Григор: Това събитие е от огромно значение за мен; с Джокович винаги сме си помагали

от в 17:11 на 17.09.2024
Елеонора Александрова

Григор Димитров очаква с нетърпение демонстративния мач срещу Новак Джокович, както и всеки един от нас, което си порлича по време на общаъа му прескнференция със сърбина. Първата ни ракета не скри как предстоящото събитие е една от най-големите гордости за него до момента и емоциите го държат още от този момент, а също така говори и по редица други актуални теми, които бяха поднеснеи на дневен ред от българските медии.

За отношенията им с Джокович:

- Аз и Новак винаги сме си помагали с всичко, което можем. Целта ми е да покажем пред хората това, което правим Това събитие е най-голямата ми гордост, когато става въпрос за подобни мероприятия. Изключтелно е значимо. Вече толкова години съм в спорта и ми се иска да дам нещо повече от себе си за децата в неравностойно положение. Още от малък приемам тези неща присърце. Двамата се събрахме да поговорим за това нещо. Даваме една голяма част от себе си за фондацията. Искам да помагам и да предам част от опита си, за да е по-лесно и за малките. Надявам се това да бъде началото на една хубава кауза.

За контузията на US Open:

- През последните два турнира от Големия шлем не съм очаквал да имам физически проблеми. В спорта е така - не знаеш какво ще се случи. Бях максимално подготвен, но и отдавна не съм играл толкова мачове един след друг. Тези проблеми се получиха от многото мачове и смяната на часовите разлики.

Сега е по-специално, когато играя толкова много на този етап от кариерата си. Няма две мнения по въпроса, че това нещо остава един от най-важните ми моменти като българин за такъв вид проява.

В последната седмица бях фокусиран да се чувствам добре здравословно, защото срещу Новак това ще ми трябва. Двамата се вълнуваме. Не е лесно, когато играеш такъв вид мач. Искаме да покажем най-доброто от себе си и да зарадваме публиката с много добри разигравания. След малко започва подготовката и нека да имаме една хубава среща.

За това как отново играе най-добрия си тенис на този напреднал етап от кариерата си:

- Много съм упорит, работя постоянно. Дори когато имах тежки моменти, никога не съм спирал и не съм се предавал. Тенисът не е спринт, а маратон. Новак продължава след 20-ата си година да играем, аз съм още в 16-ата си. Когато започнах да тренирам, знаех, че съм на много по-високо ниво. Титлата в Бризбейн ми даде добър старт, след това бе постоянството. Когато имаш добри резултати, ранкингът си идва. Трябва да съм добре, за да давам най-доброто от себе си на всеки турнир.

За това как се е стигнало до договорката за мача с Джокович:

- Датата на провеждане не зависи само от мен. Аз и Новак си говорихме много пъти по тази тема. Искахме да имаме една дата, която ни устройваше и двамата. Съгласихме се за 17-ти септември. Имаше усложнение с датите, не знаехме дали ще бъдем в кондиция да изиграем този мач. Всичко е по план в момента и можем заедно да се насладим на това, което предстои.

За това какво ще правят двамата след мача:

- Имам достатъчно напрежение за мача, не мога да мисля и за след това какво ще се случва. Имаме планове какво ще правим, но нека първо изиграем мача. Новак Джокович е по традиционните неща, измислили сме нещо интересно.

За мачовете в миналото с Джокович:

- Може би мачът в Уимбълдън ме научи повече, отколкото победата в Мадрид, която бе много сладка. Имах сетболи в четвъртия сет на Уимбълдън и никога няма да забравя. Имах нужда 2-3 седмици да се възстановя психически от този мач. След него започнах да разбирам други неща за тениса и те ме научиха да играя с тенисисти от калибъра на Новак. Това е един от мачовете, които ми стоят в съзнанието.

За следващите турнири:

- Следващият турнир, на който ще участвам, е Laver Cup и след това ще играя и в Китай, а именно в Пекин и Шанхай. Трябва да внимавам с натоварванията. Ако всичко върви добре, ще продължа да играя и целта е Торино в края на годината.

За българския отбор в Купа "Дейвис":

- Нямам контакт в момента с никой от българските тенисисти. Също не съм търсен от тях. Никой от тях не ме е потърсил за нищо. Те трябва да продължават и всеки да избере най- добрия път, за да се представя по най-добрия начин.

За това дали този демонстративен мач е сбогуване с българската публика и какви са целите до края на сезона:

- Далеч съм от сбогуване с тениса. Този мач е нещо повече. Всеки играч си има своя програма и я гони. Такива са обстоятелствата. Има много неща, които остават в миналото. Гледаме позитивно на нещата.

Надявам се да правим такъв тип мачове и в близкото бъдеще. Очаквам го с нетърпение. Целта е да бъда сред най-добрите 8 за годината, но само постоянството би ми помогнало. Не искам да отивам към тази посока и да си създавам излишен стрес. Трябва да бъда спокоен на корта и резултатът ще дойде. Със или без Торино, тази година е една от най-успешните ми откъм постоянство и мачове. Това ми дава голяма цел за другите години - да започна следващата по-добре и да имам повече успехи. Гледам турнир за турнир и нека да видим докъде ще стигна.

За критиците:

- Най-лесно е да се играе тенис и да се критикува от дивана. "Вземи ракетата и сложи маратонките " - казвам на моите приятели, които ме критикуват. Всеки има критици, не обръщам внимание и не ги мисля. Изцяло се фокусирам върху себе си, защото тенисът е индивидуален спорт." - завърши Димитров.

Източник: Dsport


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор: Това събитие е от огромно значение за мен; с Джокович винаги сме си помагали Елеонора Александрова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно | новак джокович

Коментари





Следвайте ни в Facebook