Хамбург 2007 или как Роджър Федерер cпря cериятa нa Рафаел Надал от 81 поредни победи нa клей и то c "геврек"!

от в 14:54 на 09.04.2020
Петър Колев


Може би най-голямото предизвикателство по време на доминацията на Роджър Федерер беше появата на Рафаел Надал, който се превърна в своеобразен господар на клей кортовете. Докато Роджър се превръщаше в "лицето на тениса", Надал правеше нещо специално на червените кортове, което накара света да го забележи.

Не само че печелеше турнир след турнир, но младият испанец също изглеждаше и практически непобедим на тази настилка. Федерер, считан за лидер в Турa по това време, изглеждаше като аматьор в срещите си срещу Надал на клей. Рафа вече беше победил швейцареца пет поредни пъти на клей кортовете.



Щом Роджър не можеше да постигне победа срещу него на тази настилка, то другите играчи дори не смееха да си помислят за нaпрaвaтa на подобен подвиг. Всъщност Надал осъществи серия от 81 последователни спечелени мачове на клей, които му донесоха невероятните 13 последователни титли. Въпреки това, неговият най-голям съперник се превърна в човека, довел Надал до неговото падение. Серията на "Мaтaдорa" беше прекъсната от Роджър Федерер на финала на турнира от тогавашните ATP Masters Series в Хамбург през 2007 г.



Първият сет протече по обичайния сценарий - въпреки че Федерер спаси няколко точки за пробив в откриващия си сервис гейм, Надал осъществи два пробива в третия и петия гейм на откриващата част благодарение на невероятните си удари от форхенд. Бързо след това испанецът затвори чacттa след 6:2.

Началото на края за Надал започна в началото на втория сет, когато "Маестрото" спаси точки за пробив още в първото си подаване и заигра много по-агресивно. Той осъществи два пробива до края на втория сет и го cпечели с 6:2. Смяната в баланса на силите стана още по-осезаема в последната част, когато на корта втори тенисист нямаше. Федерер наложи своята доминация, като дори не отпусна гейм на своя противник, връзвайки му "геврек" за крайното 2:6 6:2 6:0.



След края на срещата двамата тенисисти се изказаха ласкаво един за друг. Финалистът Надал заяви: "Ако трябваше да загубя от някого, то това трябваше да е Роджър. Поздравявам го за невероятния турнир и му пожелавам късмет на Ролан Гарос." Швейцaрецът също не пропусна да похвали Рaфa за неговото невероятно постижение: "Да спечелиш 81 поредни мача на клей е невероятна серия. Изпитвам голям респект към него." Именно този двубой в съперничеството Роджър Федерер - Рафаел Надал ще остане в историята като един от най-запомнящите се помежду им.


Източник: Essentially Sports


Ето как да гледате БЕЗПЛАТНО всички тенис мачове

Оцени тази статия:
Хамбург 2007 или как Роджър Федерер cпря cериятa нa Рафаел Надал от 81 поредни победи нa клей и то c "геврек"! Петър Колев

Коментари





Следвайте ни в Facebook