Григор: Винаги играя с усмивка на тревата; опитвам се да не изпускам нито ден на настилката

от в 07:47 на 17.06.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров днес ще изиграе своя първи мач от началото на тревния сезон, изправяйки се срещу Адриан Манарино в първия кръг на надпреварата в Куинс. Бившият шампион даде своето първо интервю от края на Ролан Гарос насам, споделяйки как е преминала неговата подготовка за тревния сезон и какви са очакванията му за следващите турнири, а ето и какво точно сподели първата ни ракета пред камерата на Tennis TV.

Григор, колко е хубаво да те видим отново тук в Куинс! Поздравления за класирането ти на 1/4-финалите на Ролан Гарос! Знам, че беше голям успвх за теб. Какво прави оттогава насам и как се подготви за тревния сезон?

- Имах нужда от няколко дни почивка. Там играх в четири последователни дни и умората е неизбежна, независимо колко добре си подготвен физически. Мисля, че имах нужда от това и се прибрах вкъщи за няколко дни, след което веднага дойдох в Куинс. Тук ми харесва много. Обичам условията и чувството да изляза на тревния корт, така че се опитвам да не изпускам нито ден на тази настилка.

Тревният сезон е толкова къс и ми се искаше да имаме поне още една допълнителна седмица. Винаги имам усмивка на лицето, когато играя на трева. Това е толкова интересна настилка, на която съм се справял добре през годините. Тревата е била мила с мен през годините, но съм имал и тежки моменти на нея. Време е за още един тревен сезон, така че нека започваме!

Всички биха искали малко повече време за подготовка, защото настилката е толкова по-различна спрямо останалите. Как се справяш с това?

- Честно казано нямам нужда от толкова много време. Винаги съм чувствал, че това е настилка, където е достатъчно да правиш добре основните неща в тениса, а именно да сервираш и посрещаш добре, да използваш слайса си и да излизаш на мрежата максимално често. Същевременно тревата понякога е коварна настилка, тъй като нямаш онези изтощаваши разигравания и трябва да играеш с голям авторитет и убеждение в собствените си удари. Важно е да намериш собствения си баланс и как да навигираш максимално добре през този процес.

Минаха 10 години, откакто спечели тук. Чувстваш ли ги толкова много?

- Не, но е интересно чувствао да се завръщам тук. Имам своята членска карта за клуба (всички шампиони са членове на Куинс) и се чувствам наистина отлично, когато съм тук, дори и да няма тенис турнир. Това е красотата на нещата. Не приемам нищо за даденост. Може да са минали 10 години, но идвам тук всяка година, откакто съм на 16.

Свежи ли са спомените ти от онзи финал?

- Спасих мачболи и изиграхме луди тайбреци. Спомням си добре този мач, да.

Променила ли се е философията ти за тревния тенис оттогава насам?

- Разбира се, че се е променила малко. Сега играчите са различни, станали са по-бързи и по-силни. Самата трева и условията също се се променили малко, но все още имам основата.

Какво очакваш от себе си на тревата, имайки предвид силната си игра на Ролан Гарос и през годината?

- Зависи от това с какво самочувствие излезеш на корта. Важно е да менажираш правилно емоциите и подготовката си. Няма да се чувстваш перфектно всеки ден на тревата, защото може да вали или да е ветровито. Трябва да може да преодоляваш тези пречки. Очакванията ми са свързани с това да се справям точно с тези ситуации. Границата между победата и загубата е много тънка на това високо ниво и мачът може да ти се изплъзне за секунди, въпреки че наглед играеш изумително. Трябва да контролираш нещата, които можеш.

 Карлос Алкарас вече е с 3 "мейджър" титли на 3 различни настилки. Как ще опишеш това?

- Мислех по този въпрос. Няма нищо за описване. Вече е показано и доказано. Харесвам играта на хлапето още от първата ни съвместна тренировка. Невероятно е какво постига и би могъл да служи като страхотен пример за следващото поколение.

Много хора ще те подкрепят тук. Пожелаваме ти една страхотна седмица!

- Благодаря, очаквам я с нетърпение!


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор: Винаги играя с усмивка на тревата; опитвам се да не изпускам нито ден на настилката Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | куинс

Коментари





Следвайте ни в Facebook