Григор за финала от 2008-а между Федерер и Надал: Исках Роджър да спечели; имах сълзи в очите

от в 14:33 на 02.07.2024
Калоян Соколов

Финалът на Уимбълдън между Роджър Федерер и Рафаел Надал през 2008-а е определян от мнозина за най-великия тенис мач в историята. Тогава Маестрото е в серия от 5 последователни титли на "свещената трева" и изглежда абсолютно непобедим на тревна настилка, само че Матадора тъкмо го е разгромил на финала на Ролан Гарос и сякаш в онзи ден негласно обявява, че царуването на швейцареца в мъжкия тенис е към своя край, надигравайки го в истински 5-сетов шедьовър, който продължава 4 часа и 48 минути и завършва при абсолютна тъмнина.

Този ден пък е изключително специален за 17-годишния Григор Димитров, който завоюва титлата на Уимбълдън при юношите, а самият световен номер 10 призна пред Tennis Channel как оттогава може да са минали цели 16 години, но той все още пази изключително жив спомен за този легендарен момент (финала между Федерер и Надал) от историята на спорта.

"Спомням си къде бях, какво правих и всичко останало около този мач. В същия ден спечелих титлата при юношите на корт 1. Веднага след това отидох в съблекалнята и трябваше да се подготвя за официалната шампионска вечеря. Планът ми беше да си сложа костюма и да отида на централния корт, където да догледам финала, но разбрах как съм толкова нервен, че не мога да го направя.

Наблюдавах само няколко точки на живо, след което се върнах в съблекалнята, където седях абсолютно сам и точно там догледах срещата, след която имах сълзи в очите. Това е един от онези живи спомени, които имам и до днес.

Господи, не знам. Просто ставахме свидетели на история и от двете страни. Обичам Рафа, но исках Роджър да спечели заради снимката, която се прави на шампиона при мъжете с победителя при юношите. Всичко това добавяше още и още емоции. Бяха тежки 10 дни за мен и всъщност много малко хора знаят, че не трябваше изобщо да участвам в турнира. Все още бях само хлапе и исках да бъда навсякъде. Спомням си, че излязох на тренировъчните кортове на Уимбълдън, ударих една топка, счупих ракетата си и прекратих заниманието.

Така нямах абсолютно никаква подготвка на трева и пристигнах след няколко изиграни фючърс надпревари на клей. След това си спомням как излязох на един от тези кортове за двубоя си от първия кръг (посочва) и останалото е история. Понякога мога да съм много емоционален и в онзи случай допуснах тази ми страна да вземе връх" - разказа нашата първа ракета.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор за финала от 2008-а между Федерер и Надал: Исках Роджър да спечели; имах сълзи в очите Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | любопитно | рафаел надал | роджър федерер | уимбълдън

Коментари





Следвайте ни в Facebook