Гуидо Пея: Джокович злоупотреби със здравето на много хора и пренебрегна света на тениса

от в 08:00 на 25.06.2020
Марк Хаджижеков
Във вторник световният номер едно Новак Джокович обяви, че тестът му за коронавирус е положителен, което го принуди да отмени остатъка от Adria Tour и да прекара карантинно време у дома със съпругата си (която също е дала положителен тест) и децата. Събирайки имена като Доминик Тийм, Александър Зверев и Григор Димитров в Белград и Задар, Джокович беше организирал едно от най-енергичните събития от началото на март, предлагайки шанс на зрителите в Сърбия и Хърватия да се насладят на вълнуващи мачове и първокласен тенис и да прекарат малко време с играчите извън корта.



Без особено строги мерки и социално дистанциране Новак и останалите от мини-тура играеха футбол в Белград и излязоха на дискотека през нощта, а по време на мачовете се наблюдаваха препълнени трибуни без разстояние между зрителите.



В Задар пък играчите бяха на баскетболното игрище срещу местния клуб, прекарваха време с деца на публичния форум и играеха пред зрителите точно както в Белград. Всичко изглеждаше добре както за играчите, така и за публиката до неделя, когато Григор Димитров обяви, че е дал положителен тест за коронавирус, като българинът бе последван от треньора си и Борна Чорич.

григор

Финалът между Новак Джокович и Андрей Рубльов в Задар бе отменен, както и цялото турне, като някои играчи си направиха бързи тестове в Задар, които бяха предимно отрицателни. Джокович обаче не беше сред тях, като световният номер едно предпочете да пътува до вкъщи в Сърбия и да си направи тестове в понеделник с останалата част от семейството си.



Във вторник Новак разкри, че той и съпругата му Йелена са дали положителен резултат за коронавируса, но пък и двамата се чувстват добре и ще останат вкъщи през следващите няколко седмици. След всичко, което се случи в Белград и Задар, почти целият тенис свят засипа Джокович с вълна от критики, като много негови колеги го нарекоха безотговорен, страхувайки се дали планирания рестарт на сезона през август няма да бъде отложен след скорошните премеждия с пандемията.



Световният номер 35 - Гуидо Пея, е сред тях; аржентинецът казва, че Джокович е злоупотребил със здравето на много хора и е пренебрегнал света на тениса и цялата планета. В момента Пея тепърва ще решава дали да пътува до САЩ, за да се състезава на US Open или не, интересувайки се кой би го лекувал, ако се зарази с вируса и къде.



„Отвъд намеренията на Джокович, не е редно да се организира турнирът, докато светът страда от пандемията”, каза Пея. „Той злоупотреби със здравето на много хора и прекрачи граница, от която ще бъде трудно да се върне, неуважавайки света на тениса и цялата планета.



Видеоклипове на него как танцува без риза в дискотека изобщо не помагат. Не знам как ще се измъкне от това. Трябва да видим дали Турът ще се върне след това. Ще бъде трудно да не хвана вируса на US Open.



Ако отида в Ню Йорк и се заразя, кой ще се погрижи за мен? Струва ли си поемането на такъв риск? Не знам какво да правя. Ако реша да не отида, то ще трябва да помисля за „окачване на ракетата”. Има много отворени въпроси. Искам и трябва да работя; нямам банковата сметка на Новак Джокович, но няма да рискувам физическото си здраве и за всички пари на света.



Предпочитам да съм здрав, отколкото да се заразя и да прекарам 60 дни в болница.”

Източник: Tennisworldusa


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Гуидо Пея: Джокович злоупотреби със здравето на много хора и пренебрегна света на тениса Марк Хаджижеков

Коментари





Следвайте ни в Facebook