Момент за историята на българския тенис: Как Григор спечели титлата в Куинс преди 9 години?

от в 10:46 на 20.06.2023
Калоян Соколов

Григор Димитров днес ще изиграе откриващия си двубой в основната схема на надпреварата в Куинс, а въпросният турнир определено заема специално място в сърцето на българина, който е носител на трофея от 2014-а година. Тогава Димитров надделява над Фелисиано Лопес в епичен финал, който завършва след общо три изиграни тайбрека, а на Гришо дори му се налага да отразява мачбол във втория сет. Преди само няколко дни пък от този паметен ден за българския тенис се навършиха точно девет години, а ние ще ви върнем към събитията оттогава, за да си припомним как името на Григор се нареди до това на легенди от ранга на Пийт Сампрас, Стефан Едберг, Борис Бекер и Рафаел Надал.

Начало на сезона и очаквания преди турнира:

Най-добрият български тенисист години наред вече е считан за един от най-талантливите състезатели в Тура, но младият талант все още не е укрепнал физически и често губи оспорвани битки, в които просто тялото му не издържа на натоварванията. Родният ни представител вече е доказал, че може да бъде равностоен на най-добрите, като вече е побеждавал Новак Джокович, но същевременно често трепва в решителните моменти и губи срещи, които категорично е трябвало да спечели.

Всичко обаче се променя с идването на австралийския специалист Роджър Рашийд, който е известен с изключително спартанския си режим на тренировки. Рашийд до този момент е вкарал всеки един от своите състезатели в световния топ 10, работейки успешно с имена от ранга на Лейтън Хюит, Гаел Монфис и Жо-Вилфред Цонга. Положителното му влияние върху Димитров пък също се забелязва моментално и той бързо превръща момчето в мъж. 23-годишният тенисист вече е същински воин на корта и печели дебютната си ATP титла в края на 2013-а година, триумфирайки над самия Давид Ферер на финала в Стокхолм, въпреки че испанският ветеран по това време е в топ 5 на света и е сочен от всички за големия фаворит в срещата.

Началото на следващия сезон изцяло затвърждава страхотния напредък на първата ни ракета, когато наблюдаваме как се сражава в 4-сетова схватка срещу Рафаел Надал в 1/4-финалите на Аустрелиън Оупън, а крампите на младока са вече в историята. Впоследствие дори Матадора признава, че спокойно е можел да загуби въпросния двубой, а екипът Димитров - Рашийд съумява да извлече единствено позитиви от тогавашното поражение и хасковлията скоро завоюва нови две титли, печелейки купите в Акапулко и Букурещ.

Куинс 2014:

Така Григор пристига в Куинс като един от големите фаворити и вече всички трябва да се съобразяват с новия световен номер 13, който профучава без загубен сет до полуфиналната фаза. Там обаче го чака сблъсък със Стан Вавринка, който е актуалният шампион от Мелбърн и наглед задачата изглежда много тежка. Нашият сънародник обаче е на съвсем друго мнение и отстъпва само шест гейма на "мейджър" шампиона, за да намери място в първия си финал на трева. По този начин единствено Фелисиано Лопес дели Гришо от това да се превърне в първия играч през сезона със спечелени титли на всяка една от настилките.

Финалната битка:

Самият финален двубой се превръща в същинско тенис пиршество, за което заслуга има изключително офанзивният подход на двамата играчи. Първите шансове за пробив се откриват пред родния ни представител, но испанецът показва чудеса от храброст на мрежата и докарва нещата до тайбрек, въпреки че догонва в резултата през цялото време.

Ролите се обръщат в решителния гейм, тъй като опитният Лопес отново намира път към филето и прави съвършено стоп воле, за да си осигури сетбол, ала Димитров отговаря с фантастичен бекхенд от въздуха и точките са отново изравнени. В крайна сметка десетият поставен се оказва малко по-активен в заключителната фаза от частта и повежда в отделните сетове, а Григор се е оказал на земята при поредния си опит да извади напълно невъзможен удар и наглед изглежда сериозно деморализиран.

Време за съжаление обаче просто няма и Григор бърз започва да трупа ас след ас и да си възвръща самочувствието. Нещата се движат напълно равностойно до 6:5 в полза на по-опитния тенисист, когато той достига до мачбол, но пропуска при опита си да завърши от ретур, а впоследствие нашето момче продуцира същинска магия от ракетата си, правейки невероятен минаващ удар от бекхенд, който е последван от мощен рев и малко по-късно стигаме до нов тайбрек. В него Димитров започва със светкавичен ретур уинър и оттам насетне посреща сервисите на ветерана с огромна лекота, като ибериецът още няколко пъти трябва да види как топката профучава покрай него и скоро имаме равенство в общия резултат.

Решителният сет започва с три поредни точки в актива на българина, само че Лопес обръща гейма и ставаме свидетели на първия пробив от началото на двубоя. Това поставя Гришо в крайно неизгодна позиция, но той вече е един от спартанците на Роджър Рашийд и отказването не е опция пред него. Четвъртият поставен започва да упражнява постоянен натиск в сервис геймовете на опонента си, който накрая се пропуква и допуска фатална двойна грешка, която води до изравняване на резултата, а Мария Шарапова изразява бурно своята радост от завръщането в мача на тогавашния си приятел.

Съвсем логично, то шампионът бива определен в пореден тайбрек, където никой не трепва до 5:5. Тогава испанецът допуска грешка от своя форхенд и световният номер 13 докосва титлата, само че в следващото разиграване връща жеста и смяната на полетата идва при 6:6. Все пак Димитров намира сили да се отърси от грешката си и реализира своя 27-и ас в срещата, а секунди по-късно може да легне върху корта и да се отдаде на емоциите, защото печели нова точка и вече е шампион в Куинс!

Трогателен е и последвалият жест на Григор, защото той подарява своята ракета на Крис Кърмод, който му предоставя "уайлд кард" за участие още през 2009-а година, когато българинът на практика е никой в световния тенис, с което показва, че не е забравил откъде е тръгнал и към ден днешен можем да кажем, че продължава да е също толкова здраво стъпил на земята, за да е неизменно в елита на спорта вече над десетилетие.

 

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Момент за историята на българския тенис: Как Григор спечели титлата в Куинс преди 9 години? Калоян Соколов
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | истории и анализи | куинс

Коментари





Следвайте ни в Facebook