Григор: Този турнир винаги е бил труден за мен, но този път нещата са различни

от в 18:36 на 22.05.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров постигна най-убедителната си победа някога в участията си на състезанията от Големия Шлем, разгромявайки Маркос Гирон с 6:1 6:1 6:1. Впоследствие първата ни ракета се отби в студиото на Tennis Channel и даде любопитно интервю, а ето какво точно беше неговото съдържание.

Честит закъснял рожден ден! Изглежда, че празненствата продължават, имайки предвид резултата. Как се чувстваше днес на корта?

- Страхотно. Бях много щастлив, че мога да спечеля мача по такъв начин. Очаквах с нетърпение всяка една точка по време на двубоя и в крайна сметка се поздравих с отличен старт в турнира.

През миналата година загуби от Марко Гирон на същия турнир. Мислеше ли за случилото тогава и беше ли мотивиран да вземеш своето отмъщение?

- Да, определено. Случилото се миналата година е донякъде сюрреалистично, защото имах мачболи и изведнъж гърбът ми отказа. Нямаше как да не мисля за тези събитията, тъй като играх на същия корт, срещу същия съперник и по същото време. Когато си легнах миналата вечер, то трябваше да се уверя как този път абсолютно всичко е наред с гърба ми. Неизбежно е да мислиш за събитията оттогава, но се опитах да не им обръщам прекалено голямо внимание и да се наслаждавам на момента. Участията ми на Ролан Гарос винаги са носели смесени емоции, но започнах добре и тялото ми се чувства отлично, така че всичко е наред засега.

Спомена смесени емоции. Кои са хубавите и кои са лошите моменти за теб тук?

- Случилото се миналата година определено може да се нареди сред лошите. Винаги съм чувствал, че този турнир е прекалено труден за мен, само че промених начина си на мислене и това ми помага. Може би това се дължи на обстоятелството, че вече съм по-възрастен и притежавам нужния опит. Старая се да се наслаждавам на момента и да не стоварвам прекалено голямо напрежение върху себе си. Нищо не е толкова лошо и нищо не е толкова хубаво. Просто трябва да намериш точната граница за нещата.

Притежаваш универсална игра, макар че Ролан Гарос вероятно е най-малко успешната надпревара от Големия Шлем за теб. Днес обаче игра впечатляващо. С различна настройка ли пристигаш за участието си тази година?

Абсолютно. Вероятно бях един от последните, които започнаха да тренират на клей и си взех по-дълга почивка след Маями. Бях вкъщи и просто исках да дам малко по-дълга почивка на тялото си. Обикновено не представлява никакъв проблем за мен да сменям настилките и исках да опитам нещо различно. Нещата пък постепенно се подобряваха, правехме съвсем обикновени упражнения с моя треньор и тялото ми ставаше все по-силно. Сега се чувствам наистина силен, сервисът ми работи чудесно и съумявам да чета играта отлично, а това определено помага в представянето ми на клея.

Това е 46-тото ти поредно класиране за надпревара от Големия шлем, което е най-дългата активна серия по този показател. Как се чувстваш спрямо това ти постижение?

- Не знаех това. Чудесно е. Какъв е рекордът изобщо? Имайки предвид случващото се през последните години, то започнах да оценявам спорта много повече и най-вече самата възможност да бъда на корта всеки ден. В момента съм много благодарен за случващото се ми и не приемам нищо за даденост. Искам да играя точно такива мачове като днешния и се опитвам да си напомня, че скоро отново ще имам нов шанс, когато загубя и изпитам моментно разочарование.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Този турнир винаги е бил труден за мен, но този път нещата са различни Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | ролан гарос 2022

Коментари





Следвайте ни в Facebook