Гръмък реванш: Синер отрази три мачбола срещу Джокович и запази шансовете на Италия за финал

от в 18:20 на 25.11.2023
Калоян Соколов

 Яник Синер взе реванш от Новак Джокович за поражението си в спора за трофея на ATP финалите в Торино и изравн резултата между Италия и Сърбия - 1:1. По този начин Синер прекъсна серията от 21 поредни победи на световния номер едно в най-голямото тенис отборно състезание - 6:2 2:6 7:5.

Така стана ясно, че ще видим решителен мач на двойки, защото Миомир Кецманович реализира обрат в сблъсъка на вторите ракети, надигравайки Лоренцо Музети със 6:7(7) 6:2 6:1. 

Италианският отбор определено можеше да бъде оптимист след първите минути на срещата между Синер и Джокович, тъй като 22-годишният тенисист непрекъснато намираше топката с центъра на кордажа си, нижейки уинър след уинър. 24-кратният "мейджър" носител се опитваше да удължава разиграванията и се бранеше на познатото високо ниво, само че световният номер четири изглеждаше напълно безгрешен и нямаше проблеми да прави допълнителни удари, с които да печели точките.

Всичко това позволи на шампиона от Виена да се откъсне напред с пробив, а водачът в световната ранглиста допусна някои нетипични за себе си грешки и на практика сдаде откриващия сет, допускайки втори пореден брейк.

Събитията на корта се промениха коренно в началото на втората част и Синер не излъчваше същото ниво на агресия, което позволи на Джокович да заиграе по-офанзивно и инициативата премина в ръцете на опитния сърбин. Световният номер едно поставяше опонента си под постоянен натиск с ретурите си, а италианецът бързаше прекалено много в опитите си да обърне разиграването в своя полза и закономерно допусна първи пробив от старта на сблъсъка.

Първата ракета на света усети колебанията от другата страна на мрежата и започна просто да държи топката в игра, изчаквайки неспиращите неточности от ракетата на Синер, който предаде сета с нов загубен сервис гейм и победителят щеше да бъде определен в трета решителна част.

Там представителят на балканската страна спечели откриващото си подаване на нула, но по-младият играч показа, че също е готов за битка и вкара някои неспасяеми форхенди в полето на съперника си. Джокович даде всички от себе си, за да постигне ранен пробив, само че италианецът затвори гейма си с три поредни аса, издържайки в тази 13-минутна епопея на собствен начален удар, в която трябваше да отразява и брейкбол.

Водачът в световната ранглиста въобще не изглеждаше притеснен от пропуснатите възможности и продължи да е все толкова убедителен от сервис линията, но Синер също започна да печели множество бързи точки на свое подаване и нищо не можеше да раздели двамата до 4:3 в полза на Ноле, когато сърбинът пласира страхотен къс диагонал от длановия си удар и се сдоби със скрит мачбол. Италианецът пък не трепна и реагира с безкомпромисно драйв воле, след което издържа в две последователни тежки размени от дъното на корта, за да изравни за 4:4.

Въпреки това, то световният номер едно задържа за пореден път сервиса си с лекота и впоследствие имаше три точки за спечелването на двубоя, само че четвъртият в света демонстрира нерви от стомана и отново възстанови паритета при 5:5. 

Тогава италианецът вероятно изигра двата си най-силни гейма в срещата и триумфира в тази 155-минутна тенис епика, за да запази шансовете на Италия за финала в Купа "Дейвис".

 

 

 

 

 


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Гръмък реванш: Синер отрази три мачбола срещу Джокович и запази шансовете на Италия за финал Калоян Соколов
Теми:  
atp | италия | купа дейвис | лоренцо музети | миомир кецманович | новак джокович | Обзори | сърбия

Коментари





Следвайте ни в Facebook