Григор демонстрира шампионска воля и ще играе на полуфиналите в Монте Карло!

от в 18:42 на 15.04.2022
Калоян Соколов

Григор Димитров показа в хода на седмица, че все още е готов да играе тенис на най-високо ниво и победи трима съперници от най-висок клас. Днес Гришо отново имаше много тежка задача пред себе си, изправяйки се срещу Хуберт Хуркач и двамата ни дариха с много оспорвана битка, която предложи множество обрати, но в крайна сметка родният ни представител се оказа по-устойчив в решителните мигове и се наложи с 6:4 3:6 7:6(2), класирайки се за втори път на полуфиналите в Монте Карло през своята кариера. Там го очаква сблъсък с младия испанец Алехандро Давидович Фокина, който прави истински фурор в Монако и преди няколко дни отстрани самия Новак Джокович, а досега българинът е загубил единствения си двубой срещу него.

Двамата си размениха по един нулев сервис гейм, но изведнъж ролите се обърнаха и Хуркач не можа да спечели нито точка в следващото си подаване. Григор удължи серията си на 12 безответно спечели разигравания, за да вземе ранен аванс от 3:1. Слайсът на Димитров беше с водеща роля за ранните му силни изяви, защото чрез него сваляше топката ниско в краката на 196-сантиметровия тенисист, който не съумяваше да се нагласи достатъчно добре за ударите си и допускаше огромно количество непредизвикани грешки от форхенд.

Българинът движеше отлично съперника си по цялата дължина на корта, а гигантът видимо не се придвижваше по образец върху червената настилка и първата ни ракета с лекота се добираше до възможност да пласира завършващ удар. Все пак Хуркач можеше да разчита на мощното си първо подаване, което му позволи да се задържа в резултата до 4:5, ала нашият сънародник с лекота затвори сета на собствено подаване и вече докосваше мястото си сред финалната четворка в Княжеството.

 

Нещата се промениха до известна степен във втората част, защото деветият поставен започна да взема топката по-рано и пласираше много дълбоко своите ретури, като оттам поемаше инициативата и можеше да използва мощта на първокласния си бекхенд. Съвсем скоро дойде и първата възможност за пробив пред поляка, но тя беше неутрализирана с брилянтна акция към мрежата от хасковлията и той намери начин да се измъкне от комплицираната ситуация. Ясно обаче си личеше, че по-високоранкираният играч постепенно взема надмощие на корта и родният ни представител отново беше изправен пред брейкбол, само че този път пръв се пропука в размяната от дъното на корта и Хуркач излезе напред с 4:2. Полякът незабавно затвърди направения пробив, доближавайки се само на гейм от изравняването на общия резултат. Гришо спечели последвалото си подаване, но нямаше сили за някакъв по-сериозен обрат и развръзката щеше да дойде в трети сет.

Димитров продължи да бъде необичайно пасивен в ранните мигове на решаващата част и собственоръчно предаваше инициативата от другата страна на мрежата, докато световният номер 14 удряше топката изключително чисто и предизвика поредната порция грешки от ракетата на българина, за да отмъкне за втори път сервиса на Григор и вече изглеждаше сериозен фаворит за крайната победа. Отговорът на нашето момче обаче не закъсня, тъй като на няколко майсторски надигра налитащия напред опонент, реализирайки светкавичен рибрейк. Серията на родния ни представител не спря дотук и последва безупречен сервис гейм от негова страна, след който поведе за пръв път в сета.

Забелязваше се, че първата ни ракета губеше от свежестта си и не подхождаше достатъчно добре към изпълненията си, а първото му подаване често оставаше на огромно отстояние от целта. Тези обстоятелства не спряха непоставения тенисист да се бори с всички сили за успеха и в осмия гейм си спечели шанса да мисли за нов пробив, след като Хуркач заби форхенда си в мрежата, ала последва директна неточност от ретур. Последва нова възможност пред Григор, само че пак не се стигна до разиграване и накрая гигантът пласира два неспасяеми сервиса, с които възстанови паритета при 4:4.

Тогава Димитров на два пъти показа колебания в опитите си да атакува, което беше наказано от деветия поставен и той пласира страхотен форхенд пасингшот по правата, за да се сдобие с брейкбол и веднага се възползва от него. Драмата далеч не приключи с този епизод от срещата, защото най-добрият ни състезател продължаваше да се бори с всички сили и извоюва правото да разполага с мачбол. 

Хуркач демонстрира здрави нерви и доведе нещата до финален тайбрек, който започна с топовен форхенд по правата от страна на хасковлията. Преднината му обаче веднага беше заличена вследствие на несполучлива къса топка. Моментално Григор се прегрупира, осъществявайки първи мини пробив, благодарение на превъзходен слайс, и смяната на полета дойде при аванс от 5:1 точки в полза на българина, а оттам насетне нямаше връщане назад за поляка и Гришо можеше да вдигне победоносно ръце във въздуха.

 

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Григор демонстрира шампионска воля и ще играе на полуфиналите в Монте Карло! Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | монте карло | Обзори | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook