гейма в своя полза.



След това бе ред на Григор да изостане с 0:40, но битка за този гейм нямаше, след като първата ни ракета инкасира двойна грешка, предавайки подаването си. Въпреки това хърватинът все още не бе особено спокоен и макар че той достигна до сетбол на свой сервис, който бе пропилян след двойна грешка на негов ред, в крайна сметка българинът достигна и до точка за връщане на пробива. Тогава последва фамозен китков удар на Гришо, за който Чилич не намери отговор, като така брейкът бе върнат.



Скоро Димитров изравни и за 5:5, когато той имаше шанс за удължаване на серията си чрез нанасяне на нов пробив, но тогава последваха няколко безответни начални удара на Марин, който по този начин си осигури поне тайбрек.

Точно до такъв се и стигна, като в него двамата бяха категорични на сервис, разменяйки полетата си при 3:3 без наличието на минипробиви. Тогава обаче последва двойна грешка на българина, който по този начин изцяло предаде инициативата на хърватина. Чилич този път не трепна и достигна до 6:3, а след свиреп ретур, последван от уинър от дланен удар, драматичният първи сет отиде в сметката на 11-тия поставен.



Във втория сет Димитров значително стабилизира подаванията си, като хърватинът нямаше на какво да се надява на геймовете си при посрещане. От друга страна, Чилич изостана с 15:40 при 3:2 в полза на Григор, но все пак до пробив не се стигна. 11-тият поставен също така трябваше да отразява и брейкбол при 3:4, като той отново се справи със задачата си. Въпреки това при 5:4 за българина Чилич отново отпусна точки за пробив пред съперника си, този път явяващи се и сетболи, като ,,стомната се счупи" от третия път и Григор най-накрая нанесе пробив, с което сетовете бяха изравнени.

През третата част, след като Григор поведе с 1:0, отново Чилич трябваше да заличава възможност за пробив, като изглеждаше, че лека-полека българинът поема контрола върху мача - Гришо изглеждаше пределно солиден и уверен в способностите си, докато хърватинът бе на другия полюс и често разочарованието се четеше по лицето му.



Както шампионът от Лондон през 2017-та печелеше съвсем комфортно подаванията си обаче, при 3:3 последва крайно слаб сервис гейм, в който Димитров допусна две двойни грешки, както и две непредизвикани грешки от бекхенд. По този начин шансовете на българина за осъществяване на нещо значимо в рамките на тази част бяха заличени, след като Чилич рязко се успокои поради аванса си от пробив и в следващите си два сервис гейма той бе пределно уверен, доближавайки се на един сет от крайния успех в този двубой.



В четвъртия сет за пореден път пръв българинът достигна до възможност за пробив, като това се случи при 2:1. По време на брейкболите си обаче Григор отново, както дотогава в мача, бе прекалено скован и пасивен, давайки изцяло инициативата в разиграването на Чилич, който от друга страна в подобни моменти демонстрираше изключителна стабилност.

Така Марин пак измъкна подаването си, като вследствие на това бе ред на Димитров да покаже характер в сложен сервис гейм, като българинът изостана с 0:30 на начален удар. Все пак нашето момче остана позитивен и след няколко агресивни отигравания той отново поведе в резултата за 3:2, преди Чилич да възобнови паритета.

Отново ,,Тилдъновия гейм" представляваше проблем за Григор, който изостана с 15:30, но и този път българинът можеше да се позовава на сервиса си, който в тези минути на мача бе изключително ефективен и в крайна сметка измъкна 46-тия в света от неговите проблеми.



Последва труден гейм за хърватина, който изостана с 0:30, но той продължи да следва игровия си план и да диктува разиграванията, в крайна сметка предизвиквайки няколко грешки от първата ни ракета, като скоро резултатът сочеше 4:4. След като двамата бяха категорични в последвалите си подавания пък, нов дълъг гейм трябваше да определи изхода на този сет.

Този път в тайбрека Григор бе изключително солиден, като българинът реализира минибрейк след качествена къса, а след два атомни начални удара нашенецът поведе с 4:1 точки. Тогава последва щастлива намеса на мрежата в полза на Димитров при опит за минаващ удар от форхенд по правата, като двата минипробива се оказаха абслютно достатъчни за българина, за да съумее той да завоюва тайбрека със 7:2 точки, а с това - и да форсира решителен пети сет.

https://twitter.com/MattRacquet/status/1133782564974616581

Доминацията в тайбрека на Димитров явно разколеба Чилич, който започна петия сет видимо неуверен и нерешителен в отиграванията си; хърватинът допусна три грешки от форхенд, а това, комбинирано с бляскав печеливш минаващ удар на Григор от бекхенд по правата, означаваше аванс от ранен пробив в полза на първата ни ракета.

https://twitter.com/doublefault28/status/1133783763329142785

Чилич обаче се мобилизира мигновено и след поредица от агресивни отигравания 11-тият поставен достигна до две поредни възможности за връщане на пробива. Последваха обаче две нетипични грешки на хърватина от ретур на втори сервис, като все пак Чилич скоро достигна и до трети шанс за рибрейк. Въпреки това последва нова грешка от ретур на Марин, а след две нови неточности от неговата ракета Григор измъкна и този фундаментален за крайното развитие на двубоя гейм, повеждайки с 2:0.

https://twitter.com/doublefault28/status/1133784934202716161

Макар че в последвалото подаване на хърватина Григор спечели феноменална точка, която може и да се окачестви като разиграването на турнира, в крайна сметка Чилич съумя най-накрая да се запише в резултата на последната част на срещата.

https://twitter.com/doublefault28/status/1133786004949749760

В тези моменти на мача по време на разигравания Димитров умело разбалансираше и накъсваше ритъма на Чилич чрез използване на технични къси топки, които често сварваха 11-тият поставен неподготвен.

Скоро Гришо сервираше при аванс от 3:2, когато българинът трябваше да премине през дюс, преди все пак той да спечели подаването си, а публиката явно вземаше страната на хасковлията, който се отчиташе с най-красивите изпълнения в този маратонски сблъсък.

След нова порция великолепни отигравания Григор достигна и до скрит мачбол при 4:2, когато нервите на Чилич не издържаха, след като хърватинът допусна фатална двойна грешка, предавайки изцяло инициативата за крайния изход на този двубой на ракетата на българина. Драмата обаче не спря дотук, след като последва продължителен гейм, в който Чилич отрази два мачбола с изключително дръзка игра и от четвъртия си брейкбол хърватинът съумя да върне единия пробив.

Последва обаче нов колеблив сервис гейм на Марин, като Димитров - общо от четвъртия си мачбол, най-накрая успя да затвори този невероятен мач в своя полза!

Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор спечели феноменалното 5-сетово шоу срещу Чилич и си осигури сблъсък с Вавринка! В

Коментари





Следвайте ни в Facebook