Григор за ATP финалите: Казвам си, че нещата няма да станат, ако не си се класирал до Париж

от в 00:07 на 28.10.2024
Елеонора Александрова

Григор Димитров даде интервю пред Tennis TV в навечерието на вероятно последния си турнир през сезона, а именно Мастърс надпреварата в Париж, където първата ни ракета достигна до финала през миналия сезон. Най-добрият български тенисист все още има теоритини шансове да се класира за ATP финалите в Торино, но изглежда вече самият той гледа да не очаква прекалено много в това отношение и просто изрази своето желание да завърши тенис годината по най-добрия възможен начин.

Григор, добре дошъл в Париж! Вече имаш 44 победи този сезон - това е най-успешната ти година от 2017-та насам, когато стана номер 3 в света. Какво е чувството да постигнеш това?

- Чудесно е. Опитах се да дам най-доброто от себе си. Беше страхотна година за мен. Нещата се развиха по правилния за мен начин - тялото ми се запази здраво в повечето важни моменти, бях доста конкурентен на останалите. Постоянството винаги е бил ключов фактор за мен - смятам, че успях да запазва най-високото си ниво през всяка една седмица, което е изключително трудно. Научих много през годините ми като тенисист, но в същото време продължавам  да се уча, особено когато става дума за приемане на дадени обстоятелства.

Ти спомена, че тялото ти е по-силно физически. Каква е причината за това?

- Това се дължи на разликите в отношението ми спрямо него. Сега вече много повече се грижа за тялото си. Масажите и загрявките са много повече, отколкото преди 5 години. Смятам, че това помага много на тялото ми да усеща колко силно е то и да се подобрява все повече. Преди години не бях способен да правя нещата, които можеха ми помогнат да се подобря, а точно затова и в момента се чувствам много по-добре в това отношение. Работя много върху себе си и върху тялото. Надявам се да приключа годината по най-добрия възможен начин.

Имаш много победи над топ 10 тенисисти, които ти задължително печелеше, за да покажеш постоянство. Изглежда дори в момента ти имаш страхотни резултати срещу играчите от първите 10, макар и да си част от тази елитна група. Ментално променя ли се играта в тези ключови мачове?

- Честно казано, не особено. Разбира се, има известни разлики, но те са по-скоро свързани с физическото ми състояние, отколкото с играта ми. Важно е как ще се справиш с тънките моменти и най-вече да не се предаваш в трудните ситуации. Важно е да имам способността да трупам увереност след всяка победа над тенисисти от такъв ранг, защото всеки такъв успех е една стъпка напред. Готов съм за предизвикателствата, които ме очакват.

Представянето ти миналата година беше толкова добро. Има ли прилики между представянето ти тогава и това, което съумя да направиш през настоящия сезон?

- О, представянето ми тук миналата година беше много специално за мен поради редица различни аспекти. Започнах да се чувствам различно, но в хубавия смисъл. Не знаех какво ще се случи в дългосрочен план и гледах на нещата мач за мач. През тази година отново следвам този начин на мислене - подготвям се по максимално добър начин за следващия двубой, старая се да се подобрявам в тренировъчния процес и гледам да проуча оптимално опонента си. Подготовката е много важна за успеха. В момента се чувствам максимално добре и съм готов да се конкурирам.

И накрая - Финалите в Торино. Какво мислиш за шансовете ти там? Следиш ли точките и изчисляваш ли? 

О, не. Оставям нещата да се случат такива, каквито са. Все си казвам, че ако не си се класирал преди турнира в Париж, нещата няма да станат (смее се). Ще е страхотно за мен, ако стигна далеч тук. Каквото и да се случи, не искам да обезлича годината си, направих силен сезон. Гордея се с постигнатото. Финалите, разбира се, биха били "черешката на тортата", но се наслаждавам на това, което правя, това ме поддържа жив.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор за ATP финалите: Казвам си, че нещата няма да станат, ако не си се класирал до Париж Елеонора Александрова
Теми:  
atp | Tennis TV | бгтенис | григор димитров | интервю | любопитно | париж

Коментари





Следвайте ни в Facebook