И третият път не бе на късмет: Григор остана на крачка от зрелищен обрат над Циципас в Рим

от в 20:11 на 11.05.2022
Мирела Николова

Григор Димитров и Стефанос Циципас изглеждат обречени да се срещат на корта през последните седмици, след като днес се изправиха един срещу друг за трети път в рамките на по-малко от месец. За съжаление обаче, и този път четвъртият поставен се оказа непреодолимо препятствие за сънародника ни. Родният ни представител навакса пасив от сет и 3:5, като дори на два пъти разполагаше с мачбол, но въпреки това остана на крачка от победата и напусна тазгодишния Мастърс в Рим във втория кръг - 3:6 7:5 6:7(4). В сблъсък за влизане в четвъртфиналната фаза на надпреварата гъркът ще премери сили с Карен Хачанов, който по-рано отстрани поставения под №15 Пабло Кареньо Буста.

Двубоят стартира кошмарно за хасковлията, от чиято ракета непредизвиканите неточности се множаха с всяко изминало разиграване. Това в комбинация с плитките и неубедителни удари на нашето момче, позволяващи на съперника му да ускори топката и да завърши, стана причина за реализирането на брейк още в дебютното подаване на Димитров, който се оттегли на първата почивка с едва три спечелени точки и пасив от 0:3.

Веднага след това той стабилизира представянето си и значително намали пропуските си, като също така все по-често можехме да го видим да търси пътя на атаката. От своя страна обаче, Циципас бе абсолютно непоколебим от линията за сервис, като изключим седмия гейм, в който допусна спад в концентрацията си, довел до възможност за връщане на пробива пред родния ни състезател. Точно тогава световният №5 намери помощта на началния си удар и мигновено елиминира опасността, пласирайки отлични сервиси, за да развие преднината си до 5:2, след което бе само въпрос на време да поведе в отделните части.

Вторият сет започна с геймове, доминирани от сервиращите, но отново Димитров бе първият, чието подаване бе застрашено. При 2:2 той допусна две непредизвикани грешки, придружени от чудесна офанзива на гърка, който получи възможност за осъществяване на пробив. Българинът обаче по никакъв начин не се притесни от създалата се опасност и мигновено отвърна с няколко чудесно построени разигравания, за да може отново да излезе напред в резултата.

Последва безметежно подаване на петия в света, спечелено на нула, след което началният удар на Григор отново бе поставен на изпитание. Сънародникът ни изигра един от най-слабите си геймове от началото на срещата и след четири поредни непредизвикани неточности сдаде подаването си. Още в ответния противников сервис гейм първата ни ракета се сдоби с шанс за връщане на брейка благодарение на няколко пропуска от страна на Циципас, но шампионът от Монте Карло показа характер и отрази възможностите, повеждайки с 5:3. 

Точно когато изглеждаше, че четвъртият поставен върви уверено към нов двусетов успех, играта му претърпя пълна катастрофа и грешките от неговата страна не спираха да валят. С всяка изминала секунда самочувствието в представянето на най-добрия ни тенисист се повишаваше и ролите на корта тотално се размениха. Вече Григор бе този, който налагаше темпото и водеше разиграванията, докато ударите на Циципас така и не намираха очертанията на полето. Наложил пълна доминация, сънародникът ни спечели 16 от последните 17 точки в частта, за да пробие два пъти подаването на опонента си и да вкара сблъсъка в трети сет.

Началото на решителната част бе белязано от скоростно спечелени сервис геймове за двамата, преди нашето момче да допусне нов спад в играта си, заради който изостана с 0:40, откривайки три поредни брейкбола пред противника. За пореден път обаче Димитров устоя на напрежението и направи чудеса от храброст, за да отрази възможностите и да затвори гейма в своя полза за 3:2.

Последваха силни минути за сервиращите и паритетът остана непокътнат до 4:4, когато Циципас оказа натиск върху родния ни представител, но в ключовите моменти българинът успяваше да разгърне пълния си потенциал си и след безпогрешна акция към мрежата, завършила с ювелирно воле, Димитров се доближи само на гейм от победата. В ответното противниково подаване Григор бе пределно мотивиран и се възползва от напрежението, сковало ръката на световния №5, за да достигне до първи мачбол, който обаче бе пропилян след пропуск от ретур. Нашето момче не спря да притиска сервиса на опонента си и съвсем скоро получи още един шанс за спечелване на срещата, но за съжаление, и той отиде в историята.

Сблъсъкът щеше да бъде решен в тайбрек, който бе и най-логичният му завършек. В него обаче преимуществото бе изцяло на страната на Циципас, който набързо си осигури солидна преднина от 5:0 и не след дълго можеше да ликува с победата в този толкова епичен двубой.

 

 

 


Форум - Дискусия на живо

Оцени тази статия:
И третият път не бе на късмет: Григор остана на крачка от зрелищен обрат над Циципас в Рим Мирела Николова
Теми:  
atp | бгтенис | григор димитров | Обзори | рим | стефанос циципас

Коментари





Следвайте ни в Facebook