Григор: Трябва да намериш алтернативи, когато не се чувстваш добре; нервите бяха в повече

от в 16:21 на 01.07.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров откри победоносно участието си на Уимбълдън. Първата ни ракета мина с лекота през първите два сета, след което имаше известни физически проблеми, но все пак съумя да надвие Душан Лайович с 3:0. Впоследствие българинът разкри, че е бил по-притеснен от обикновено преди двубоя си и действително накрая не се е чувствал оптимално, но все пак е намерил начин как да се справи с тежката ситуация и определено изглеждаше щастлив от този факт.

Григор, никога не е лесно в първия кръг на турнир от Шлема, но ти се справи в 3 сета. Какво мислиш за нивото си?

- Не знам. Вече съм тук от доста време и беше страхотно най-после да изляза на корта. Винаги си нервен, когато стартираш турнира в понеделник. Обикновено харесвам това чувство, но понякога нервите са в повече, отколкото ми се иска, а положението беше точно такова през днешната сутрин. Имах пеперуди в стомаха и дори в един момент малко се съмнявах в себе си, но това е нормално. Точно тогава идва ролята на менталната сила, а аз съм свършил много работа в това отношение, на която мога да разчитам и сега е времето да се състезавам, опитвайки се да мина през мача по възможно най-добрия начин. Днес направих много силни първи два сета, след което в третия сет имах известни проблеми в лакътя си и затова взех хапче, за да съм сигурен, че ще издържа, ако ми се наложи да разигравам повече. Наистина съм щастлив, че спечелих в последователни сетове.

Точно това щях да те попитам. В третия сет губеше с 1:4, а след това също трябваше да спасяваш точки за пробив. Колко доволен си от факта, че съумя да спечелиш с 3:0?

- На трева трябва да си готов за всяка една точка. Казвах си, че играя добре и разчитах отлично неговия сервис. Просто исках да се уверя, че правя точните неща на корта. Понякога нещата ти се изплъзват, неизбежно е. За играч с еднорък бекхенд е малко по-трудно, защото трябва да се движиш повече и да стоиш много по-ниско сравнение с позицията ти на всяка една друга настилка. Понякога трябва да намериш алтернативи, когато тялото ти не се чувства по най-добрия възможен начин и днес съумях да запазя спокойствие, като се абстрахирах от мислите за лакътя, а вместо това мислех как да удрям топката и точно това направи разликата.

Това е твоето 14-то участие на Уимбълдън, така че определено имаш опит. В момента си номер 10 в света. Можем ли да кажем, че остаравяш като хубавото вино?

- Никога не съм опитвал алкохол, но бих се съгласи с теб, щом го казваш. Това не е съвпадение, защото и преди съм бил в тази позиция. Напоследък често получавам този въпрос и просто ще кажа, че през годините съм полагал много труд и просто няма как да знаеш кога всичко това ще даде нужния резултат. Благодарен съм с мястото, на което се намирам в момента и оценявам всеки един мач, независимо дали печеля или губя. Истината, е че загубите болят много повече отпреди 10 години и никак не искам да губя. Боря се, колкото мога и правя нещата по най-добрия възможен за себе си начин. Нямам никакви съжаления. Дали ще съм на 33, 35 или 37, то бих бил щастлив да играя за себе си и тази публика, ако все още се наслаждавам на играта и се чувствам достатъчно добре физически.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор: Трябва да намериш алтернативи, когато не се чувстваш добре; нервите бяха в повече Калоян Соколов
Теми:  
atp | григор димитров | интервюта | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook