Хюстън, имаме шампион: Тиафо срази финалиста от Сантяго и завоюва дебютен трофей на клей!

от в 05:28 на 10.04.2023
Мартин Петков

Франсис Тиафо досега в кариерата си на ниво АТР никога не се е славил с особено големи успехи на червени кортове, като върховото му постижение на клей е достигането на два финала на турнира в Ещорил, където остава в ролята на подгласник. В хода на вече отминалата седмица обаче американецът доказа уменията си за игра на землена настилка, както и своята физическа издръжливост, след като в рамките на последните два дни изигра общо четири мача на АТР 250 надпреварата в Хюстън и в крайна сметка успя да ознаменува отличното си представяне с трофей, надделявайки над вицешампиона от Сантяго - Томас Мартин Ечевери, във финала за час и 55 минути на корта - 7:6(1) 7:6(6).

По този начин "Големия Фо", който не загуби нито сет в хода на кампанията си в домашното си състезание на американска земя, се поздрави с дебютната си титла на клей на ниво АТР, явяваща се общо негов втори трофей в Тура в досегашната му кариера, а това е гарнирано и с изкачване от номер 15 до рекордната за него 11-а позиция в световната ранглиста при днешното обновяване на класирането.

Още от самото начало на двубоя се забелязваше удобството, с което играеха двамата финалисти, като видимо за всекиго от тях беше комфортно да разгърне играта си на бързия корт в Хюстън, макар бил и той клей. В този ред на мисли доминацията на подаващите пък беше онагледена с това, че не станахме свидетели на нито една точка за пробив в хода на откриващия сет, при което логичният изход от ситуацията беше тайбрек, в който Тиафо имаше пълното господство на корта и без излишни колебания, направи първата крачка към спечелването на отличието.

С настъпването на втората част тонусът в равнището на домакинския представител се покачи, при което аржентинецът трудно намираше противодействие срещу комбинациите на топ поставения в схемата и дебютният пробив за мача, очаквано, беше записан на сметката на фаворита. Всичко за световния номер 15 се развиваше по ноти, като той сервираше близо до съвършенството, но застанал на начален удар, за да подпечата триумфа си, американецът пропиля аванс от 30:15 и дори инкасира брейк, който пък го въвлечи в непредвидени неприятности и на нас ни предстоеше да наблюдаваме нов дълъг гейм. В този случай Ечевери демонстрираше значително по-добро ниво на тенис в тайбрека, като водеше в резултата до 5:3 пункта в своя полза, но опитът на голямата сцена, който натрупа Тиафо през последните месеци, си каза своята дума и полуфиналистът от US Open спечели пет от следващите шест точки, за да триумфира с титлата в Хюстън.


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
Хюстън, имаме шампион: Тиафо срази финалиста от Сантяго и завоюва дебютен трофей на клей! Мартин Петков
Теми:  
atp | томас мартин ечевери | франсис тиафо | хюстън

Коментари





Следвайте ни в Facebook