Григор: Загубата боли, но няма да спря да се боря и да мечтая; тук съм и мога да победя всеки

от в 08:50 на 01.04.2024
Калоян Соколов

Григор Димитров определено може да бъде горд със себе си, след като за пръв път от 6 години насам е член на световния топ 10, което стана възможно благодарение на невероятния рейд на българина до финала в Маями. Там той беше победен от Яник Синер, но това не попречи на нашия сънародник да се чувства като победител и да гледа изключително положително на нещата, което можем да разберем от неговата последна пресконференция, която даде веднага след финала.

За това дали е открил извора на младостта или всичко е здрава работа:

- Благодаря! Ще ми се да бях изпил още една чаша от този извор, защото днес 10-те години разлика се оказаха твърде много. Като цяло искам да се концентрирам само върху позитивите. Това беше турнир, на който не се представях добре в миналото и беше моя голяма цел да променя това. През цялата седмица демонстрирах голяма решителност, за да сторя това. Много неща се случваха и зад светлините на прожекторите. Победих наистиха страхотни играчи, а нека не забравяме, че в първия си мач изоставах сет и 2:5 в тайбрека на втората част, така че наистина мога да извлека много позитиви.

Това е седмицата на Яник, който игра невероятен тенис и е много впечатляващо как той съумява да държи подобно високо ниво на игра за подобен дълъг период от време. Сега трябва да гледам напред, тъй като нямам време да бъда недоволен от себе си. Просто искам да се насладя на момента. Умението да се справяш с подобни мачове е дори по-важно от победите. Сега започва клей сезона и гледам с нетърпение към него. Имам няколко дни да осъзная какво съм направил, както трябва и къде съм можел да се справя по-добре. Категорично мога да определя последните две седмици като отлични.

За страхотната игра на Синер:

- Да, чувствам, че много от мачовете са му с подобно развитие. Скоростта му на игра определено работи за него. Винаги обаче съм казвал, че всеки от нас има своите малки слабости. Нека видим какво ще се случи при следващия ни мач. Със сигурност ще се опитам да направя нещо различно в следващия ни сблъсък, но истината е, че днес не можех да отговоря на неговите удари. В началото започнах добре, но много от важните моменти отидоха в негова полза и оттам става още по-трудно, защото той придоби още по-голяма увереност и заигра много освободено. Всеки играч от топ 10 е много тежък съперник и има свой собствен начин да играе тенис. Сега просто ми остава да се приспособя към начина на Синер. Бях разбрал някои неща от миналогодишната ни среща в Маями, а сега се надявам да съм разбрал още повече.

За завръщането му в топ 10 и за това дали Синер е на нивото на Федерер, Надал и Джокович:

- Всички тези поредни победи през последните 7-8 месеца са причината да бъда отново в топ 10. Много съм щастлив с постигнатото и става все по-интересно за мен как бих могъл да затруднявам най-добрите, като лека-полеа мисля, че започвам да се уча. Винаги ми се е налагало да се адаптирам, тъй като вече съм играл с толкова различни поколения. Яник несъмнено играе невероятен тенис. Виждате колко е концентриран и как няма никакво съмнение в ударите си. Нивото му е изключително високо, но не виждам нуждата да го сравняваме с някого. Това е неговият момент да покаже най-добрата си игра. Дали може да играе по-добре от това? Не мога да кажа. Той е човекът, който да ни го покаже. Мога само да го поздравя за всички тези спечелени мачове от началото на сезона и няма никакво съмнение, че той е най-добрия тенисист в света към този момент.

За това как играчите се справят с напрежението:

- За всеки е много индивидуално, защото всеки има различни цели и трябва да намери своя начин, за да е готов да се състезава. Постоянството е ключът към всичко и трябва да знаеш как да се поставиш в най-добрата позиция, за да покажеш оптималното си ниво на тенис, като същевременно се забавляваш на корта. Ти си своя най-голям критик и същевременн най-добър приятел. Истината е, че съм благодарен за работата, болката и дисциплината, през които преминавам. Трябва да оценяваш тези неща, защото чрез тях ставаш по-добър човек. Моята майка ми е казвала, че на първо място трябва да бъда добър човек, а чак след това голям шампион. Точно върху това пада фокуса ми от дете, тъй като трофеите са нищо спрямо останалите неща в живота. Имаме малък прозорец, в който да играем тенис и след това нещата стават много различни. В момента съм поел по много интересна пътека и затова казвам, че съм в свое собствено състезание.

За това какво е била точката на пречупване за него в мача:

- Няма как да знаем какво щеше да се случи, ако бях пробил в началото, но той е играч, който е много добър, когато води в резултата. Самочувствието му расте и става все по-освободен на корта. Синер е способен да прави това във всеки един мач и да играе на едно и също високо ниво, което е сред най-силните му страни. Харесвам шансовете си от основната линия и мога да разигравам с него, но той на няколко пъти ме постави в много неудобни позиции и оттам поемаше инициативата. Това се оказа достатъчно за него, имайки предвид колко добре сервираше и посрещаше, поставяйки ме под постоянно напрежение по този начин.

За подкрепата от трибуните:

- Почувствах се като рок звезда. Беше невероятна. Наистина се почувствах много обичан, защото подкрепата беше невероятна. Усетих любовта. Същевременно публиката беше справедлива, подкрепяйки и двама ни. Бяха невероятни седмици. Разбира се, че ме боли от загубата, защото никой не иска да загуби на финала, но ще продължавам да се боря и да мечтая, както прези всички тези години.

За това как ще загърби загубата и няма да позволи да повлияе на неговото самочувствие:

- Още утре бих излязъл на корта срещу Яник. Няма значение по какъв начин губиш даден мач. Винаги си готов отново да излезеш и да се състезаваш срещу същия съперник. Просто трябва да продължиш със здравата работа и да вярваш със себе си. Сега се нуждая от няколко дни почивка, в които да осъзная всичко случило се и да си почина, след което отново да се върна корта. Страхът не е добър съветник в нашия спорт и искам да играя точно такива мачове. От много време не съм играл серия от мачове срещу най-добрите, докато той е свикнал с подобни неща и това направи известна разлика между нас. Отдавна не съм постигал подобна серия от победи и определно ще запомня с добро изминалата седмица, която ми показа, че все още съм тук и мога да побеждавам най-добрите. Сега Синер е този, който ще преследваме.

За новата локация на турнира и дали я предпочита, имайки предвид недобрата си история в Маями:

- Не знам. Записах една от най-големите си победи в Кей Бискейн, така че съм пристрастен на тази тема и не искам да казвам повече. В миналите години не съумявах да се приспособя добре към условията, но този път се справих. Вече всичко е в миналото и съм забравил какво е да се играе там. Тази година нещата са чудесни, но повечето от нас са концентрирани върху играта, а не върху страничните фактори, защото е наша работа да се адаптираме към тях - завърши пресконференцията на първата ни ракета.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Григор: Загубата боли, но няма да спря да се боря и да мечтая; тук съм и мога да победя всеки Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | интервюта | маями | Пресконференции | яник синер

Коментари





Следвайте ни в Facebook