Хачанов преодоля американец на старта в Мелбърн; Хуркач потегли с труден успех

от в 16:25 на 17.01.2022
Владислав Риждов

Хуберт Хуркач потегли с победа на тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън. Полякът срещна съпротива, но не допусна изненада срещу Егор Герасимов и продължава напред към втория кръг - 6:2 7:6(3) (5)6:7 6:3.

Стартът на мача се оказа по-силен за деветия в света. След леки трудности на собствено подаване в началото, Хуркач впоследствие наложи доминацията си и реализира два бързи брейка, които го изстреляха към експресен успех в откриващия сет - 6:2. 

Беларусинът подобри играта си с течение на времето и във втория сет успяваше да указва по-голяма съпротива на своя съперник. Герасимов дори поведе с брейк, но той бе върнат от Хуркач, точно когато световният номер 106 сервираше за изравняването на сетовете. Така се стигна до тайбрек, а в него поставеният състезател нямаше никакви проблеми, след като отвори дистанция от 4:0, Хуркач комфортно затвори частта в своя полза.

В третия сет Герасимов не се отчая, даже напротив, продължи да бъде конкурентоспособен на съперника си. Той стартира по-добре и взе подаването на поляка, за да поведе с аванс от 4:1. Последва обаче пълен обрат за Хуркач, който си осигури сервис за мача, но Герасимов неутрализира неговия шанс, а в крайна сметка се стигна и до втори пореден тайбрек. Там двамата се движеха точка за точка, преди в самия край Герасимов да покаже солидна игра във важните разигравания, което му донесе и успеха в сета.

Паритетът продължи да бъде водещ и в четвъртата част. Двамата преминаваха безпроблемно през подаванията си и нямаше да е изненадващо, ако бе последвал пореден тайбрек. Идеята на Хуркач обаче бе коренно противоположна. Световният номер 9 вдигна рязко оборотите в края и проби за 5:3, а след това спечели категорично сервис гейма си, а с това и мача.

Към втория кръг продължава и Карен Хачанов, който по рано днес се справи със съпротивата на Денис Кудла с 3:1 части - 3:6 6:3 6:2 7:6(2).

Началото на срещата със сигурност не бе по вкуса на руския тенисист. Той инкасира ранен пробив, което прехвърли инициатива на страната на неговия съперник. Кудла пък показа отличен тенис в хода на откриващия сет, спечелвайки девет поредни точки на собствено подаване, преди да прибере частта на сметката си.

Впоследствие обаче Хачанов постепенно намери правилния ритъм и позицията му на корта бързо се промени. Световният номер заигра по-агресивно и умело материализираше шансовете, до които достигна. Руснакът реализира един пробив във втория сет, както и два в третия, което се оказа достатъчно, за да обърне изцяло развоя на срещата в своя полза.

В третия сет силите се поизравниха и интригата отново бе налице. Кудла пръв нанесе удар по опонента си, пробивайки го за 3:1, преди преднината му да се покачи до 4:1. Американецът обаче не бе достатъчно концентриран и Хачанов бързо възстанови паритета в геймовете, а в крайна сметка двамата трябваше да изиграят тайбрек. В него финалистът от турнира в Аделаида взе инициативата рано, като се откъсна с 4:0 точки, а до финала задържа категорично водещата си позиция, поздравявайки се с успешен старт в Мелбърн.


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Хачанов преодоля американец на старта в Мелбърн; Хуркач потегли с труден успех Владислав Риждов
Теми:  
карен хачанов | хуберт хуркач

Коментари





Следвайте ни в Facebook