Григор: Винаги мисля за България; няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя

от в 10:42 на 25.09.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров тренира от няколко дни в нашата столица, като от идната седмица ще вземе участие на Sofia Open 

За чувството да се завърне 5 години по-късно:

- Все едно не съм напускал залата. Чувствам се добре, като използвам всяка една възможност за тренировка. Атмосферата е чудесна и се радвам отново да бъда тук.

За чувството от спечелването на титлата през 2017-а година:

- Това е един от най-специалните мигове през моята кариера. Емоцията от този успех не ме е напускала никога, тъй като често гледам мои мачове на път и се връщам към този триумф. Винаги мисля за публиката тук, както и като цяло за България.

За подкрепата на публиката:

- Ще бъде специално. Очаквам сериозна подкрепа във всеки мач. Това е спорт, така че всеки състезател желае да получи нужния импулс, който да го зареди със сили в края на сезона.

За нуждата от неговото присъствие на турнира и култовото "Мачкай, Гришо":

- Разбирам, че е важно най-добрият играч на дадената държава да участва в домашния си турнир, но през последните няколко години настъпиха сериозни промени в графика с турнирите и ситуацията беше деликатна. Не, знаех за силата на тази реплика (през смях). Това е чудесно.

За здравословното си състояние:

- Взех си почивка след US Open и си направих някои изследвания. Искам да знам дали мога да тренирам всеки ден и да се чувствам добре на корта, защото тогава не бях в кондиция. Затова и не отидох да играя в Мец. Целта ми беше да съм на 100 процента за надпреварата в София.

За това как се концентрира пред домашна публика и по какъв начин му влияе енергията от трибуните:

- Опитвам се да използвам енергията в своя полза, а не да се боря с нея. Просто гледам да я приемам. Винаги е страхотно, когато играя пред българска публика, където и да се намирам по света. Няма нищо по-хубаво от това да се състезаваш на родна земя и всички фенове да те подкрепят.

За евентуалното назначаване на нов треньор и оценката на досегашния си сезон:

- Обмислям внимателно по отношение на треньора и не искам да прибързвам с вземането на решение. Годината е добра, но очаквах малко повече в дадени моменти. Имах някои контузии и неща, които не се получаваха по желания начин, само че това е нормално в тениса. Няма как веднага да очакваш силни резултати, когато си бил известно време извън корта.

За евентуално участие в плейофа за Купа "Дейвис" срещу Нова Зеландия:

- Тепърва трябва да намеря нов треньор и да изготвим график. Виждам, че момчетата се справят много добре и без мен. В момента не мога да ви отговоря на този въпрос.

За Laver Cup и отказването на Федерер:

- Дълго време обмислях какъв текст да напиша за публикацията си в социалните медии, когато подбрах снимките си с Роджър. Бях направил няколко чернови, само че нещата не се получаваха и дори питах някои хора за съвет. Тогава се сетих се как той ми написа едно дълго съобщение след мача с Рафа в Австралия, прочетох го и оттам намерих правилните думи. На всички е ясно колко невероятен тенисист е Роджър, но психологическата му устойчивост е най-впечатляваща нещо у него и винаги съм ѝ се възхищавал.

За най-ценните съвети, които е получавал от баща си:

- Със сигурност не е един. Понякога съм се вслушвал, а понякога не. Семейството е най-важното нещо за мен.

За конкурентите му в турнира:

- Подхождам мач за мач. Гледам главно върху нещата, които се случват от моята страна на мрежата, и не се вълнувам чак толкова от съперника. Искам да се наслаждавам на играта си и да опитвам различни неща. Побеждавал съм всеки един опонент и не се страхувам от никого.

За значението да запазиш насладата към играта и дали той самият я е губил някога:

- Всеки спортист минава през подобни моменти, когато просто се събужда и не иска да прави нищо. Балансът е най-важното нещо. С годините трябва да бъдеш по-целенасочен. Понякога не е лошо да прекараш малко време извън корта и да си починеш.

За това дали се е прибирал в Хасково и възнамерява ли да посети скоро академията на Рафаел Надал:

- Не съм се прибирал. Често тренирам с Рафа на турнирите, в които участваме и двамата. Винаги съм добре дошъл в академията му и той ми е протягал ръка, когато съм имал нужда, така че не изключвам варианта да отида там в даден момент.

За думите му как през 2017-а година се е заредил положително за цялата година, след като е спечелил титлата в София; възможно ли е сега да се случи същото:

- Защо не? Искам да се насладя на играта, публиката и корта. Ако това се случи отново, то останалото ще си дойде на мястото.

За навлизането на силови състезатели като Алкарас и Синер и дали те ще променят изцяло тениса:

- Всяко поколение има собствените си специфики. Преди беше невероятно постижение да достигнеш до четвъртфиналите на турнир от Големия шлем. Тогава нещата сякаш се случваха по-трудно. Прекалено рано е да говорим дали тези тенисисти могат да променят играта. Алкарас наистина удря много добре топката. Тренирали сме заедно и притежава невероятно скорост, само че все още има пролуки в играта си. Първите години в Тура са най-лесните. Въпросът е как ще запазиш постоянството си оттам насетне. Тенисът е маратон, а не спринт.

За решението на Уимбълдън да не се допускат играчи от Русия и да не се дават точки за ранглистата:

- Имаше много дебати, но това вече е в миналото. Не е редно да смесваш политиката със спорта.

Източник снимка: startphoto.bg

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Винаги мисля за България; няма нищо по-хубаво от това да играеш на родна земя Калоян Соколов
Теми:  
atp | sofia open | бгтенис | григор димитров | Пресконференции

Коментари





Следвайте ни в Facebook