Григор: Трудно е да приема тази загуба; все още вярвам, че мога да спечеля Шлем

от в 08:29 на 29.09.2022
Калоян Соколов

Вчерашната вечер беше очаквана с огромно нетърпение от българските фенове на тениса, които тръпнеха в очакване да посрещнат отново своя герой Григор Димитров на корта. Първата ни ракета за последно участва на Sofia Open през 2017-а година, когато спечели трофея, но този път нещата далеч не се развиха толкова успешно за Гришо, който допусна поражение още на старта от Иля Ивашка, а ето какво сподели Димитров на последвалата си пресконференция:

За силните емоции на корта и съпоставката с изпитаното преди пет години:

- Усещането беше фантастично и нямаше нищо общо с играта ми. Лош мач от моя страна. Не искам да бъда прекалелно негативен към себе си. Направих някои промени, които бяха наложителни. Имах множество шансове, но не се възползвах от тях. Допуснах прекалено много грешки и не намерих достатъчно варианти, докато той сервираше наистина много добре.

За обрата срещу Янович от 2017-а година и дали е мислел за него по време на мача?

- Когато получих шанс да пробия във втория сет, то ми мина през главата. Гледах просто да се концентрирам и да сервирам добре, но допуснах някои неточности в най-важните моменти, което беше решаващо.

Какви са споменатите промени:

- Не желая да говоря на тази тема. Исках да опитам някои неща, но не дадоха резултат. Търсел съм различни варианти в далеч по-трудни ситуации. Трябва да подобрявам много неща, като нямам почти никакви изиграни мачове в скоро време, и затова не съм в кондиция. Целта ми е да се подобрявам постоянно. Не искам да приема тази загуба у дома, само че се налага.

За липсата на вариация в хода на мача:

- Ударите ми не бяха достатъчно добри, за да опитвам излизания към мрежата. Нямаше как и да опитвам много къси топки, тъй като той отиграва с много сила. Не можех да намеря подходящия момент за подобно действие, а и не откривах пролука в играта му. Ивашка обича да се състезава в зала, но макар да не се представих добре, то шансовете бяха налице.

За графика до края на сезона и наемането на нов треньор:

- Не сме говорили толкова за нов треньор, тъй като бях фоксуиран върху други неща. Ще помисля по-сериозно след края на сезона. Графикът ми не е напълно ясен, но ще се опитам да играя всяка седмица, ако физическото ми състояние го позволява.

За прогреса на българските играчи и турнира през следващата седмица в Нур Султан:

- Следя какво се случва. Гледам техни тренировки тук и винаги проверявам резултатите им на Чаланджър ниво. Надявам се тепърва да трупат победи. Още не съм решил дали ще участвам в Казахстан.

За здравословното си състояние и това дали отново 5 години няма да се върне в София:

- Надявам се, че не. Вече прекарвам много повече време на корта и във фитнеса. Трябват ми обаче повече мачове, защото иначе резултатите трудно могат да дойдат. Истината е, че нещата се случват по-бавно от желаното, но се надявам скоро да има подобрение.

За това дали по-бавната настилка е имала негативен ефект:

- Наистина беше малко по-бавна, ала кортът беше чудесен и липсваха всякакви лоши отскоци на топката, което ме изненада приятно. Преди пет години пристигнах, след като бях в страхотна серия от победи и самочувствието ми беше съвсем друго. Важно е да имаш нужния ритъм и време за подготовка. Другото няма значение.

За играта на Ивашка:

- Той направи много добър мач, но можех да контролирам далеч по-добре нещата от моята страна на мрежата. Оценявам публиката и подкрепата. Чувството винаги е по-различно, когато играя в България. Аз самият се чувствам по-различен. Въпреки поражението искам да запазя хубави спомен и да се концентрирам върху позитивното. Винаги съм играл за България.

За смяната на поколенията и вярва ли, че може да спечели титла от Шлема, имайки предвид многото нови различни шампиони:

- Винаги има шанс, докато съм с ракета в ръка. Ако съм добре подготвен и здрав физически, то всичко е възможно.

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Трудно е да приема тази загуба; все още вярвам, че мога да спечеля Шлем Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | бгтенис | григор димитров | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook